Recept dana, Recepti

Kačamak (Palenta)

kacamak

Kačamak (Palenta) je zdrav i lagan seoski doručak od kukuruznog brašna. Sprema se po starom bakinom receptu i idealan je za početak napornog dana. Kačamak (Palenta) je tradicionalno je jelo u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Neki smatraju da su kačamak i palenta različita jela. U suštini, jedina razlika između kačamaka i palente je u tipu brašna koje se koristi. Kačamak je vrlo isplativ, a u starim knjigama je zapisano da je kačamak u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. Kačamak je potpuno jednostavno jelo, koje možete spremiti u svako doba dana, a nosi dovoljno energije da može biti bogat ručak. Možete mu dodati sir, mleko ili jogurt i dobiti savršen ukus.

 
kacamak

SASTOJCI

  • 1,5-2 l vode
  • 500 gr kukuruznog brašna
  • so po ukusu

PRIPREMA:

U dublju posudu sipati vodu, posoliti i sačekati da voda provri. Dodati kukuruzno brašno, ali brašno ne mešati! Brašno treba da ostane na površini vode u vidu kupe. Varjačom napraviti udubljenje u sredini kupe od brašna i pustiti da lagano vri. Brašno će se polagano kuvati i kupa od brašna će se postepeno smanjivati. Kada brašno nestane sa površine vode oklagijom započeti mešanje. Mešati kačamak oklagijom 10-15 minuta kako bi se dobila kompaktna masa. Kačamak u tanjire sipati drvenom kašikom. Poslužiti kačamak sa mlekom i solju, domaćim drobljenim sirom ili kajmakom koje svako sebi po ukusu sipa i meša u tanjiru.

Zanimljivost: Reč ,,kačamak” potiče iz turskog jezika, a znači kaša. Reč palenta potiče iz latinskog, i izvedena je od reči pollen, ,,fini prah”. Amerikanci palentu zovu grits.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *