Veliki četvrtak

Veliki četvrtak, 29. april
Pravoslavni vernici danas slave Veliki četvrtak u znak sećanja na Tajnu večeru, poslednji obed Isusa Hrista. Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike nedelje pred veliki praznik Uskrs. Na današnji dan Isus Hrist je ustanovio Svetu Tajnu Pričešća u obliku hleba i vina i govorio o predstojećem stradanju. Svojim učenicima oprao je noge učeći ih sopstvenim primerom da treba da služe jedni drugima i da ljube jedni druge. U znak sećanja na Tajnu večeru u pravoslavnim hramovima služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog. Na liturgijama se vernici koji su najmanje pet poslednjih dana postili na vodi pričešćuju hlebom (telom Hristovim) i vinom (simbolom Isuseve krvi prolivene za spas ljudskog roda).
Na Veliki četvrtak ustanovljena je Sveta Tajna Pričešća zbog čega postoji verovanje da će i najvećim grešnicima koji se pričeste na današnji dan biti oprošteni grehovi. Posle liturgije dozvoljeno je jesti na ulju i popiti malo vina.
Veliki četvrtak je dan posvećen ratarstvu. Zabranjeni su svi radovi osim sejanja lubenica. Verovalo se da će lubenice posejane na ovaj dan biti napredne. U nekim krajevima današnji dan slavi se kao slava orača koji odlaze na njive sa zaprežnom stokom, ali na njivama ne rade ništa. Na današnji dan nema veselja, već samo okupljanja. Rade se obredne radnje oko stoke kako bi stoka bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala dosta mleka. Žene odlaze na reku gde pale sveće pričvršćene na daskama i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih. Devojke na Veliki četvrtak uveče pod jastuk stavljaju ogledalo, češalj i peškir i pre nego što zaspu tiho prošapuću: „Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda.“ Verovalo se da kojeg momka devojka te noći sanja da će se za tog momka i udati. Da bi otkrile gde će se udati devojke bi uoči Velikog četvrtka sejale bosiljak i sutradan proveravale to mesto. Verovalo se da ako je u bašti otisak kopita, udaće se van sela, a ako je otisak šape ili ljudskog stopala, to je znak da će se udati u selu.
PUNJENE TIKVICE SA PALENTOM
Nakon liturgije i Svete Tajne Pričešća za porodični ručak pripremite posne punjene tikvice sa palentom.

SASTOJCI
- 100 g pečuraka
- 2-3 tikvice
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 usitnjena čena belog luka
- 50 g palente
- 1 kocka supe od povrća razmućena u 100 g vode
- so, biber i ruzmarin po ukusu
PRIPREMA:
Oprati i iseckati pečurke. Tikvice prepoloviti, kašikom izdubiti sredinu tikvica i sredinu usitniti. Na zagrejanom ulju prodinstati iseckan luk dok ne omekša. Dodati pečurke, šargarepu iseckanu na kockice, usitnjenu sredinu tikvica, beli luk i kratko nastaviti dinstanje. Dodati palentu, sve dobro promešati, pa preliti razmućenom kockom supe i začiniti po ukusu. Kuvati uz stalno mešanje na umereno vatri oko 10 minuta. Dobijenom masom puniti tikvice. Po želji tikvice posuti biljnim kačkavaljem i peći u zagrejanoj rernu na 180-200°C oko 15-20 minuta.
Prijatno!