Veliki četvrtak – Fagor.rs – Tradicija i običaji za Uskrs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

 

Blog

Fagor.rs / Recept dana  / Veliki četvrtak
Veliki četvrtak

Veliki četvrtak

Veliki četvrtak je dan kada se vernici podsećaju Isusove poslednje večere sa učenicima i početka velikog Isusovo  stradanja. Veliki četvrtak zovu još i „zeleni četvrtak“. Taj dan vernici, u nadi za dobar i plodan rod, za ručak spremaju nešto zeleno kao što je na primer spanać. Nema veselja i slavlja. Predveče crkvena zvona kao znak radosti zaneme u znak žalosti i saosećanja sa Isusovim mukama.

Majke govore deci da su zvona otišla u Rim. Zvona se oglašavaju tek na Veliku subotu uveče. Običaj pranja nogu na Veliki četvrtak je liturgijskog porekla. Isusu je svojim apostolima na Veliki četvratk oprao noge kao znak poniznosti. Na Veliki četvrtak majke peru noge svojoj deci, dok u toku mise crkveni poglavar simbolično pere noge dvanaestorici vernika. Veliki četvrtak trenutak je prelaska iz jednog stanja u drugo, iz grešnog smrtnog života u duhovno čišćenje. Nemci i Austrijanci na Veliki četvrtak imaju običaj da daruju zelena jaja.

Postan spanać

Na Veliki „zeleni“ četvrtak kao zeleni ručak spremite ukusan i zdrav postan spanać izvor snage i vitamina.

Sastojci

  • 1kg očišćenog svežeg sapanaća
  • 3-4 čena usitnjenog belog luka
  • 1-2 kašike brašna
  • so po ukusu

Priprema:

Očišćen i dobro opran spanać kratko obarimo u posoljenoj kipućoj vodi. Obaren spanać ocedimo od vode, iseckamo što sitnije i ostavimo sa strane. Na umerenoj vatri kratko propržimo beli luk vodeći računa da luk ne zagori. Uz stalno mešanje dodamo brašno, a potom i usitnjen spanać. Posolimo po ukusu. Uz stalno mešanje polako dolivamo vodu u kojoj se spanać kuvao onoliko koliko je potrebno da dobijemo željenu gustina spanaća.

Prijatno!

Napomena:

Dodavanjem mleka umesto vode tokom pripreme spanaća pripremite ukusan
kremasti mrsni pire od spanaća.

Zanimljivost:

Najomiljeniji moreplovac na svetu, mornar Popaj, prvi put se pojavio u stripu 1929. godine. Nepopravljivi pravednik zaljubljen u Olivu u stalnoj kavgi sa grubijanom Badžom. Svoju snagu crpi iz spanaća koji jede iz konzerve tako snažno stisne konzervu, spanać poleti ka njegovim ustima i on dobija nadljudsku snagu. Crtani filmovi o Popaju su bili toliko popularni da su doveli do toga da prodaja spanaća poraste za čak 33%. Jedno vreme spanać je bio treća najpopularnija hrana za decu pored ćuretine i sladoleda. Međuti, lik mornara Popaja nastao je još 1919. godine za potrebe reklame za fabriku spanaća.