Posni recepti za Uskršnji post – Fagor.rs Postite uz ova ukusna jela!

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

post

Posni recepti za Uskršnji post

1. Brokoli čorba

Uskršnji post ili Veliki post je vreme kada se oslobađamo grešnih misli i postupaka i u okviru porodice delimo najlepše trenutke uz posna jela. Ako nemate inspiraciju šta da kuvate, pogledajte našu stranicu sa raznovrsnim receptima za Uskršnji post. Želimo Vam mnogo zdravlja i sreće i ovog Uskrsa!

Uskršnji post se ne počinje bez brokoli čorbe. Ona je vitaminsko osveženje koje će obogatiti Vašu posnu trpezu koju i ove godine želite da
ispunite novim, raznovrsnim receptima. Uskršnji post je vreme kada možete da probate jednu od posnih, a najbogatijih namirnica vitaminima – brokoli.
Uskršnji post Predlažemo je idealna prilika da od ovog zdravog povrćanapravite brokoli čorbu. Sem što je postan, dobro je poznato da je brokoli odličan izvor vitamina. Možda niste znali da ima čak više vitamina C od agruma (pomorandža, limun, grejpfrut…). Osnovni je izvor vitamina A (vitamin lepote i dobrog vida) koji se može naći i u bundevi, šargarepi i batatu.

Pored toga, brokoli je bogat mineralima, kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, cink i gvožđe. On sadrži mnoštvo fiziološki aktivnih materija, pa se preporučuje srčanim bolesnicima, obolelima od raka i onima koji imaju čir. Poznat je po čišćenju creva od toksina i poboljšavanju krvne slike. Sadrži samo 30 kalorija na 100 grama, tako da ako ste na dijeti, ova namirnica je idealna za Vas. Uskršnji post je idealna prilika da kuvate brokoli. Brokoli se kuva vrlo kratko, tako da se brzo dobije obrok pun vitamina i korisnih sastojaka. Vodu u kojoj kuvate brokoli, nemojte bacati, jer ona sadrži korisne materije. Ostavite je za kasnije, kada budete pripremali neku novu čorbu.

Sastojci 

  • 300 g svežeg brokolija
  • 1 1⁄2 l vode
  • 1 kašika brašna
  • 1 šoljica pirinča
  • muskatni oraščić
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Operite brokoli, razdvojite ga na cvetove i listove. Listove sitno naseckajte. U posudi u kojoj će se kuvati čorba, propržite kašiku brašna na malo ulja. Dodajte usitnjene listove brokolija i kratko ih prodinstajte. Nalijte vodu i stavite čorbu da se kuva. Kada čorba proključa dodajte pirinač. Kuvajte na umerenoj temperaturi, dok pirinač ne omekša. Zatim u čorbu dodajte brokoli razdvojen na cvetiće i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta. Posolite, dodajte biber i narendani muskatni oraščić po ukusu.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Listovi brokolija su jestivi i izuzetno hranljivi iako ih obično odstranjujemo i bacamo. Brokoli pripada porodici divljeg kupusa, a potiče iz Italije. Poznato je da se koristio u ishrani i u medicinske svrhe još u starom Rimu, od 6. veka pre nove ere.

2. Salata od maslačka

Sastojci

  • 1⁄2 kg listova maslačka
  • 2 jabuke
  • 1 crveni luk
  • 1⁄2 šoljice tahinija (sos od susama)
  • 1 šoljica sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 1 kašika narendanog đumbira
  • 1⁄2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice karija
  • malo maslinovog ulja
  • so

Priprema:

Sitno iseckajte listove maslačka. Jabuke isecite na kockice. Crveni luk sameljite. Usitnjene sastojke sipajte u činiju i dobro ih izmešajte. Pomešajte sve ostale sastojke, izmiksujte ih u blenderu i napravite preliv. Preliv sipajte preko maslačka, jabuka i crvenog luka. Ostavite salatu 30 minuta u frižideru da se ohladi, pa servirajte.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Ova svima poznata, korovska biljka, široko rasprostranjena po svim kontinentima, poreklom je iz
zapadne Evrope. Zbog svojih lekovitih svojstava uvrštena je u mnoge farmakopeje, a bila je u upotrebi u
tradicionalnoj arapskoj medicini i narodnoj medicini starosedelaca Amerike. Maslačak, kao lekovitu biljku,
prvi je opisao Hieronimus Bok.

Salata od maslačka je idealan izbor kada svojoj posnoj trpezi za Uskršnji post želite da dodate nešto potpuno novo i
drugačije. Za salatu od maslačka koriste se sveži listovi maslačka ubrani pre cvetanja i tako se dobija
osvežavajuća prolećna salata. Maslačak sadrži belančevine, smolu, gorke zdrave sastojke i vitamine A,
B, C, D i K.

Tradicionalno se koristi kao diuretik i preventivno deluje protiv stvaranja bubrežnih
kamenaca. Utiče blagotvorno na reumatizam i povoljno deluje na sniženje nivoa šećera u krvi kod
dijabetičara. Priredite sebi i svojim najmilijima ovu prirodnu, osvežavajuću salatu i dopustite njenim
okrepljujućim dejstvima da povoljno utiču na Vaše zdravjle tokom Uskršnjeg posta.

3. Posna torta sa makom

Posna torta sa makom je idealan izbor ako želite da se zasladite, a da ne unesete masnoće. Mak je izuzetno zdrav sastojak. Seme maka je bogato vitaminom C, E i vitaminima B kompleksa koji deluju kao važni kofaktori u metabolizmu masti i ugljenih hidrata. Obiluje i važnim mineralima koji su lako iskoristljivi.

Nije tačno poznato odakle biljka potiče, pominje se Bliski Istok i Mala Azija, a danas se uzgaja širom sveta tamo gde su povoljni klimatski uslovi. Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje, što će Vam sve biti potrebno u toku Uskršnjeg posta.

Sastojci

  • 1 pakovanje posnih kora za rozen tortu
  • 600 g maka
  • 1 posni margarin
  • 1 limun
  • 350 g šećera
  • 500 g vode
  • Sastojci za glazuru:
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 1 kašičica ulja ili 2 kockice posnog margarina

Priprema:

U dublju šerpu sipajte šećer i vodu. Sačekajte da voda provri i da se šećer istopi. Poparite mak i dodajte margarin. Na laganoj vatri mešajte mak dok se margarin ne istopi i ne sjedini sa makom. Pomešajte limunov sok i vodu. Svaku koru premažite limunovim sokom i vodom i filujte poparenim makom. U dubljoj posudi istopite čokoladu za kuvanje na ulju ili margarinu. Uz stalno mešanje sačekajte da se čokolada istopi. Poslednju koru premažite glazurom od istopljene čokolade.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Mak je dugo predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje.

4. Postan pilav sa komadićima soje

Sastojci

  • 1⁄2 kg pirinča
  • 1 kg isečenog crnog luka
  • 1 šargarepa isečena na kolutiće
  • 100 g obarenih komadića soje
  • 1 1⁄2 l tople vode
  • 1 veza svežeg peršuna
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

Na ulju prodinstajte šargarepu i luk dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i kratko nastavite dinstanje.
Dodajte barene komadiće soje, začine i sve dobro promešajte. Prespite pirinač sa komadićima soje u
vatrostalnu posudu, nalijte toplom vodom i stavite u zagrejanu rernu dok pirinač ne omekša. Sitno
seckan peršun dodajte gotovom pilavu, sve promešajte i pilav služite topao.

Prijatno!

Postan pilav sa komadićima soje, iako se u suštini sastoji samo od pirinča i malo soje, toliko je ukusan da mu meso uopšte nije potrebno, te će Vam ovo jelo baš leći za Uskršnji post. Pilav se kao jelo bogato različitim začinima i mesom pravi još od antičkih vremena. Postoji ogroman broj vrsta koji uključuje različite biljke i začine. Piletina, svinjetina, jagnjetina, riba, morski plodovi, šargarepa – uz pilav dolaze u obzir gotovo sve namirnice.

Soja pripada grupi od pet najznačajnijih namirnica bogatih proteinima i predstavlja najbolji izvor proteina iz biljnog sveta. Proteini koji se nalaze u soji odlikuju se izvanrednim kvalitetom i praktično imaju istu hranljivu vrednost kao i belančevine životinjskog porekla. Obogatite svoj Uskršnji post ovim zdravim, a izuzetno ukusnim i hranljivim jelom.

5. Posna kisela čorba sa zeljem

Posna čorba sa zeljem pravi se od tamnozelenog lišća zelja koje nam daje prekopotrebne lekovite materije, a ukus, boja i mali broj kalorija ga čini idealnim za lagane letnje obroke, kao i za post. Koristi se slično kao i spanać. U odnosu na ostale zeleniše ima značajno više lekovitih materija zbog čega se zelje kroz istoriju koristilo i kao lek. Oblozi od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve. Posnu čorbu sa zeljem možete kombinovati sa više vrsta povrća, pored onog standardnog koje ide u čorbe (šargarepa, celer, luk i sl). Grašak ili kukuruz, takođe mogu biti odlična dopuna ovoj veoma zdravoj čorbici. Upotpunite svoj Uskršnji post ovom zdravom čorbom.

Sastojci

  • 1 kg zelja
  • 2l vode
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • vinsko sirće
  • so

Priprema:

Propržite luk na ulju dok ne omekša. Uz stalno mešanje dodati brašno i alevu paprika. Uz mešanje polako dolivati vodu. Sačekati da voda provri, pa dodati probareno i usitnjeno zelje. Kuvanu čorbu posoliti, pokiseliti po ukusu, dodati usitnjen beli luk, promešati i skloniti sa vatre.

Prijatno!

6. Posne krofne

Sastojci

  • 40 g kvasca
  • 7-8 kocki šećer
  • 1⁄2 mlake vode
  • 1 šoljica ulja
  • kora od jednog limuna
  • oko 1 kg brašno
  • šećer u prahu ili vanilin šećer
  • 1, 2 l ulja

Priprema:

U šolji mlake vode razmutiti 40 g kvasca sa 2 kocke šećera. Kvasac staviti na toplo mesto i pustiti da uskisne. U drugu posudu sipati vodu, dodati malo soli, šoljicu ulja i razmutiti 5-6 kocki šećera. Dodati uskisli kvasac i uz stalno mešanje polako dodavati brašno i narendanu koru limuna. Mešati dok testo ne počne da se odvaja od varjače. Testo ostaviti na toplo mesto, sačekati da nadođe, premeseti na površini posutoj brašnom i rastanjiti na debljinu oko pola centimetra.

Kalupom ili šoljicom za čaj seći i vaditi krofne iz rastanjenog testa i ostaviti da odstoje oko 5 minuta. U dublju posudu sipati ulje tako da krofne kada se spuste u ulje po ulju plivaju i ne dodiruju se. U zagrejano ulje spuštati krofne i čekati dok ne narastu i ne porumene. Krofne pažljivo vaditi iz zagrejanog ulja, ređati na ubruse kako bi ubrusi upili višak masnoće. Krofne posuti šećerom u prahu ili vanilin šećerom i služiti tople.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

U početku, krofne nisu imale rupu u sredini. Ova izmena originalnom načinu pravljenja krofni pripisuje se kapetanu Hensonu Gregoriju, holandskom mornaru. Prema legendi, 22. juna 1847.  godine kapetan Gregori doživeo je oluju na brodu, te je krofne koje je poneo na put naređao na drške kormila, kako bi mu ruke bile slobodne za upravljanje brodom. Tako je napravio rupu kroz sredinu testa i eto, krofna je rođena.

Ako ste mislili da krofne ne mogu biti posne, prevarili ste se! Ove posne krofne savršeno će se uklopiti u Uskršnji post, jer su nekima posne krofne čak i ukusnije i draže od običnih!
Krofne nas podsećaju na detinjstvo. Puna činija krofni posutih prah šećerom, u bakinoj kuhinji. Prazne, punjene ili premazane domaćim džemom, uvek su bile i ostale neodoljive.

Svi se sećamo kako smo ih kao mali jeli u velikim zalogajima, stvarajući pri tom najdragocenije uspomene. Krofne su i dalje među omiljenim poslasticama, iako su se vremenom promenile: prestale da budu jednostavan starinski recept i obogatile se raznim novim prelivima, voćnim kombinacijama, čokoladnim mrvicama.

7. Posni majonez

Majonez je jedan od najkontroverznijih začina. Kao što je slučaj sa bešamelom, mnoge nacije se i dalje raspravljaju oko toga ko je osmislio majonez. Međutim, Francuska i dalje vodi, jer svi putevi  vode ka njoj, a i stara francuska reč za žumance glasi ,,moyeu” što je najpribližnije današnjem izgovoru (skraćenica za majonez, odnosno ,,mejo”). Mnogi ga mrze zbog navodnih masnoća koje sadrži, a neki uživaju u posebnom ukusu ovog začina.

Mi Vam donosimo posnu verziju ovog delikatesa. Nastao je, prema jednoj priči, zahvaljući maršalu Rišeljeu. Naime, kada je osvojio tvrđavu Por Maon nastanio se u glavnom gradu Mahon. Pukim slučajem kuvaru je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso. Nakon toga umak je nadograđivan i poboljšavan. Ukoliko želite sebi za Uskršnji post da pružite ovo zadovoljstvo, donosimo Vam recept za istinski ukus majoneza, bez masti.

Sastojci

  • 6 ravnih kašika gustina
  • 24 kašike vode
  • 3 kašičice senfa
  • 9 kašika ulja
  • sok od 1⁄2 limuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Gustin dobro izmešati sa vodom tako da se razbije svaka grudvica, pa kuvati dok se ne zgusne. Kad se gustin prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati senf, ulje i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa. Začiniti po ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre posluženja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Majonez nije samo za jelo! Ljudi sa suvom i oštećenom kosom možda već znaju da taj problem mogu rešiti nanošenjem majoneza, jer on deluje kao veoma dobar dubinski regenerator. Takođe, majonezom možete i očistiti i vratiti sjaj drvenim površinama.

8. Sok od zove

Sastojci

  • 40 cvetova zove
  • 4 l vode
  • 4 kg šećera
  • 1 kg limuna
  • 6 limontusa

Priprema:

Ubrati cvetove zove. Preliti ih hladnom vodom u odgovarajućoj posudi. Dodati limuntus i dobro opran, usitnjen limun. Ostaviti da prenoći. Sutradan procediti sok, dodati šećer i povremeno promešati, dok se šećer potpuno ne istopi. Ovaj osvežavajući sok idealan je za vreme Uskršnjeg posta.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Zovi su u našem narodu pripisivane mnoge magijske moći. Smatrana je za sveto drvo. Verovalo se da u njenim krošnjama žive vile i iz tog razloga loša je sreća ukoliko neko iseče drvo zove. Još od davnina, zovi su se pripisivale čudesne moći. Seljaci su verovali da u krošnjama žive šumske vile i nikada nisu palili ili sekli zelenu zovu.

Uživajte u zovi i proleću!

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke, a Hipokrat je govorio da cvet zove može da zameni sve
lekove. Najlekovitiji delovi zove su cvetovi i bobice. Zova se bere krajem aprila i tokom celog maja, ali
samo kada je sunčan i suv dan, a koristi se za pripremanje sirupa, soka, čaja, likera, džema, čak i vina.
Hipokrat je govorio da cvet zove može da zameni sve lekove. Listovi zove su otrovni zbog sadržaja
glikozida sambunigrina koji oslobađa do 10 mg % cijanovodonične kiseline.

9. Riblje pljeskavice

Pljeskavice od ribe su idealan izbor kada u svoj Uskršnji post želite da unesete nešto što će Vam doneti atmosferu roštiljanja u vreme posta. Za pljeskavice od ribe koristi se bela riba i ribe koje imaju sitne i mekane kosti. Ako koristite smrznutu ribu, pre upotrebe je ostavite da se odmrzne u posoljenoj hladnoj vodi. Pečene pljeskavice poslužite uz krompir salatu sa crnim lukom i sosom od rena.

Sastojci

  • 1 kg mlevene ribe po izboru
  • 1 ravna kašika vegete
  • 1 puna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica belog luka u granulama
  • 1 puna kašičica aleve paprike
  • 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
  • na vrh kašičice soli ili po ukusu
  • na vrh kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike prezla

Priprema:

Ako je poluzaledjena, sačekati da se riba odledi, dodati joj sve navedene sastojke i dobro ih izmešati da se vi sastojci sjedine. Prezle služe da pokupe višak vode i da se pljeskavice lakše oblikuju. Rukom smesu dobro izmesite da se dobije kompaktna, ujednačena masa. Oblikovati pljeskavice tako što ćete loptice smese pritisnuti izmedju dlanova i dobiti pljeskavice jednakih debljina. Zagrejati ulje u tiganju i pljeskavice peći na srednjoj vatri. Pečene pljeskavice ocediti od viška masnoće na ubrusu i poslužiti uz krompir salatu.

Prijatno!

 

Zanimljivost:

Najpopularnije prodavana pljeskavica je Gurmanska pljeskavica koja sadrži kačkavalj i slaninu ili šunku zajedno sa sitno iseckanim ljutim paprikama, odnosno Leskovačka pljeskavica po kojoj se pospe ljuta papričica.

10. Riblja pašteta sa orasima

Sastojci

  • kesa smrznutog povrća za rusku salatu
  • 300 grama samlevene ribe po izboru
  • senf, majonez
  • soja sos ili kečap po izboru
  • maslinovo ulje
  • 3 usitnjena čena belog luka
  • 1⁄2 veze seckanog peršuna
  • origano po ukusu
  • sok od 1⁄4 limuna
  • šaka seckanih oraha
  • biber i so

Priprema:

Skuvajte mrznuto povrće, procedite, sačekajte da se ohladi i viljuškom ga ispasirajte. Dodajte ribu i ostale sastojke po navedenom redu (senf, majonez, soja sos, maslinovo ulje) i sve začinite po ukusu. Sve sastojke dobro promešajte, prebacite u blender ili upotrebite štapni mikser za pasiranje. U pasiranu smesu dodajte seckani beli luk, orahe, origano, peršun i sve dobro promešajte. Seckani komadići belog luka i oraha ovoj pašteti daju poseban ukus i aromu.

Prijatno!

Ovo je najlakši recept za riblju paštetu sa orasima i izuzetan riblji namaz. Spremljenu riblju paštetu
možete staviti u teglice i više dana čuvati u frižideru. Riblja pašteta sa orasima se maže na hleb, dvopek,
kiflu, pogačice. Najbolje je paštetu mazati na vreo prepečen dvopek na koji prethodno nakapano malo
maslinovog ulja sa parčetom kameber sira i kriškom paradajza.