Posni recepti za pravoslavni uskrs – Fagor.rs Srećni praznici

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Posni recepti

Posni recepti za pravoslavni uskrs

1. Posna sarma

Posni recepti su namenjeni  za sve one koji poštuju uskršnji post. Posni recepti treba da imaju podjednaku šansu u vašem jelovniku! Namenjeni svima koji poste i slave posne slave da prošire repertoar jela koja im se nalaze na trpezi. Posni recepti na Vašem stolu.

Posni recepti: Sarma kao tradicionalni srpski specijalitet, u posnoj ili mrsnoj varijanti, uvek je
dobar izbor na slavljima za Vas, Vaše goste i članove Vaše porodice.

Sastojci

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 1 koren paškanata
  • 1 šoljica pirinča
  • 2-3 usitnjena čena belog luka
  • 3-4 lista lovora
  • 1-2 kašičice aleve paprike
  • nekoliko zrna bibera
  • so i vegeta po ukusu

Priprema:

Listove kupusa razdvojiti i po potrebi isprati vodom. Zadebljanja na poleđini lista pažljivo ukloniti. Na ulju prodinstati sitno seckani crni luk dok ne postane staklast i ne omekša. Dodati rendanu šargarepu i paškanat, uz mešanje nastaviti dinstanje, pa dodati pirinač. Promešati, začiniti po ukusu, dodati alevu papriku i beli luk. Dobro promešati da se sjedine sastojci, skloniti sa vatre i ovim filom puniti sarme. Raširiti list sarme na dlanu, staviti 1-2 kašičice fila, preklopiti list sa jedne i druge strane i praviti jednake valjčiće. Sarme poređati u više redova po dnu Super Krčka. Između redova staviti po koji lovorov list i zrno bibera. Pokriti poslednji red sarma celim listovima kupusa, naliti vodom i pustiti da se lagano krča 6-8 sati.

Prijatno!

Zanimljivost:

Poznata je legenda po kojoj su holandski mornari na svojim brodovima nosili velike količine kiselog kupusa kako bi sprečili skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C. Sa samo 27 kalorija po porciji, kiseli kupus nudi 4 grama vlakana, 35% dnevnih potreba vitamina C, 21% dnevnih potreba vitamina K i 12% dnevnih potreba gvožđa, vitamina i minerala. Kiseli kupus sadrži malo kalorija, a dosta vitamina i minerala i zato spada u veoma zdrave namirnice.

2. Bajadere

 Sastojci

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog keksa
  • 400 g šećera
  • 200 g posnog margarina
  • 200 ml vode
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Na umerenoj vatri uz stalno mešanje oko 5 minuta rastopiti šećer u vodi da se dobije gustina smese slična medu. Skloniti sa šporeta i dodati margarin. Mešati dok se puter ne istopi, pa dodati orahe i keks. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine u ujednačenu smesu. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati 200 g otopljene čokolade. Sipati čokoladni deo smese na pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno ga rasporediti. Preko čokoladnog dela dodati ostatak smese. Na umerenoj vatri uz stalno mešanje otopiti preostalu čokoladu na ulju i gotovu glazuru namazati na bajadere. Sačekati da se bajadere stegnu, pa ih iseći na štanglice.

Prijatno!

Zanimljivost:

Posebnost bajadere, osim u ukusu, krije se i u poreklu njenog imena. Svima poznata i omiljena poslastica dobila je ime po orijentalnoj dvorskoj plesačici Bajaderi. Ova plesačica inspirirala je legendarnog Mariusa Petipa da 1877. godine za sankt-peterburško Marijinsko pozorište osmisli jedan od najzahtjevnijih baleta klasičnog repertoara.

Posni recepti: Domaća bajadera predivnog punog ukusa oraha, čokolade i mlevenog keksa, brza
i laka poslastica bez pečenja, savršene strukture i mekoće, omiljena je na svim
porodičnim slavljima.

Posni recepti

3. Posna čorba od pečuraka

Posni recepti: Zbog karakterističnog ukusa, pečurke su omiljen na trpezama mnogih naroda. Izvor su zdravlja i vitke linije. Bogate su hranljivim sastojcima, proteinima, a izrazito su niskokalorične i idealne za dijetu jer u sebi sadrže čak 95% vode. Njihova lekovita svojstva poznata su vekovima. Hranljiva vrednost pečuraka je velika. Sadrže esencijalne aminokiseline, bogate su vitaminima iz grupe A, B, C, K, D, beta-karotenom, biljnim mastima, belančevinama, mineralima, fosforom, natrijumom, kalijumom, magnezijumom i u manjim količinama gvožđem i kalcijumom. Najpopularnije vrste su šampinjoni, vrganji, lisičarka i bukovača. Koriste se u čorbama, salatama, na pici, dinstane, na žaru, punjene. Posna čorba od pečuraka je veoma hranljiv topao obrok u danima posta koji će Vas okrepiti i dati Vam dodatnu energiju.

 Sastojci

  • 250-300 gr pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 ½ – 2 l vode
  • 1-2 kašike brašna
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

Operite i iseckajte pečurke na manje komade. U dubljoj posudi prodinstajte usitnjeni crni luk dok luk ne omekša. Dodajte pečurke i nastavite dinstanje dok voda iz pečuraka ne ispari, a pečurke blago potamne. Začinite pečurke po ukusu i sve dobro promešajte. Sklonite posudu sa vatre i uz stalno mešanje dodajte brašno. Mešajte sve dok se brašno ne sjedini sa pečurkama. Uz stalno mešanje polako dolivajte vodu i mešajte sve dok se brašno ne razmuti u vodi. Čorbu vratite na šporet i uz povremeno mešanje kuvajte oko pola na umerenoj temperaturi dok čorba ne dobije na željenoj gustini.

Prijatno!

Napomena:

Umesto vode u čorbu možete sipati mleko i tako napraviti mrsnu krem čorbu od pečuraka.

Zanimljivost:

Pečurke su jedan poseban mistični svet. Ne pripadaju ni biljkama, ni životinjama. U ishrani se koriste sveže, osušene, marinirane, čak i u prahu kao začin jelima. Puter je najbolji za dinstanje i pripremu pečuraka, kada voda ispari, znači da su gotove, od začina najbolje se slažu sa crnim biberom, so se dodaje uvek na kraju i savršeno se slažu sa kiselom, slatkom pavlakom i vinom.

4. Posni prebranac

Sastojci

  • 500 g pasulja
  • 500 g seckanog crnog luka
  • 3-4 usitnjena čena belog luka
  • 1-2 kašike aleva paprika ili po ukusu
  • 3, 4 lista lovora
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti vodom i ostaviti da nabubri preko noći. Sutradan prosuti vodu u kojoj je pasulj prenoćio, u pasulj sipati novu vodu i staviti na šporet da voda provri. Kada voda sa pasuljom krene da vri i na površini vode pojavi se pena, pasulj skinuti sa vatre, prosuti vodu, procediti pasulj, pa doliti novu vodu i vratiti pasulj na šporet da se kuva. Kuvati pasulj dok se graške pasulja ne raskuvaju i ne postanu mekane. U međuvremenu, prodinstati luk na ulju dok luk ne omekša. Kuvan pasulj procediti, ali vodu u kojoj se pasulj kuvao ne bacati! Dinstani luk sipati u pekač, preko luka sipati pasulj, začiniti po ukusu, dodati list lovora, beli luk, alevu paprika i sve dobro promešati. Pasulj naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao tako da voda ogrezne i pokrije pasulj. Sve dodatno promešati, staviti poklopac na pekač i pekač staviti u zagrejanu rernu na 180-200°C da se pasulj dobro ukrčka. Pred kraj skinuti poklopac da se pasulj zapeče.

Prijatno!

Zanimljivost:

Pasulj je veoma popularan i zastupljen u vegetarijanskoj kuhinji jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak belančevina.

Pasulj pripada porodici mahunarki, jednogodišnjim zeljastim biljkama koje sazrevaju u jesen. Izvor je belančevina, skroba i proteina. Posni prebranac je tradicionalno jelo na našim prostorima. Omiljen je obrok u mnogim domovima u vreme posta. Podjednako je ukusan, topao ili hladan. Nema ništa ukusnije od posnog pasulja spremljenog po tajnom receptu naših mama i baka.

5. Domaće medeno srce

Posni recepti: Napravite brzo i lako mekano i slasno domaće medeno srce i ispunite dom mirisom cimeta, čokolade i kajsije.

Posni recepti

Sastojci

  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 3 kašika ulja
  • 10 g sode bikarbone
  • ½ kesice cimeta
  • 2 šolje brašna
  • 10-12 kašika marmelade od kajsija
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 3-4 kašike ulja

Priprema:

U dublju posudu sipati šećer, mleko, ulje, sodu bikarbonu i uz stalno polagano mućenje dodati brašno. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedine. Pola smese sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok testo blago ne porumeni. Testo izvaditi iz rerne, premazati marmeladom, preko marmelade sipati ostatak smese, vratiti u rernu i sačekati da testo porumeni. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno. Ako se testo ne lepi na čačkalicu znači da je kolač pečen. U međuvremenu, na umerenoj vatri uz stalno mešanje otopiti čokoladu na ulju. Glazurom namazati kolač, sačekati da se ohladi, modlom u obliku srca vaditi kolače ili ga iseći na kocke.

Prijatno!

Zanimljivost:

Cimet je začin slatkastog ukusa koji se dobija sa drveta sličnog lovoru. Najčešće se koristi samleven u fini prah. Nekada je bio toliko cenjen da su se zbog njega vodile bitke. Koristio se kao valuta i smatrao za jak afrodizijak. Poreklom je sa Cejlona (Šri Lanka). Pominje se u kineskim spisima još 2800. godine p.n.e. Drevni Egipćani su ga koristili za balsamovanje. U Starom zavetu spominje se da je cimet vredniji od zlata, ali i kao sastojak ulja za pomazanje. Srednjovekovni lekari su koristili cimet u lečenju kašlja, promuklosti i upale grla. U narodnoj kineskoj medicini cimet ima reputaciju leka za prehladu i grip. Sadrži salicilnu kiselinu koja snižava povišenu temperaturu. Pola kašičice mlevenog cimeta na dan snižava nivo šećera u krvi i nivo lošeg holesterola. Miris cimeta poboljšava pažnju, a cimetovo ulje koristi se kao losion za sunčanje, ali i sredstvo protiv ujeda komaraca.

6. Pljeskavice od povrća

Sastojci

  • 2-3 krompira
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 usitnjena čena belog luka
  • 1 kašika susama
  • 2 kašike ovsenih pahuljica
  • so i biber po ukusu
  • prezle i susam za pohovanje

Priprema:

Posni recepti: Krompir oljuštiti, iseći na manje komade i skuvati. Kuvan krompir ocediti od vode i ispasirati. Pasiranom krompiru dodati rendanu šargarepu, usitnjen crni i beli luk, susam i začiniti po ukusu. Sastojke promešati, pa dodati ovsene pahuljice. Mešati dok se namirnice ne sjedine. Na dlanu oblikovati pljeskavice, uvaljati ih u prezle pomešane sa susamom i kratko propržiti u ulju dok ne porumene.

Prijatno!

Zanimljivost:

Susam je ljudima poznat još od davnina i jedan je od najstarijih začina na svetu. Prema zapisima koji datiraju još iz 3500. godine p.n.e, kulture susama prostirale su se duž obala Tigra i Eufrata. Najstariji dokazi o susamu nalaze se u Britanskom muzeju ispisan klinastim pismom iz 2000. godine p.n.e. Klinastim pismom zabeležen je vavilonski ep o stvaranju sveta u kome Herodot navodi: “U Asiriji i Vavilonu nema maslinovog ulja, tamo troše ulje dobijeno od susama.”

Zdrave i ukusne pljeskavice od povrća odlična su ideja za ručak ili prilog ručku u danima uskršnjeg posta.

Posni recepti

7. Pita sa prazilukom

Posna pita sa prazilukom i hrskavim koricama savršena je kao predjelo, lagana večera ili zdrava užina u danima uskršnjeg posta.

Posni recepti

Sastojci

  • ½ kg kora za pitu
  • ½ kg  praziluka
  • 150 g pirinča
  • 100 ml  kisele vode
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte pirinač sa malo soli, ali pazite da se pirinač ne raskuva. Procedite skuvan pirinač i odložite ga sa strane. Praziluk očistiti, opratiti, iseći na tanke kolutove i prodinstati na zagrejanom ulju dok ne omekša. Dodati kuvan pirinač, začiniti po ukusu i kratko nastaviti sa dinstanjem, pa skloniti sa vatre. Jednu koru raširiti, poprskati kiselom vodom, uljem i namazati filom. Preko staviti drugu koru poprskati je kiselom vodom, uljem, namazati filom, postupak ponoviti i sa trećom korom i uviti u rolat. Na isti način nafilujte i urolajte preostale kore za pitu. Pitu sa pirinčem stavite u podmazan pleh. Ostavite razmak između rolata, da vam se fino ispeku. Od jednog pakovanja kora dobije se 4 rolata. Rolate premažite uljem i kiselom vodom, po želji pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok rolati ne porumene.

Prijatno!

Zanimljivost:

Prema rečima nutricionista praziluk je prava riznica vitamina. Odlična je pomoć protiv umora jer sadrži karoten i vitamin C i E. Povećava imunitet i pomaže protiv prehlade i infekcija, a štiti i ćelije organizma od slobodnih radikala. Odličan je za dijete. Ima malo masnoća i šećera, a zbog velike količine celuloze daje osećaj sitosti. Koristan je i kod povišenog krvnog pritiska, jer kao i beli luk, sadrži malo soli, a mnogo kalijuma.

8. Posne pihtije

Sastojci

  • 200 g šargarepe
  • 200 g belog krompira
  • 200 g fileta oslića
  • 1 l vode + 200-300 ml vode
  • 50 g posnog želatina u prahu
  • vegeta po ukusu
  • veza svežeg peršuna

Priprema:

Posni recepti: U 200-300 ml hladne vode rastopiti želatin i sačekati da nabubri. U međuvremenu, prokuvati 1l vode začinjene vegetom po ukusu. Kada voda provri dodati nabubreli želatin i mutiti žicom za mućenje da se sjedini sa vodom. Prethodno skuvati šargarepu, krompir i ribu da postanu mekani, pa ih iseći na sitne kockice. U manji pleh ili pekač poređati seckano povrće i ribu i posuti seckanim peršunom. Preliti kuvanim želatinom i ostaviti da se stegne. Seći na kocke i služiti kao hladno predjelo.

Prijatno!

Zanimljivost:

Ljudi pihtije ili obožavaju ili ih uopšte ne vole, ili su im pihtije omiljeno ili najomraženije jelo. Pihtije se različito zovu u različitim krajevima Srbije. Pihtije nazivaju aspik, hladetina, pitije ili smrznuta supa. Pihtije su nekada bile jelo za siromašne. Pripremale su se isključivo od najjeftinijih sastojaka i jela ih je sirotinja. Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta. Glavni sastojci pihtija su nogice, butkice, uši ili drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina.

Posni recepti: U vreme posta iznenadite goste i pripremite pihtije na malo drugačiji način. Oduševite sve i poslužite posne pihtije!

Posni recepti

9. Posni rolat

Posni recepti: Dekorativan i ukusan posni rolat sa domaćim ajvarom je brzo, ukusno i savršeno predjelo koje se ne peče i brzo se sprema.

Posni recepti

Sastojci

  • 200 ml kisele vode
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4-5 kašika ajvara
  • ½ kašičice soli
  • 100-200 g posnog majoneza
  • biljni kačkavalj po ukusu
  • 2-3 kisela krastavčića
  • 1 crvena kisela paprika
  • so i biber po ukusu

Priprema:

U dublju posudu sipati kiselu vodu i uz polagano mućenje dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati ajvar i nastaviti mućenje dok se sastojci ne sjedine. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180-200°C oko 10 minuta. Pečenu koru pažljivo prebacite na vlažnu krpu, urolajte i sačekajte da se kora u krpi ohladi. Odvijte ohlađenu koru, premažite majonezom, narendajte dosta kačkavalja, krastavčiće, dodajte seckanu papriku i uvijte u rolat. Gotov rolat premažite majonezom i pospite rendanim kačkavaljem.

Prijatno!

Zanimljivost:

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „ kavijar“. Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, začina i malo ulja i samim tim nema puno kalorija. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Sadrži belančevine, ugljene hidrate i masti. Na 100 grama ove namirnice ima u proseku oko 80–130 kalorija. Bogat je vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, vitaminom A, koga ima u paradajzu dok patlidžan obezbjeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline.

10. Punjene tikvice

Sastojci

  • 6-8 tikvica
  • 6-8 kašika pirinča
  • 400 g pečuraka
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber po ukusu
  • biljni kačkavalj za posipanje

Priprema:

Oprati tikvice, preseći ih na pola, pa kašičicom izdubiti i izvaditi sredinu. Pirinač skuvati posebno vodeći račun da se ne raskuva, procediti i odložiti sa strane. Usitniti izdubljenu sredinu iz tikvica, a luk i pečurke iseckati na kockice. Na ugrejanom ulju dinstati luk sa sredinom iz tikvica i pečurkama dok voda iz tikvica i pečuraka ne uvri. Dodati kuvani pirinač, začiniti po ukusu, promešati i skinuti sa vatre. Puniti tikvice filom, pa narendati kačkavalj po vrhu. Zapeći punjene tikvice u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok se kačkavalj na rastopi.

Prijatno!

Zanimljivost:

Tikvice su su niskokalorično i lako svarljivo povrće. Zajedno sa dinjama i krastavcem svrstavaju se u porodicu bundeva. Razlikuju se po obliku, veličini, boji i ukusu. Potiču iz Meksika. Bogate su vitaminima A, B, B3, C, E i mineralima, kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i natrijumom. Pogodne su za uklanjanje holesterola, poboljšanje krvne slike, podizanje raspoloženja, jačanje imuniteta i ublažavanje umora.

Ukusne i sočne tikvice punjene pečurkama i zapečene u rerni su jelo bogatog ukusa koje će svi obožavati uz čašu dobrog crnog vina.

Za više drugih recepata možete da kliknete OVDE.

Posni recepti

Najnoviji recepti dana

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA

Pečena piletina sa pečurkama

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA Pečena piletina sa pečurkama idealna j ...

Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom Biftek sa paprikom je savršen da iznenadite voljenu ...

Špagete Carbonara

Špagete Carbonara

Špagete Carbonara Pripremite špagete Carbonara i uživajte u ukusnom ...

Baklava

Baklava (poslastica) Poslastica koja će oduševiti Vaše najmlađe je ...

Veknica od mesa

Veknica od mesa

Veknica od mesa Veknica od mesa je idealna uz pekarski krompir i čašu ...

Kolutići crnog luka - onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings Kolutići crnog luka (onion ri ...

Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca Grickajte sa prijateljima hrskava glazirana pi ...

Slatki uštipci

Slatki uštipci

Slatki uštipci Slatki uštipci će zamirisati u Vašem domu neodoljivo ...