Recept dana, Recepti

Topla popara

Topla popara je jelo sa malom karorijskom vrednošću, koje se pravi od suvog hleba, i punomasnog sira. Topla popara je staro jelo koje se nekada služilo kada u kući nije imalo dovoljno sastojaka za neki drugi obrok. Ona je idealana prilika da se upotrebi hleb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv. Pored prženica i tosta, ovo je najzgodniji način za trošenje starog hleba. Popara se sprema očas posla i nema mnogo šansi za greške. Jedino što je bitno zapamatiti jeste da odnos hleb-voda treba da bude 1:2. Ukoliko je spremite po ovom starom narodnom receptu ukusan je doručak koji će Vas podsetiti na detinjstvo, a kome se raduju svi ukućani, a posebno deca!

SASTOJCI

  • 500 g bajatog hleba
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • komadić putera (oko 50 gr)
  • 200 g drobljenog sira
  • so po ukusu

PRIPREMA:

Iseći hleb na kockice. U dublju posudu sipati vodu, mleko i puter. Posoliti po ukusu. Sačekati da se puter istopi, a mleko sa vodom počne blago da vri. Na laganoj vatri postepeno dodavati hleb i mešati dok se svi komadići hleba ne natope tečnošću. Lagano umešati sir i nastaviti mešanje dok se sir ne rastopi i ne sjedini sa hlebom. Poparu poslužiti toplu uz čašu jogurta.

Zanimljivosti: Zbog toga što se smatra za sirotinjsko jelo, u pojedinim krajevima Crne Gore i Hercegovine se ne iznosi pred gosta. Služi se uz kiselo mleko. Može se iskoristiti kravlji ili ovčji, ali i kozji sir.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *