Jedno od najzastupljenijih jela na Balkanu jesu upravo punjene paprike zapečene u rerni. Svakako i jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela koje možete da pripremite i oduševite svoje goste.

Sastojci:
- 20 paprika babura
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 200 g pirinča
- 1 jaje
- 1 veća šargarepa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
- 1-2 čena belog luka
- so, biber i vegeta po ukusu
Sastojci za sos:
- 1 dl ulja
- 2-3 kašike brašna
- 1 l soka od paradajza
- 1 l vode
Priprema:
Paprike dobro oprati, očistiti od semenki i ostaviti ih da se malo osuše od vode okrenute otvorom na dole. U međuvremenu napraviti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni, a potom dodati rendanu šargarepu, opran i proceđen pirinač, sitno seckan beli luk, začiniti po ukusu, promešati i na kraju u sve umešati jaje. Nastaviti mešanje 1 do 2 minuta i skloniti sa vatre.
Puniti filom paprike. Nemojte prepuniti filom! Ostavite prostora da pirinač nabubri i naraste u toku pečenja. Paprike ređajte u pekač. Svaku napunjenu papriku zatvorite kolutovima krompira ili paradajza. Između paprika možete staviti kriške krompira ako među njima ima slobodnog prostora, a potom kuvane kriške krompira poslužiti kao prilog uz gotove punjene paprike. Napravite sos. Kratko propržite brašno na ulju i uz stalno mešanje dodajte sok od paradajza i dolivajte vodu.
Kada sos prokuva, prelijte sosom punjene paprike u pekaču. Prekrijte pekač folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne omekšaju, a zatim pažljivo skinite foliju, vratite paprike u rernu još 30 minuta da se fino zapeku. Poslužite tople paprike uz pire krompir.
Prijatno!
Recept je super ali samo Ako možete malo lepśe objasniti da li se peku pod folijom ili otvorena. Jer sam ja moje pekla otvorene dok nisam na drugim receptima videla da treba prekriti folijom.