Domaći đuveč se priprema od sezonskih namirnica, povrća, počevši od proleća do kasne jeseni, a zimi sa smrznutim povrćem. Najvažniji sastojci domaćeg đuveča su paprika, paradajz i crni luk. Domaći đuveč po receptu naših baka je pun vitamina i vrlo ukusan. Obradujte svoju porodicu ovim zdravim obrokom, vratite se u detinjstvo i podsetite ih na tradicionalnu kuhinju jer je ona ponovo u trendu!
Sastojci
- 500 g svinjskog mesa
- 3-4 paradajza
- 3-4 paprike
- 1 čen seckanog belog luka
- 1-2 glavice seckanog crnog luka
- 1-2 šargarepe
- 1-2 šolje vode u kojoj je razmućena kocka supe
- šoljica pirinča
- so, vegeta, biber i aleva paprika po ukusu
- seckani peršun
Domaći đuveč: Priprema
Isecite meso na kockice. Na laganoj vatri prodinstajte meso dok ne porumeni. Isecite crni luk na režnjeve, šargarepu na kolutove i papriku na kockice. Usitnite beli luk. Paradajz kratko potopite u vrelu vodu, pažljivo oljuštite kožicu paradajza i isecite ga na kolutove, kriške ili kockice. Sve pripremljene sastojke i dinstano meso sipajte u posudu đuvečaru.
Sipajte pirinač, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku po ukusu. Sve blago promešajte i đuveč nalijte vodom tek toliko da ogrezne. Pospite đuveč seckanim peršunom i poklopite. Đuveč pecite u rerni na 200 stepeni oko 60 do 90 minuta dok povrće i meso ne postanu sočni i mekani. 15-tak minuta pred kraj otvorite posudu, sklonite poklopac i pustite da se jelo zapeče u rerni i Vaš domaći đuveč je spreman.
Prijatno!