Dezert i osveženje, Glavno jelo, Pyrex, Recept dana, Recepti, Rice Cooker

Božić – Mir Božiji, Hristos se rodi!

Dekoracija stola za božićnu trpezu

“Mir Božji, Hristos se rodi”

“Hristos se rodi!”

Na današnji dan slavimo Božić, rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Danas se završava i božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Umesto “Dobro jutro” međusobno se pozdravljamo sa “Hristos se rodi!” i otpozdravljamo sa “Vaistinu se rodi!”.

Pre svitanja, na božićno jutro, na pravoslavnim hramovima zvone zvona i objavljuje se dolazak Božića. Domaćin i svi ukućani oblače svečano odelo i porodično odlaze u crkvu na božićnu liturgiju i pričest. Na trpezi je postavljen mrsni doručak. 7. januara Božić se slavi još i u Jerusalimu, na Svetoj Gori, Rusiji, Makedoniji i Gruziji.

Položajnik

Na božićno jutro, u svakom domu očekuje se položajnik ili radovan, specijalni gost, kojeg sa posebnom radošću dočekujemo. Obično je to dete ili osoba bliska i draga porodici. Misija položajnika je da donese sreću i radost u naše domove. Položajnik simbolizuje mudraca sa istoka.

On ukućane pozdravlja sa “Hristos se rodi”, uzima grančicu badnjaka sačuvanu za ovu priliku i raspiruje vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko parica.” Veruje se da dok džara i raspiruje vatru, u stvari, gata i proriče sudbinu po varnicama iz vatre u korist domaćina. Domaćica daruje položajnika simboličnim poklonom u znak zahvalnosti.

Veruje se da će porodica zahvaljujući položajniku biti zdrava i radosna tokom cele godine.

Česnica

Ranom zorom na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu, slanu ili slatku u zavisnosti od običaja. U česnicu stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić za blagostanje, dren i deo iverka sa Badnjaka za zdravlje. Česnica se ukrašava raznim figuricama koje simbolizuju veru, ukućane, stoku, njive, voće i slično.

Kada se svi okupe oko stola domaćin pali sveću i česnica se lomi na onoliko delova koliko ima osoba za stolom. Domaćin deli česnicu i svakom ukućaninu i položajniku namenjuje po jedan deo.

Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, dren ili iverak će prema verovanju imati novca, zdravlja i biće posebno srećan tokom cele predstojeće godine.

Običaji i verovanja

Na Božić se ne valja svađati.

Na Božić treba započeti neki posao, najbolje posao koji prethodne godine nije išao od ruke kako bi od Božića sve krenulo na bolje.

Pre izlaska sunca odlazilo se na bunar, po takozvanu nenačetu vodu. Nenačetoj vodi su se pripisivala magijska i isceliteljsku moć. Ova voda se koristila za mešenje  česnice , za jela za božićni ručak, kao i za umivanje ukućana.

Veruje se da nenačetom vodom treba okupati i decu i tako ih zaštitu od zlih sila.

Recepti za Božićnu trpezu:

Božićna trpeza je uvek bogata, raznovrsna i obimna, sa pregršt posluženih raznolikih i ukusnih jela i poslastica na dekorisanom stolu.

Božić se slavi u krugu porodice i u duhu božićnih praznika i zato uživajte u Božiću, praznicima, ukusnim jelima i božićnoj dekoraciji stola sa svojim najmilijima.

Rolat od svinjskog buta

Rolat od svinjskog buta, bogatog ukusa i zavodljivog mirisa mesa, šunke i kačkavalja, jedan je od omiljenih praznični obroka rado viđen na bogatoj božićnoj trpezi.

Dekoracija rolata

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog buta
  • senf po ukusu
  • biber i vegeta po ukusu
  • 200 g tanko sečene šunke
  • 200 g tanko sečenog kačkavalja
  • 1 kg krompira
  • 1-2 kašičice aleve paprika

Priprema:

Meso od svinjskog buta iseći tako da se dobije pravougaonik. Preko mesa staviti plastičnu foliju, pa meso čekićem istanjiti na debljinu oko 0,5 cm. Meso premazati senfom i posuti biberom i vegetom. Preko senfa poređati šunku i kačkavalj. Meso uviti u čvrst rolat i uvezati kanapom.

U sredinu pekača Copper roaster CR-01 staviti rolat od mesa. Sa svih strana rolata rasporediti krompir sečen na četvrtine i posut alevom paprikom i vegetom. Preliti rolat i krompir sa malo ulja, prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 190°C oko 1,5 h. Pred kraj skinuti foliju da meso porumeni.

Prijatno!

Zapečeno belo meso u sosu od jogurta

Zapečeno belo meso u sosu od jogurta je fantastičan božićni ručak, nezaboravnog ukusa , a brzo i lako se sprema. Svi će se za stolom oduševiti sočnim zapečenim belim mesom u sosu od jogurta i iskreno i oduševljeno ga hvaliti.

Sastojci:

  • oko 1 kg pilećeg belog mesa
  • 4 dl jogurta
  • 100 g trapista rendanog na krupno
  • 100 g prezli
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Pileće belo meso iseći na šnicle i začiniti po ukusu. Pomešati trapist, peršun i prezle. Pileće šnicle umakati u jogurt, pa uvaljati u mešavinu trapista, peršuna i prezli. Ređati šnicle jednu do druge u Pyrex vatrostalni pekač. Preostalu mešavinu trapista, peršuna i prezli, kao i jogurt, preliti preko šnicli u pekaču.

Šnicle prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni dok meso ne omekša. Pred kraj skinuti foliju da šnicle porumene.

Prijatno! 

Zapečeno belo meso

Teleće šnicle

Teleće šnicle, mekane i sočne, zapečene u rerni u bogatom prelivu od pavlake i jaja, sa seckanom slaninom i kačkavljem, pravi su izbor za bogat božićni ručak

Pečenje i polivanje - Teleće šnicle

Sastojci:

  • 1 kg telećih šnicli
  • 100 g suvog vrata
  • 100 g slanine
  • 3 sitno seckana kisela krastavčića
  • 100 g kačkavalja
  • 2 pavlake
  • 2 jajeta
  • so, biber i vegeta po ukusu

Priprema:

Šnicle dobro izlupati čekićem, prethodno posute vegetom. Slaninu i suvi vrat sitno iseckati i kratko propržiti na zagrejanom ulju. Dodati sitno seckane krastavčiće, 50g seckanog kačkavalja i biber po ukusu, dobro promešati i ovim filom premazati šnicle.

Uviti svaku šniclu u rolnicu, vezati koncem i dinstati sa dosta ulja oko 45 minuta. Skinuti konac sa šnicli i šnicle ređati jednu do druge u vatrostalnu posudu. Preostali kačkavalj narendati i posuti po šniclama. Umutiti jaja sa pavlakom, preliti preko šnicli i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Prijatno!

Argentinski ćevap

Argentinski ćevap, u nesvakidašnjoj i neobičnoj, a svima najdražoj kombinaciji krompir pirea i mesa, savršen je predlog za praznični ručak.

Sastojci:

  • ½ kg mešanog mlevenog mesa
  • ½ kg krompir pirea
  • 6-8 čenova belog luka
  • 3 jajeta
  • 1 pavlaka
  • ½ l jogurta
  • 1 kašičica senfa
  • brašno
  • origano po ukusu
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

Mleveno meso sjediniti sa krompir pireom, začiniti po ukusu, dodati biber, 2-3 seckana čena belog luka, 3 žumanceta i umesiti u ujednačenu smesu. Ostaviti u frižider da odstoji 1 sat. Od smese praviti veće ćevape, umakati ih u brašno, a potom u umućena belanca.

Na zagrejanom ulju propržiti ćevape sa svih strana i ređati ih jedan do drugog u četvrtasti pekač Vitrinor Palma square roaster. Umutiti pavlaku sa jogurtom, dodati senf, 4-5 usitnjena čena bela luka, origano, preliti ćevape i zapeći u rerni.

Prijatno!

cevapcici

Rolovana piletina

Božićna sočna rolovana piletina, mekano pileće meso u kombinaciji sa slaninom, šunkom, kobasicama i kačkavaljem, neće ostaviti ravnodušnim ljubitelje pilećeg mesa na svečanom božićnom ručku

Dekoracija rolovane piletine na crnoj pozadini

Sastojci:

  • 1 belo meso
  • 150 g tanko sečene slanine
  • senf po ukusu
  • 100 g tanko sečene šunke
  • 100 g tanko sečene dimljene kobasice
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 g tanko sečenog kačkavalja
  • 3-4 kiselih krastavčića sečenih na kolutove
  • seckan svež peršun
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

Meso izlupati i istanjiti čekićem, pa začiniti po ukusu. Na foliju poređati slaninu, pa preko slanine staviti istanjeno belo meso. Belo meso premazati senfom, pa preko senfa poređati šunku, kobasice i posuti seckani beli luk.

Poređati kačkavalj i kisele krastavčiće i posuti sa malo peršuna. Meso pažljivo uviti u rolat vodeći računa da foliju ne uvijete zajedno sa mesom! Rolat staviti u uži pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Skinuti foliju i pustiti da meso porumeni.

Prijatno!

BOŽIĆNE POSLASTICE

Božićne poslastice, nedoljive i vesele, ukrašene u duhu novogodišnjih i božićnih praznika, nezaobilazne su na božićnoj večeri u krugu osoba koje poštujemo, volimo i iskreno se radujemo sa njima. Božićne poslastice sa božićnim motivima čine božićno veče magičnim i čarobnim.

Ferero kuglice

Zavodljive Ferero kuglice, bogate lešnikom i čokoladom, nezaboravnog, kraljevskog ukusa učiniće Vašu božićnu večeru svečanom i nezaboravnom

Kikiriki kuglice sa dekoracijom

Sastojci:

  • 200 g napolitanki sa ukusom lešnika
  • 250 g eurokrema
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 400 g čokolade za kuvanje
  • 5 kašika ulja
  • 100 g seckanih lešnika

Priprema:

Usitniti napolitanke i lešnik u Arnica Mini procesoru hrane Prokit 444. U posebnoj posudi, eurokremu dodati 200 g istopljene čokolade sa 2 kašike ulja, promešati, dodati mlevene napolitanke i lešnik i sve dobro sjediniti. Od dobijene smese praviti kuglice i staviti ih u frižider oko pola sata da se stegnu.

Rastopiti preostalu čokoladu sa uljem i dodati seckane lešnike. Kuglice spuštati jednu po jednu u rastopljenu čokoladu, vaditi ih viljuškom da se višak čokolade ocedi i ređati ih na papir za pečenje. Kuglice vratiti u frižider na kratko da se čokolada stegne.

Prijatno!

Bajadera sa lešnikom i orasima

Bajadera sa lešnikom i orasima, miris ušpinovanog šećera i čokolade, šire slasne mirise Vašim domom i bude sećanja na bezbrižno detinjstvo u iščekivanju Božića

Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 1 margarin
  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 150 g mlevenih oraha
  • 300 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Priprema:

U dubljoj posudi ušpinovati šećer sa vodom. Dodati margarin i mešati dok se margarin ne rastopi, pa dodati mleveni keks, lešnike i orahe. Mešati dok se sastojci ne sjedine, pa masu podeliti na dva dela. Jedan deo ravnomerno rasporediti u pravougaoni pekač MG 35RR6. U drugi deo dodati 100 g rastopljene čokolade sa malo ulja i ravnomerno je rasporediti preko svetlijeg dela u pravougaonom pekaču.

Rastopiti preostalu čokoladu sa uljem i namazati preko tamnijeg dela. Sačekati da se kolač i glazura od čokolade stegne, pa bajadere seći u štanglice.

Prijatno!

Kikiriki kocke sa alvom

Kikiriki kocke sa alvom su orijentalna poslasticom sa Bliskog istoka. Sa sobom donose interesantan i nezaboravan ukus alve i pečenog kikirikija koji se savršeno uklapa u praznični duh Božića.

Kikiriki kocke sa viljuškom

Sastojci:

  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 g margarina
  • 250 g alve
  • 200 g mlevenog keksa
  • 250 g pečenog mlevenog kikirikija
  • 1 čokolada za kuvanje

Priprema:

Ušpinovati šećer sa malo vode, pa dodati čokoladu i margarin. Mešati dok se čokolada i margarin ne rastope, pa dodati alvu, mleveni keks i kikirirki. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.

Smesu sipati u podmazan pravougaoni pekač MG 40RR6. Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa malo ulja i glazurom od čokolade namazati smesu u pravougaonom pekaču. Sačekati da se kolač i glazura stegne i ohladi, pa ga seći na kocke i poslužiti.

Prijatno!

London štanglice

Londonske štanglice, po starom mađarskom receptu, mekanog puterastog biskvita i penastog fila sa mlevenim orasima prosto se tope u ustima uz porodične ragovore i iščekivanju Božića

Sastojci:

  • 150 g putera
  • 150 g kristal šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 jajeta
  • 70 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha

Sastojci za fil:

  • 2-3 kašike mleka
  • 75 g šećera
  • 150 g putera
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:

Umutiti puter sa kristal šećerom. Posebno umutiti belanca i uz stalno mućenje belancima dodati brašno i mlevene orahe. Postepeno belanca dodati umućenom puteru. Smesu sipati u pravougaoni pekač MG 40RR6 i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Pečenu vruću koru premazati umućenim žumancima sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Koru vratiti u rernu da se namazan krem osuši. Izvaditi koru iz rerne i sačekati da se ohladi. Hladnu koru premazati filom. Na tihoj vatri sačekati mleko da provri. Uz stalno mešanje sačekati mleko da provri, dodati šećer i puter. Mešati dok se šećer i puter ne rastope, pa uz stalno mešanje dodati mlevene orahe.

Mešati dok se ne dobije ujednačena smesa. Sačekati da se fil ohladi, pa premazati preko žutog krema. Posuti mlevenim orasima. Ostaviti kolač da odstoji 2 dana, pa ga onda seći na štanglice.

Prijatno!

London štanglice

Bajadera na oblandi

U božićnoj noći, obavezno pripremite i poslužite nesvakidašnje, a iznenađujuće ukusne bajadere na oblandi u kojima se mešaju i prepliću ukusi čokolade, keksa, kikirikija i alve.

Bajadera na oblandi sa dekoracijom na tanjiru

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 1 dl vode
  • 1 margarin
  • 150 g čokolade
  • 400 g alve
  • 300 g mlevenog keksa
  • 400 g mlevenog kikirikija
  • mleveni orasi za dekoraciju

Priprema:

Šećer ušpinovati sa vodom. Dodati margarin i mešati dok se margarin ne rastopi, pa dodati mleveni keks i kikiriki, alvu i istopljenu čokoladu sa malo ulja.

Mešati dok se sastojci ne sjedine, pa smesu ravnomerno rasporediti po oblandi i posuti mlevenim orasima. Sačekati da se kolač stegne, pa seći na štanglice.

Prijatno!

“Mir Božji, Hristos se rodi”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *