Sladoled od kokosa je zaista pravi letnji ukus, koji nas raslađuje i u mislima vodi u tropske krajeve. Kada budete degustirali sladoled odkokosa, osetićete da setite pod nekom palmom, dok lagani trapski povetarac Vam šapuće najlepše stihove i priče sa morskih talasa.
SASTOJCI
- Domaće kokosovo mleko:
- 250 ml vode
- 60 g kokosovog brašna
- Smesa za sladoled:
- 150 ml kokosovog mleka
- 150 g punomasne kisele pavlake
- 150 ml slatke pavlake
- 75 g šećera
- 75 g bele čokolade
- 4 kašike kokosovog brašna
- 1/2 kašikice arome vanile
PRIPREMA:
KOKOSOVO MLEKO
Prvi korak:
Vodu i kokosovo brašno stavite u lonac i zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kada proključa,
kuvajte još 2-3min. Sklonite sa vatre i ostaviti da odstoji još 4-5min (otklopljeno).
Drugi korak:
Smesu prebacite u multipraktik i miksajte nekoliko minuta na najvećoj brzini dok se ne dobije smesa
slična kašici.
Treći korak:
Na odgovarajuću posudu stavite cediljku, a preko cediljke staviti čistu gazu, pa u nju istresti smesu
kokosa i vode.
Četvrti korak:
Gazu zatvorite i cedite. Ono što bude izlazilo iz gaze jeste domaće kokosovo mleko. Domaće kokosovo
mleko je mnogo bolja varijatna od kupovnog konzervisanog. Kokosovo mleko je gotovo za 15 minuta, a
ukus je puno bogatiji i lepši od kupovnog. Od ove količine dobićete oko 150ml kokosovog mleka.
SLADOLED
Prvi korak:
Slatku pavlaku umutiti u čvrt šlag, a belu čokoladu otopiti i ostviti da se malo ohladi.
Drugi korak:
U posebnu posudu mikserom umutit kokosovo mleko, kiselu pavlaku, šećer i vanilu. Mutite dok se šećer
skroz ne otopi i dok se na površini ne pojave mehurići.
Treći korak:
U predhodno umućenu smesu dodavati šlag malo po malo uz stalno mešanje varjačom. Na kraju kada
se sve dobro sjedini dodati i otopljenu čokoladu i kokosovo brašno, pa ve zajedno još vrlo kratko izmutiti
mikserom.
Četvrti korak:
Dobijenu smesmu istresti u plastičnu posudu sa poklopcem, koja je pogodna za zamrzavanje i stavti
potom u zamrzivač na najmanje četiri sata.
Posluživanje
Ako želite da zaista uživate u sjajnom ukusu ovoga sladoleda i da užitak bude potpun, možete da
poslužiti u kokosovom orahu i preliti odgore sa otopljenom čokoladom i posutu dodatno kokosom.
Mali kućni aparati uvek Vam lako i brzo pomaz u kuhinji. Takođe i ovog leta da bi Vam ubrzali proces
spremanja ove letnje poslastice, za Vas smo izdvojili Multipraktik FP-500, i mikser MX-500. Njihova
brzina i snaga olakšaće Vam sve radnje.
Prijatno!
Mišljenje o “Sladoled od kokosa”