Francuski Ratatouille
Francuski Ratatouille je vegetarijanski specijalitet čiji se nastanak vezuje za Nicu, ali danas se može naći na celom jugoistoku Francuske; raširen je po celom svetu. Ovo je bomba povrća i zdravih začinskih bilja koja će Vam doneti predah od masne hrane i nepotrebnih kalorija. Francuski Ratatouille se može konzumirati kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo. Kada se ohladi postaje još ukusniji. Ako želite da se zabavite spremajući ovo jelo, možete uživati igrajući se sa raznovrsnošću aroma i raznobojnim paprikama: zelenom, crvenom, žutom. Tako će Ratatouille postati malo umetničko delo u Vašem domu.
SASTOJCI
- 3 paprike babure
- 3 plava patlidžana
- 3 tikvice
- 3-4 paradajza
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- so i biber po ukusu
- mešavina začina iz Provanse (majčina dušica, ruzmarin, origano, majoran, bosiljak…)
- seckani peršun
- rendani sir za posipanje
PRIPREMA:
Babure, plavi patlidžan, tikvice i paradajz oprati i iseći na tanke kolutove. Povrće seći na jednake i što je moguće tanje kolutove. U manjoj posudi pomešati maslinovo ulje sa sitno seckanim belim lukom, dodati so, biber, mešavinu začina i sve dobro promešati. Isečeno povrće na kolutove slagati u blago nauljenu tepsiju. Povrće ređati od kraja tepsije ka sredini u obliku spirale sledećim redom: tikvica, paradajz, plavi patlidžan, paprika sve dok ne utrošite svo povrće. Povrće preliti pripremljenom mešavinom maslinovog ulja i začina. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok povrće ne omekša i ne porumeni. Gotovo jelo ukrasiti seckanim peršunom i po želji posuti rendanim kačkavaljem.
Zanimljivost: Ratatouille je tipično provincijsko francusko jelo. U prenesenom smislu to znači “loša hrana”, “grub”, ali se može prevesti i kao “varivo od patlidžana i povrća”.
Prijatno