Recept dana, Recepti

Bujabes

marsejski bujabes recept

Marsejski bujabes je najpoznatiji marsejski specijalitet koji je u osnovi narodno jelo. Marsejski bujabes stigao je u mnoge prefinjene restorane širom sveta i danas se svrstava među najcenjenija jela. To je riblja čorba sa obiljem plodova mora, a začini su ti koji mu daju specifičan ukus. Bujabes može biti lepo okrepljenje nakon celodnevnog razgledanja Marseja. On je lagan, tako da može da se konzumira u toku neke zdrave dijete kao glavno jelo, ili kao predjelo, uz dodatak nekog drugog jela. Iznenadite prijatelje i ljubitelje ribe ovom nesvakidašnjom ribljom čorbom.

marsejski bujabes recept

SASTOJCI

  • 1 kg razne morske ribe po izboru
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2-4 čena belog luka
  • 2-3 paradajza
  • 1 krompir
  • 1 komorač
  • 2 čaše belog vina
  • 2 l vode ili više po potrebi
  • 200 g majoneza
  • kriške belog hleba ili bageta
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice karija
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica seckanog peršuna

PRIPREMA:

Očistiti ribu i iseći je na komade. Od glave, kostiju, peraja i kože skuvati riblju čorbu. U dubljoj posudi na ugrejanom ulju propržiti krupno sečeni crni luk i gnječeni beli luk, pazeći da beli luk ne zagori.

Dodati sečeni paradajz, krompir, komorač i sve dobro promešati. Dodati čvršće riblje meso, lovorov list i začine.  Sve preliti vinom i kuvanom ribljom čorbom. Kuvati 10 minuta, pa dodati mekše riblje meso i nastaviti kuvanje narednih 5 do 8 minuta. Izvaditi ribu i servirati ja na ovalnom tanjiru.

Čorbu procediti, posoliti i pobiberiti po ukusu. Beli luk u prahu pomešati sa majonezom i premazati kriške hleba ili bageta. Kriške hleba poređati na tanjir i preliti ribljom čorbom. Riblje meso i riblju čorbu možete servirati odvojeno ili zajedno u istoj činiji.

Bujabes ne sme da se kuva dugo. Riblje meso treba da bude čvrsto kuvano i da se ne odvaja i raspada. Za ovo jelo moguće je koristiti različite vrste ribe.

Mogu se dodati i rakovi, dagnje ili jastog po želji. Kuvati dok se dagnje same ne otvore. Bujabes poslužite uz čašu dobrog vina!

Zanimljivost: U tradicionalnim francuskim restoranima, bujabes se služi uz ustajali hleb zvan maretta, koji se posebno peče za ovo jelo.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *