Bujabes
Marsejski bujabes je najpoznatiji marsejski specijalitet koji je u osnovi narodno jelo. Marsejski bujabes stigao je u mnoge prefinjene restorane širom sveta i danas se svrstava među najcenjenija jela. To je riblja čorba sa obiljem plodova mora, a začini su ti koji mu daju specifičan ukus. Bujabes može biti lepo okrepljenje nakon celodnevnog razgledanja Marseja. On je lagan, tako da može da se konzumira u toku neke zdrave dijete kao glavno jelo, ili kao predjelo, uz dodatak nekog drugog jela. Iznenadite prijatelje i ljubitelje ribe ovom nesvakidašnjom ribljom čorbom.
SASTOJCI
- 1 kg razne morske ribe po izboru
- 5 kašika maslinovog ulja
- 2 glavice crnog luka
- 2-4 čena belog luka
- 2-3 paradajza
- 1 krompir
- 1 komorač
- 2 čaše belog vina
- 2 l vode ili više po potrebi
- 200 g majoneza
- kriške belog hleba ili bageta
- 1 kašičica belog luka u prahu
- so i biber po ukusu
- 1-2 kašičice aleve paprike
- 1/2 kašičice karija
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica seckanog peršuna
PRIPREMA:
Očistiti ribu i iseći je na komade. Od glave, kostiju, peraja i kože skuvati riblju čorbu. U dubljoj posudi na ugrejanom ulju propržiti krupno sečeni crni luk i gnječeni beli luk, pazeći da beli luk ne zagori.
Dodati sečeni paradajz, krompir, komorač i sve dobro promešati. Dodati čvršće riblje meso, lovorov list i začine. Sve preliti vinom i kuvanom ribljom čorbom. Kuvati 10 minuta, pa dodati mekše riblje meso i nastaviti kuvanje narednih 5 do 8 minuta. Izvaditi ribu i servirati ja na ovalnom tanjiru.
Čorbu procediti, posoliti i pobiberiti po ukusu. Beli luk u prahu pomešati sa majonezom i premazati kriške hleba ili bageta. Kriške hleba poređati na tanjir i preliti ribljom čorbom. Riblje meso i riblju čorbu možete servirati odvojeno ili zajedno u istoj činiji.
Bujabes ne sme da se kuva dugo. Riblje meso treba da bude čvrsto kuvano i da se ne odvaja i raspada. Za ovo jelo moguće je koristiti različite vrste ribe.
Mogu se dodati i rakovi, dagnje ili jastog po želji. Kuvati dok se dagnje same ne otvore. Bujabes poslužite uz čašu dobrog vina!
Zanimljivost: U tradicionalnim francuskim restoranima, bujabes se služi uz ustajali hleb zvan maretta, koji se posebno peče za ovo jelo.
Prijatno!