Bigoš je poznat kao poljski gulaš, ali pojavljuje se i u litvanskoj, beloruskoj i ukrajinskoj kuhinji. Posebno je ukusan kada se upotrebe masniji delovi svinjskog mesa, poput carskog mesa, a na ukus će uticati i dobro začinjena dimljena kobasica. Bigoš se servira uz kuvane krompire ili domaći, poželjno raženi hleb, a često i servira u posudama za hleb. Idealan je za konzumiranje zimi, kada Vam je potreban jak obrok i puno snage. Iznenadite svoje ukućane poljskim lovačkim gulašem! Pripremite danas poznato poljsko tradicionalno narodno jelo – bigoš.

SASTOJCI
- 125 g dimljene slanine
- 500 g svinjskog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 125 g kobasica
- 750 g slatkog kupusa
- 125 g pečuraka
- 1-2 paradajza
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica kima
- 2 kašičice aleve paprike
- 1/2 l belog vina
- 1 lovorov list
- so i biber po ukusu
PRIPREMA:
Slaninu i svinjsko meso iseći na kockice i prodinstati na iseckanom crnom luku. Kada luk omekša, a meso porumeni, dodati kolutove kobasice, krupno sečen kupus, seckani paradajz, iseckane pečurke i gnječeni beli luk. Sve dobro promešati, dodati lovorov list, začine, posoliti i pobiberiti po ukusu i namirnice naliti vinom i vodom da ogreznu. Bigoš kuvati u rerni u zatvorenom pekaču dok meso ne postane mekano. Poljski lovački gulaš – bigoš poslužite vruć uz crni hleb.
Zanimljivost: Propis za jedenje bigoša iz 18. veka: Nakon što je šerpa otvorena, vade se komadi mesa zubima i stavljaju na komadić hleba koji držimo u ruci da bi se sok ocedio na njega. Posle zalogaja mesa uzimamo zalogaj hleba.
Prijatno!