Recept dana, Recepti

Bigoš

bigos

Bigoš je poznat kao poljski gulaš, ali pojavljuje se i u litvanskoj, beloruskoj i ukrajinskoj kuhinji. Posebno je ukusan kada se upotrebe masniji delovi svinjskog mesa, poput carskog mesa, a na ukus će uticati i dobro začinjena dimljena kobasica. Bigoš se servira uz kuvane krompire ili domaći, poželjno raženi hleb, a često i servira u posudama za hleb. Idealan je za konzumiranje zimi, kada Vam je potreban jak obrok i puno snage. Iznenadite svoje ukućane poljskim lovačkim gulašem! Pripremite danas poznato poljsko tradicionalno narodno jelo – bigoš.

bigos

SASTOJCI

  • 125 g dimljene slanine
  • 500 g svinjskog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 125 g kobasica
  • 750 g slatkog kupusa
  • 125 g pečuraka
  • 1-2 paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica kima
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 l belog vina
  • 1 lovorov list
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Slaninu i svinjsko meso iseći na kockice i prodinstati na iseckanom crnom luku. Kada luk omekša, a meso porumeni, dodati kolutove kobasice, krupno sečen kupus, seckani paradajz, iseckane pečurke i gnječeni beli luk. Sve dobro promešati, dodati lovorov list, začine, posoliti i pobiberiti po ukusu i namirnice naliti vinom i vodom da ogreznu. Bigoš kuvati u rerni u zatvorenom pekaču dok meso ne postane mekano. Poljski lovački gulaš – bigoš poslužite vruć uz crni hleb.

Zanimljivost: Propis za jedenje bigoša iz 18. veka: Nakon što je šerpa otvorena, vade se komadi mesa zubima i stavljaju na komadić hleba koji držimo u ruci da bi se sok ocedio na njega. Posle zalogaja mesa uzimamo zalogaj hleba.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *