Recepti, Uskršnja trpeza, Vesti

Zaklopita subota

Recept - Govedina wellington Zaklopita subota
Subota je dan posvećen mrtvima. Na subotu se izlazi na groblje, prave daće i pale sveće. Zaklopita subora ima naglašen mrtvački karakter. Na današnji dan muškarci se ne šišaju i ne briju čime pokazuju žalost i odaju poštu mrtvima. Veruje se da se razlog ovome krije u značenju reči subota. Subota je jedini dan u nedelji čiji naziv nije slovenskog porekla već je pozajmljen iz jevrejskog jezika šabat (ili sabat) u značenju mir, odmor, pokoj. Sloveni su imali sedmodnevnu nedelju, ali šest naziva za dane. Veruje se da je naziv za subotu izbegavan jer je pripadao božanstvu smrti i podzemnog sveta. Neka verovanja zadržala su se do današnjih dana. Veruje se da rođeni na ovaj dan imaju sposobnost da nauče nemušti jezik i razgovaraju sa životinjama. Takođe, veruje se da će dete rođeno u subotu biti vidovito.

GOVEDINA WELLINGTON

Govedina Wellington sa nadevom od šampinjona u rolatu od lisnatog testa savršen je predlog za bogatu trpezu.

Recept - Govedina wellington Zaklopita subota

SASTOJCI

  • 600 g bifteka
  • 400 g šampinjona
  • 200 g praziluka
  • 200 g pileće džigerice
  • 500 g lisnatog testa
  • kašika senfa
  • žumance
  • so i biber

PRIPREMA:

Biftek posoliti, pobiberiti i premazati sa svih strana senfom. Na zagrejanom ulju kratko zapeći biftek sa svih strana, pa ga odložiti sa strane. U dubljoj posudi oko 10-15 minuta prodinstati seckane pečurke, praziluk i pileću džigericu i začiniti po ukusu. Ostaviti da se prohladi. U blenderu izmiksati prohlađene dinstane pečurke, praziluk i pileću džigericu dok se ne dobije kompaktna, ujednačena masa. Na površini posutoj brašnom razvući lisnato testo. Lisnato testo premazati blendiranom masom i na ovu masu staviti prohlađeni biftek. Pažljivo umotajte biftek testom sa svih strana i testo premažite razmućenim žumancetom. Veknu prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje i peću u zagrejanoj rernu na 200° C oko 30 minuta.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Govedina Wellington ima nejasno geografsko poreklo. Neki tvrde da je reč o britanskom jelu smišljenom u čast Vojvode od Wellingtona, drugi da je ime dobilo po istoimenom novozelandskom gradu, dok treći veruju da je u pitanju varijacija na uobičajenu francusku pripremu ove namirnice.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *