Zaklopita subota – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Zaklopita subota

Subota je dan posvećen mrtvima. Na subotu se izlazi na groblje, prave daće i pale sveće. Zaklopita subora ima naglašen mrtvački karakter. Na današnji dan muškarci se ne šišaju i ne briju čime pokazuju žalost i odaju poštu mrtvima. Veruje se da se razlog ovome krije u značenju reči subota. Subota je jedini dan u nedelji čiji naziv nije slovenskog porekla već je pozajmljen iz jevrejskog jezika šabat (ili sabat) u značenju mir, odmor, pokoj. Sloveni su imali sedmodnevnu nedelju, ali šest naziva za dane. Veruje se da je naziv za subotu izbegavan jer je pripadao božanstvu smrti i podzemnog sveta. Neka verovanja zadržala su se do današnjih dana. Veruje se da rođeni na ovaj dan imaju sposobnost da nauče nemušti jezik i razgovaraju sa životinjama. Takođe, veruje se da će dete rođeno u subotu biti vidovito.

Govedina Wellington

Govedina Wellington sa nadevom od šampinjona u rolatu od lisnatog testa savršen je predlog za bogatu trpezu.

Sastojci

  • 600 g bifteka
  • 400 g šampinjona
  • 200 g praziluka
  • 200 g pileće džigerice
  • 500 g lisnatog testa
  • kašika senfa
  • žumance
  • so i biber

Priprema:

Biftek posoliti, pobiberiti i premazati sa svih strana senfom. Na zagrejanom ulju kratko zapeći biftek sa svih strana, pa ga odložiti sa strane. U dubljoj posudi oko 10-15 minuta prodinstati seckane pečurke, praziluk i pileću džigericu i začiniti po ukusu. Ostaviti da se prohladi. U blenderu izmiksati prohlađene dinstane pečurke, praziluk i pileću džigericu dok se ne dobije kompaktna, ujednačena masa. Na površini posutoj brašnom razvući lisnato testo. Lisnato testo premazati blendiranom masom i na ovu masu staviti prohlađeni biftek. Pažljivo umotajte biftek testom sa svih strana i testo premažite razmućenim žumancetom. Veknu prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje i peću u zagrejanoj rernu na 200° C oko 30 minuta.

Prijatno!

Priprema:

Govedina Wellington ima nejasno geografsko poreklo. Neki tvrde da je reč o britanskom jelu smišljenom u čast Vojvode od Wellingtona, drugi da je ime dobilo po istoimenom novozelandskom gradu, dok treći veruju da je u pitanju varijacija na uobičajenu francusku pripremu ove namirnice.

Najnoviji recepti dana

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA

Pečena piletina sa pečurkama

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA Pečena piletina sa pečurkama idealna je kao glavno jelo za ručak ili večeru ...

0
Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom Biftek sa paprikom je savršen da iznenadite voljenu osobu egzotičnim jelom koje se izuzetn ...

0
Špagete Carbonara

Špagete Carbonara

Špagete Carbonara Pripremite špagete Carbonara i uživajte u ukusnom obroku za čitavu porodicu. ...

0

Baklava

Baklava (poslastica) Poslastica koja će oduševiti Vaše najmlađe je stara, dobra, baklava. Klinci će jedva ...

0
Veknica od mesa

Veknica od mesa

Veknica od mesa Veknica od mesa je idealna uz pekarski krompir i čašu hladnog piva nakon obroka! ...

0
Kolutići crnog luka - onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings Kolutići crnog luka (onion rings) idealni su kao ukusan prilog uz Va ...

0
Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca Grickajte sa prijateljima hrskava glazirana pileća krilca dok uz omiljeno piće prati ...

0
Slatki uštipci

Slatki uštipci

Slatki uštipci Slatki uštipci će zamirisati u Vašem domu neodoljivom aromom i osvežiti Vaše jutro! Sladak ...

0