Vesti

Sveti Miholjdan slava – Narodni običaji i verovanja na ovaj svetac

Sveti Miholjdan 

Danas je Miholjdan, praznik posvećen hrišćanskom svetitelju Kirijaku Otšelniku iz Korinta u narodu poznatijem kao Sveti Miholj (Sveti Miholjdan).

Miholjdan se slavi 12. oktobra po novom gregorijanskom kalendaru i 29. septembra po starom julijanskom kalendaru. Ova slava podjednako slave katolicipravoslavci i protestanti širom Evrope po čemu je jedinstven među hrišćanima.

SVETI MIHOLJDAN SLAVA JE VEZANA ZA SMENU LETA I JESENI.

Miholjdan slava se obeležava 12. oktobra po novom gregorijanskom kalendaru. Po narodnom verovanju na današnji dan (Miholjdan) nastaje smena godišnjih doba i počinje jesen. Kalendarski, jesen je već počela, ali prave promene u prirodi počinju baš oko ovog praznika. Oktobarski topli dani u narodu su poznati kao Miholjsko leto.

Na Miholjdan ne treba obavljati kućne poslove, već treba završavati poslove u polju koji ne smeju sačekati zimu i hladnoću i polako početi sa pripremom zimnice. Na Miholjdan se ne treba venčavati i okupljati goste zauzete poslovima u polju i pripremi za zimu.

Postoji više naziva za tople oktobarske dane koji po količini sunca i visokim temperaturama podsećaju na pravo leto. U našem narodu poznati su nazivi Miholjskobabije ili sirotinjsko leto. U Americi to je indijansko leto, dok kod Francuza to je leto svetog Martina.

Naziv sirotinjsko leto potiče od verovanja da u oktobru mora biti bar deset lepih dana kako bi i sirotinja stigla da završi poljske poslove. U ruskim tumačenjima stoji podatak da naziv babije leto potiče iz vremena kada se verovalo da stare žene imale moć da utiču na vremenske prilike. Takođe, kod evropskih naroda proleće se vezuje za mladost i devojke, dok se jesen vezuje za starost i stare žene, odakle nam dolazi naziv babije leto. Pozno leto dovodi se i u vezu sa Indijancima. To je doba godine kada su Indijanci skupljali svoju letinu i kada su indijanska plemena prestajala sa napadima na doseljenike.

Takođe, fenomen kasnog leta bio je karakterističan za predele koje su bili naseljeni isključivo Indijancima. Veruje se da ako u oktobru bude toplih i sunčanih dana, sledi hladna zima.

1. SLAVSKO ŽITO

Da li ste znali da za Vašu krsnu slavu možete sa lakoćom pripremiti savršeno slavsko žito u našim Coral aparatima?

SASTOJCI

  • 500 grama pšenice belije
  • 500 grama šećera u prahu
  • 500 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • muskatni oraščić po ukusu

PRIPREMA:

Prebrati i što bolje očistiti pšenicu od nečistoća. Očišćenu pšenicu isprati, sipati u Magefesa ekspres lonac, naliti vodom i ostaviti pšenicu da prenoći. Sutradan, pšenicu više puta dodatno isprati pod jakim mlazom vode i skuvati je u ekspres loncu.

Kada je pšenica kuvana, sklonite je sa vatre na hladno mesto, lonac uvijte ćebetom i ostavite pšenicu u loncu da miruje par sati. Potom, pšenicu procedite, isperite je i dobro sameljite u Coral mašini za mlevenje mesa MR-1000J. Mlevenoj pšenici dodajte mlevene orahe, šećer, vanillin šećer, muskatni oraščić i sve dobro sjednite.

Gotovo žito sipajte u ukrasnu činiju, pospite mlevenim orasima i ukrasite jezgrima oraha.

Prijatno i Srećna slava!

2. PILEĆA ČORBA SA PIRINČEM

Hranljiva pileća čorba sa pirinčem idealna je kao početak zajedničkog slavskog
ručka.

SASTOJCI

  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 400 g pilećih grudi iseckanih na kockice
  • 1 iseckani crni luk
  • 2-3 šargarepe iseckane na kolutove
  • 3 seckane stabljike celera
  • ½ iseckane žute paprike babure
  • 1 šolja iseckanog mladog crnog luka
  • 2 usitnjena čena belog luka
  • 2 l bistre pileće supe
  • 2 lista svežeg bosiljka
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • ½ šolje opranog i oceđenog pirinča dugog zrna
  • iseckan svež peršun

PRIPREMA:

U dubljoj posudi na zagrejanom ulju propržite piletinu sa svih strana. Dodajte sve sastojke za čorbu i dobro promešajte.

Kuvajte čorbu dok pirinač i povrće ne omekšaju. Začinite čorbu po ukusu. Pre serviranja čorbu pospite svežim peršunom. Po želji u čorbu nakapajte par kapi limuna.

Prijatno!

3. SARMA

Nijedna slavska trpeza nije ista bez vruće domaće sarme, a tako ni trenutna Sveti Miholjdan slava.

Posna sarma recept

SASTOJCI

  • 1-2 glavice kiselog kupusa
  • 1 šolja pirinča
  • 600 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g slanine pančete
  • nekoliko komada dimljenih rebara
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika aleve paprika
  • 1 jaje
  • biber u zrnu
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 2- 3 lista lovora

PRIPREMA:

U dubljem tiganju prodinstati sitno seckan crni luk. Dodati slaninu iseckanu na kockice, nastaviti dinstanje, pa dodati mešano mleveno meso. Kada meso porumeni dodati narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, pirinač i začiniti po ukusu. U smesu dodati jaje i alevu papriku i sve dobro promešati da se sastojci sjedine.

Skloniti fil sa vatre. Listove kupusa dobro oprati, nožem iseći zadebljanja po sredini lista i na svaki list staviti kašiku fila. Uvijati sarme i ređati sarme u keramičku posudu Super Krčka. Između redova sarmi stavljati suvo meso, po koji lovorov list i po koje zrno bibera. Poslednji red sarmi prekriti celim listovima kupusa. Naliti sarme vodom toliko da prekriju sarme. Zatvoriti Super Krčka i na poziciji LOW kuvati sarme oko 8-10 sati, najbolje preko noći.

Prijatno!

4. ČOKOLADNE RUM KUGLICE

Ukusne, zavodljive i mirišljave čokoladne kuglice sa dodatkom ruma čime će uveličana biti Vaša sveti Miholjdan slava.

SASTOJCI

  • 150-200 g mlevenog keksa
  • 2-3 kašike ruma ili po ukusu
  • 50 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 50-100 g mlevenih oraha, lešnika ili kikirikija
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

PRIPREMA:

Dobro sameljite orahe, lešnik ili kikiriki po izboru u Coral Food processor-u FP-500, pa dodajte keks i sameljite i njega. Potom, dodajte rum, puter sobne temperature, šećer u prahu i nastavite sa radom sa povremenim otvaranjem i skupljanjem mase po ivicama posude Coral Food processor-a sve dok se ne dobije kompaktna masa. Oblikujte kuglice. Gotove kuglice stavite u frižider da se malo rashlade i stegnu. Na umerenoj vatri uz stalno mešanje otopite čokoladu na ulju. Čokoladnom glazurom prelijte kuglice i ukrasite raznobojnim jestivim mrvicama. Sačekajte da se čokolada stegne i uživajte u rum kuglicama.

Prijatno i Srećna slava!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *