Pokrov Presvete Bogorodice – Ženski praznik , Bogorodičin pokrov, Pokrovice

Praznik Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta, u narodu je poznat kao Ženski praznik, Bogorodičin pokrov ili Pokrovice. Na ovaj dan obeležava se sećanje na Bogorodičino čudesno pojavljivanje 911. godine u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi. U trenutku pojavljivanja Bogorodica je u rukama imala veliki pokrov (šal) koji je raširila i njime pokrila hrišćane kao znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u nju i njenog sina. Na ikonama okružena je svetiteljima u belim haljinama. Kao zaštitinica hrišćana, koja se moli za njih, simbol je pokroviteljstva hrišćana i zaštite od gladi, bolesti i smrti u ratu, miru i svim nevoljama.
Praznik Pokrov Presvete Bogorodice posebno je omiljen kod žena. Posvećen je porodiljama i majkama, kao i brakovima koji nemaju decu. Žene ovaj dan treba da posvete poštovanju Bogorodice. Na ovaj praznik sve žene treba da su posebno pažljive i da ne rade fizičke poslove. Mnoge od njih poste uoči praznika kako bi se pričestile na sam praznik. Mlade žene poste i mole se Bogorodici kako bi lakše rađale i u zdravlju i sreći odgajale svoju decu, a devojke i parovi koji nemaju decu mole se na praznik Pokrov Presvete Bogorodice kako bi u budućnosti i oni postali roditelji.
Pećka Patrijaršija Pokrov Presvete Bogorodice slavi kao svoju slavu.
POSNI RECEPTI ZA PRAZNIK POKROV PRESVETE BOGORODICE:
1. POSNE PIHTIJE
Pripremite pihtije na malo drugačiji način i slavlje započnite posnim pihtijama!
SASTOJCI
- 200 g šargarepe
- 200 g belog krompira
- 200 g fileta oslića
- 1 l vode + 200-300 ml vode
- 50 g posnog želatina u prahu
- vegeta po ukusu
- veza svežeg peršuna
PRIPREMA:
U 200-300 ml hladne vode rastopiti želatin i sačekati da nabubri. U međuvremenu, prokuvati 1l vode začinjene vegetom po ukusu u Vesta posudi za sos od INOX-a. Kada voda provri dodati nabubreli želatin i mutiti žicom za mućenje dok se ne sjedini sa vodom. Prethodno, u posudi od INOX-a sa poklopcem Vesta, skuvati šargarepu, krompir i ribu da postanu mekani, ocediti ih i iseći na sitne kockice. U PYREX vatrostalni pekač poređati seckano povrće i ribu i posuti seckanim peršunom. Preliti kuvanim želatinom i ostaviti da se stegne. Seći na kocke i služiti kao hladno predjelo.
Prijatno!
2. POSNA ČORBA OD PEČURAKA
Posna čorba od pečuraka je hranljiva čorba puna zavodljivih pečuraka u kojoj će Vaši gosti prosto uživati svim čulima!
SASTOJCI
- 250-300 gr pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- 1 ½ – 2 l vode
- 1-2 kašike brašna
- so, vegeta i biber po ukusu
PRIPREMA:
Operite i iseckajte pečurke na manje komade. U Magefesa Dux 4 posudi od INOX-a prodinstajte usitnjeni crni luk dok luk ne omekša. Dodajte pečurke i nastavite dinstanje dok voda iz pečuraka ne ispari, a pečurke blago potamne. Začinite pečurke po ukusu i sve dobro promešajte. Sklonite posudu sa vatre i uz stalno mešanje dodajte brašno. Mešajte sve dok se brašno ne sjedini sa pečurkama. Uz stalno mešanje polako dolivajte vodu i mešajte sve dok se brašno ne razmuti u vodi. Čorbu vratite na šporet i uz povremeno mešanje kuvajte oko pola sata na umerenoj temperaturi dok čorba ne dobije željenu gustinu.
Prijatno!
3. PUNJENE TIKVICE
Ukusne i sočne tikvice punjene pečurkama i zapečene u rerni odlično se slažu sa čašom dobrog crnog vina.
SASTOJCI
- 6-8 tikvica
- 6-8 kašika pirinča
- 400 g pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- so i biber po ukusu
- biljni kačkavalj za posipanje
PRIPREMA:
Oprati tikvice, preseći ih na pola, pa kašičicom izdubiti i izvaditi sredinu. U posudi od INOX-a Roma skuvati prinač vodeći račun da se ne raskuva, procediti i odložiti sa strane. Usitniti izdubljenu sredinu iz tikvica, a luk i pečurke iseckati na kockice. Na ugrejanom ulju u tiganju od INOX-a Roma prodinstati luk sa sredinom iz tikvica i pečurkama dok voda iz tikvica i pečuraka ne uvri. Dodati kuvani pirinač, začiniti po ukusu, promešati i skinuti sa vatre. Puniti tikvice filom, ređati jednu do druge u pekač Copper Roaster CR-01 i posuti tikvice rendanim kačkavaljem. Zapeći punjene tikvice u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok se kačkavalj na rastopi.
Prijatno!
4. DOMAĆE MEDENO SRCE
Mirisno domaće medeno srce uz šoljicu crne kafe divno je uz vesele i opuštene razgovore pravih prijatelja.
SASTOJCI
- 1 šolja šećera
- 1 šolja sojinog mleka
- 3 kašika ulja
- 10 g sode bikarbone
- ½ kesice cimeta
- 2 šolje brašna
- 10-12 kašika marmelade od kajsija
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3-4 kašike ulja
PRIPREMA:
U dublju posudu sipati šećer, sojino mleko, ulje, sodu bikarbonu i uz stalno mućenje Colal ručnim mikserom MX-350 polagano dodati brašno. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedine. Pola smese sipati u PYREX Magic pravougaoni pekač i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok testo blago ne porumeni. Testo izvaditi iz rerne, premazati marmeladom, preko marmelade sipati ostatak smese, vratiti u rernu i sačekati da testo porumeni. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno. Ako se testo ne lepi na čačkalicu znači da je kolač pečen. U međuvremenu, na umerenoj vatri u posudi od INOX-a Pasha INOX 0,5 uz stalno mešanje otopiti čokoladu na ulju. Glazurom namazati kolač, sačekati da se ohladi, modlom u obliku srca vaditi kolače ili ga iseći na kocke.
Prijatno!