Recepti, Tiganji

Sote stroganof

Sote stoganof

Sote stroganof: Grofa Pavela Stroganova, zadesila je sreća da se po njemu nazove ovo divno, kremasto, raskošno jelo, nastalo u Rusiji (19.vek).

Sote stoganof

SASTOJCI

  • 800 g junećeg bifteka isečenog na tanke parčiće
  •  1 veći crni luk isečen na tanke kriške
  •  300 g opranih i iseckanih pečuraka
  •  2 usitnjena čena belog luka
  •  1 šolja bistre goveđe supe
  •  so i biber po ukusu
  •  1 šolja milerama
  •  1 kašika brašna

PRIPREMA:

Junetinu posoliti i pobiberiti. Meso prodinstati u dubljem tiganju dok ne porumeni sa svih strana i ne dobije braon boju. Gotovo meso izvaditi iz ulja i odložiti u posebnu posudu. U ulje u kome se dinstalo meso dodati crni luk, nastaviti dinstanje dok luk ne omekša, pa dodati pečurke. Nastavite dinstanje dok voda iz pečuraka ne ispari. Dodati brašno u pečurke, kratko promešati
i uz stalno mešanje polagano dodavati goveđu supu. Kuvati na umerenoj vatri oko 4-5 minuta. Uz mešanje polagano dodavati mileram. Mešati dok se ne dobije ujednačena masa i željena gustina umaka, ne duže od 10 minuta. U umak dodati meso i sok koje je meso pustilo. Nastaviti kuvanje uz stalno mešanje dok sos ne počne da ključa, dok se sve dobro ne ukrčka i meso ne postane mekano. Gotovo jelo poslužiti preko pire krompira, kuvanog pirinča ili preko kuvanih makarona pripremljenih sa 1-2 kašike putera. Sote poslužiti uz ohlađeno crno vino. Vaš Sote stroganof je spreman za degustaciju.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *