Recepti, Uskršnja trpeza, Vesti

Mali Vaskrs (Tomina nedelja)

Prva nedelja nakon Uskrsa naziva se Mali Vaskrs ili Tomina nedelja. Od Uskrsa do Tomine nedelje (Malog Vaskrsa) traje veselje u čast Isusovog Vaskrsenja. Postoji verovanje da su u sedmici između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja otvorena i da onaj ko tad umre pravo ide u raj. Tomina nedelja naziv je dobila po Tomi, jednom od dvanaest Isusovih apostola. Isus Hrist se nakon vaskrsnuću svojim učenicima javio ušavši kroz zatvorena vrata. Jedanaest apostola su ovom činu prisustvovala, ali ne i apostol Toma. Apostol Toma u priču apostola nije poverovao rekavši:

Ne verujem, dok to ne vidim.

Isus Hrist je ponovo došao među svoje učenike, zatekao ih je svih dvanaest i tom prilikom prekoreo Tomu što nije poverovao u njegovo vaskrsnuće. Tom prilikom Toma je dobio nadimak Neverni Toma.

SARMICE SA KOLENICOM

Sarmice sa kolenicom pripremljene na starinski, tradicionalan način uz puno ljubavi i strpljenja dobar su predlog za nedeljni, porodični ručak.

SASTOJCI

  • suva svinjska kolenica
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 usitnjena čena belog luka
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • aleva paprika
  • lovorov list
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Seckani crni luk prodinstati na masti dok ne omekša. Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni. Začiniti po ukusu, dodati alevu papriku, beli luk, pirinač i sve dobro promešati da se sastojci sjedine, pa skloniti sa vatre. Listove kupusa razdvojiti i po potrebi isprati vodom. Zadebljanja na poleđini lista pažljivo ukloniti. Raširiti list kupusa na dlanu, staviti 1-2 kašičice fila, preklopiti list sa jedne i druge strane i praviti jednake valjčiće. Sarme poređati po dnu Super Krčka. U sredinu staviti kolenicu, pa oko kolenice poređati preostale sarme. Dodati lovorov list, po koje zrno bibera i po želji posuti ljutom tucanom paprikom. Pokriti sarme celim listovima kupusa, naliti vodom i pustiti da se lagano krčaju 6-8 sati. Toplu sarmu poslužite uz proju.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Reč sarma vodi poreklo od turskog glagola „sarmak” u značenju zaviti, umotati. Sarma postaje izuzetno traženo jelo tek u 19. veku kada Srbija počinje proces oslobađanja od Turaka i kada kreću migracije seoskog stanovništva u gradove. To je vreme u kojem je kreirana srpska sarma kakvu i danas rado jedemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *