Uskršnja trpeza: “Dekadentni” uskršnji kolač

“Dekadentni” uskršnji kolač to ime nosi jer pruža apsolutno zadovoljstvo svim pravim ljubiteljima čokolade. Brzo se peče, ne zahteva egzotične i retke sastojke i poželećete da ga pripremate svake nedelje – ne samo na Uskrs.

SASTOJCI
- 240 g tamne čokolade
- 250 g putera
- 120 g brašna
- 45 g kakaoa u prahu
- 360 g šećera u prahu
- 4 većih jaja
- 3/4 kašičice ekstrakta vanile
- 140 g izmrvljene čokolade
- 80 g oraha (opciono)
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 160°C.
Pokrijte posudu za pečenje papirom za pečenje. Zagrejte 180 g čokolade i puter uz stalno mešanje. Pošto se oba istope, promešajte i ostavite sa strane.
Izmešajte brašno i kakao i ostavite sa strane. Pomoću miksera izmiksujte šećer, jaja i vanilin ekstrakt dok mešavina ne postane bleda i kremasta, oko 5 min. Pospite mešavinu sa čokoladom preko mešavine sa jajima i blago izmešajte. Nakon toga lagano posipajte mešavinom brašna i kakaoa i ponovo blago izmešajte. Lagano i ravnomerno dodajte i izmrvljene komadiće čokolade i oraha.
Sipajte mešavinu u pripremljenu posudu i pecite 25-30 minuta. Lagano protresite posudu, i ako se blago talasa (ali više kao žele, ne kao tečnost) kolač je gotov. U suprotnom pecite dodatnih 5 minuta.
Dekadentni uskršnji kolač ostavite da se u potpunosti ohladi pre nego što ga izvadite. Isecite na kvadratiće za posluživanje.
Prijatno!