Recepti, Uskršnja trpeza, Vesti

Vaskrsni (vodeni) utorak

Iako utorak važi za dan u kome se obavljaju magijske radnje i događaju se nevolje i nedaće, ovaj Vaskrsni (vodeni) utorak prema narodnom verovanju je jedini dobar utorak u godini. Na današnji dan se nastavlja proslava Uskrsa i nije poželjno ništa raditi (prati, šiti i sl.) na muškoj odeći, naročito na odeći budućih vojnika. Jedina stvar koju vernici na ovaj dan moraju poštovati jeste da dele radost i veselje sa svojim bližnjima. Ko ne poštuje ovaj jednostavan zahtev prkosi Bogu i Hristu i u životu mu neće ići onako kako želi. Upravo zato, baš na današnji dan, u ponekim krajevima organizuju se svadbe. Veruje se da će brak sklopljen na ovaj dan biti dugovečan i plodonosan. Postoji verovanje i da je na današnji dan dobro ići u posetu, krenuti na put i da će dete koje se rodi na Vaskrsni (vodeni) utorak biti srećno i dugovečno. U vodenoj sedmici, kako se u narodu naziva prva nedelja posle Uskrsa, po važnosti se izdvajaju vodeni utorak i vodena subota. U Srbiji se, međutim, praznuju tri Vodena utorka – vaskršnji utorak, utorak posle Đurđevdana i utorak posle Svete Trojice. Sva tri utorka su u vreme prolećnih radova na njivi i polju, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša neophodna za rast i rod useva.

BROKOLI U SOSU OD SIRA

Zapečen brokoli u sosu od sira je nezaboravna kombinacija ukusa u kojoj ćete uživati svim čulima.

SASTOJCI

  • 1 veća glavica brokolija
  • 150 g kačkavalja
  • 100 g gaude
  • 100 g čedar sira ili parmezana
  • 100 g dimljenog sira
  • 10 kašika pavlake
  • 1 šolja prezli
  • 2 kašike istopljenog putera
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Brokoli odvojte na cvetove i dobro ih operite. Kuvajte brokoli na pari oko 5 minuta. Kuvane cvetove brokolija poređajte po dnu puterom premazane vatrostalne posude. Preko brokolija pospite krupno rendane sireve, osim kačkavalja. Preko sireva premažite pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu. Pomešajte prezle, istopljeni puter i kačkavalj i prelijte preko pavlake. Brokoli sa sirom pecite u rerni na 190° C oko 20 minuta.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Naziv brokoli potiče od italijanske reči broccoli u značenju granati kupus. Zahvaljujući Italijanima brokoli je postao poznat širom sveta. Još u vreme Rimljana brokoli je bio u svakodnevnoj upotrebi u sirovom ili kuvanom stanju. Brokoli je povrće koje je poznato kao izvor vitamina C, vitamina K, A, E kao i vitamina iz B grupe. Sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kalcijum, cink, gvožđe, fosfor, natrijum, kalijum kao i mnoge enzime i antioksidante. Kuvani brokoli ima više C vitamina od pomorandže, a količina kalcijuma u brokoliju je veća od količine kalcijuma u čaši mleka. U sirovom stanju njegova nutritivna vrednost je najveća. Koristi se za jačanje organizma i preporučuje se za gubitak telesne težine. Na sobnoj temperaturi brzo uvene i zato ga je najbolje čuvati u frižideru na temperaturi od 4°C pa naviše.

Preproučujemo proizvode:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *