Dezert i osveženje, Mikseri, Recept dana, Recepti

Najkremastija domaća Šampita

Domaća Šampita - Najkremastiji domaći recept

Lagana, mirisna, kremasta i puna slatkog šećera, domaća šampita, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Domaća Šampita - Najkremastiji domaći recept

Sastojci za biskvit:

  • 8 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • ½ kesice praška za pecivo

Sastojci za šam od belanaca:

  • 8 belanaca
  • prstohvat soli
  • 26 kašike šećera
  • 100 ml vode

Priprema:

Coral Ručnim mikserom MX-350 umutite žumanca sa šećerom. Uz stalno mućenje dodajte mleko, ulje i brašno sa praškom za pecivo i mutite dok se svi sastojci ne sjedine u ujednačenu smesu. Smesu sipajte u Pyrex pravougaoni pekač MG 40RR6  i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepani oko 10 minuta ili dok kora ne dobije zlatno žutu boju. Sklonite koru sa strane i sačekajte da se biskvit kora ohladi. Na tihoj vatri, uz stalno mešanje, rastopite šećer u vodi. U međuvremenu mikserom dobro umutite belanca sa prstohvatom soli. Uz stalno mićenje vreo sirup sipati u umućena belanca i mutitit dok se ne dobije čvrst šam od belanaca. Na ohlađenu biskvit koru sipati i ravnomerno rasporediti šam od belanaca. Ohladiti u frižideru, iseći na kocke i po želji posuti kakaom ili rendanom čokoladom.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *