Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je recept iz indonezijske kuhinje koji je svoje mesto pronašao u ovim restoranima u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha ponekad se naziva i Rendang jagnjetina, i ime joj potiče od načina pripreme tokom kojeg se meso kuva u sokovima i začinima dok sva tečnost ne ispari, nakon čega se prelazi na prženje.
Zbog ovakvog načina kuvanja, jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je izuzetno ukusna jer upija veliku količinu sokova, priloga i začina, a ukoliko je pravilno napravljena takođe se može dugo i čuvati a da se ne pokvari.
Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je zahtevno jelo jer traži fin balans između dugog kuvanja na tihoj vatri i prženja na jakoj koje ne sme da zagori meso, ali finalni rezultat je jedno od najegzotičnijih i ukusnijih jela od jagnjetine koje ćete imati priliku da probate.

SASTOJCI
Za sos:
- 1 luk, iseckan
- 6 čena belog luka, iseckanog
- 2 kašičice kari praha
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica koriandera u prahu
- pola kašičice đumbira u prahu
- pola kašičice aleve paprike
- kora jedne pomorandže
Za jagnjetinu:
- 3 kašike biljnog ulja
- 2 jagnjece kolenice od oko 450 g
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- sok od jedne pomorandže
- jedno flašica kokosovog mleka (oko 400 g)
- 3 kašičice smeđeg šećera
- pirinač ili hleb kao prilog
PRIPREMA:
Pomešajte sve sastojke za sos i izblendirajte ih ili sitno iseckajte i mešajte dok se ne napravi pasta.
Namažite jagnjetinu solju i biberom i zagrejte posudu za kuvanje na jakoj vatri. Dodajte ulje i zagrejte a zatim dodajte kolenice i kuvajte 5-6 minuta uz okretanje tako da sve strane potamne. Izvadite kolenice na tanjir i ostavite po strani.
Dodajte sos u posudu, smanjite na srednju vatru i kuvajte dok ne zamiriše, uz često mešanje, oko 8-10 minuta, dok oko pola tečnosti ne ispari. Dodajte sok od pomorandže, kokosovo mleko i šećer i promešajte. Dodajte kolenice u posudu, smanjite vatru na srednje-slabo, pokrijte (ostavljajući malo mesta za paru) i krčkajte oko 4 sata, dok meso ne počne da se skida sa kostiju.
Kada je meso mekano izvadite kosti iz posude i mešajte na umereno-jakoj vatri kako bi tečnost nastavila da isparava a meso da se prži. Kada je skoro sva tečnost isparila, meso je spremno za serviranje.
Poslužite sa pirinčem ili povrćem, čak po želji i kajganom.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Krčko SC-360 Selection – Aparat za sporo kuvanje 5,5 l
Slični recepti iz kategorije:
Gulaš od svinjskog mesa – Domaćinski recept
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Paradajz sos
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Gulaš od zeca
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Domaći kuvani kupus u Super Krčku
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Domaće sardine u Super krčku
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Čorba od kukuruza šećerca
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Gulaš u kotliću
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Gulaš u Super Krčku
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Teleća džigerica
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Pileći gulaš – Tradicionalni recept
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Boršč – Nacionalno rusko jelo
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari