Glavno jelo, Multikuker, Recepti

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je recept iz indonezijske kuhinje koji je svoje mesto pronašao u ovim restoranima u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha ponekad se naziva i Rendang jagnjetina, i ime joj potiče od načina pripreme tokom kojeg se meso kuva u sokovima i začinima dok sva tečnost ne ispari, nakon čega se prelazi na prženje.

Zbog ovakvog načina kuvanja, jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je izuzetno ukusna jer upija veliku količinu sokova, priloga i začina, a ukoliko je pravilno napravljena takođe se može dugo i čuvati a da se ne pokvari.

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha je zahtevno jelo jer traži fin balans između dugog kuvanja na tihoj vatri i prženja na jakoj koje ne sme da zagori meso, ali finalni rezultat je jedno od najegzotičnijih i ukusnijih jela od jagnjetine koje ćete imati priliku da probate.

Jagnjetina u mleku od kokosovog oraha

SASTOJCI

  • Za sos:

    • 1 luk, iseckan
    • 6 čena belog luka, iseckanog
    • 2 kašičice kari praha
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašičica koriandera u prahu
    • pola kašičice đumbira u prahu
    • pola kašičice aleve paprike
    • kora jedne pomorandže

    Za jagnjetinu:

    • 3 kašike biljnog ulja
    • 2 jagnjece kolenice od oko 450 g
    • 1 kašičica soli
    • pola kašičice bibera
    • sok od jedne pomorandže
    • jedno flašica kokosovog mleka (oko 400 g)
    • 3 kašičice smeđeg šećera
    • pirinač ili hleb kao prilog

PRIPREMA:

Pomešajte sve sastojke za sos i izblendirajte ih ili sitno iseckajte i mešajte dok se ne napravi pasta.

Namažite jagnjetinu solju i biberom i zagrejte posudu za kuvanje na jakoj vatri. Dodajte ulje i zagrejte a zatim dodajte kolenice i kuvajte 5-6 minuta uz okretanje tako da sve strane potamne. Izvadite kolenice na tanjir i ostavite po strani.

Dodajte sos u posudu, smanjite na srednju vatru i kuvajte dok ne zamiriše, uz često mešanje, oko 8-10 minuta, dok oko pola tečnosti ne ispari. Dodajte sok od pomorandže, kokosovo mleko i šećer i promešajte. Dodajte kolenice u posudu, smanjite vatru na srednje-slabo, pokrijte (ostavljajući malo mesta za paru) i krčkajte oko 4 sata, dok meso ne počne da se skida sa kostiju.

Kada je meso mekano izvadite kosti iz posude i mešajte na umereno-jakoj vatri kako bi tečnost nastavila da isparava a meso da se prži. Kada je skoro sva tečnost isparila, meso je spremno za serviranje.

Poslužite sa pirinčem ili povrćem, čak po želji i kajganom.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *