Wok tiganj: 7 razloga zašto se isplati (sa savetima za kuvanje)

Wok tiganj pomaže Vam da pripremite tradicionalne specijalitete domaće, evropske i azijske kuhinje, da ukus i teksturu jela prilagodite svojim željama i da fino kontrolišete nivo termičke obrade namirnica.

U njemu možete pržiti u ili na ulju, dinstati, krčkati, zapržiti ili zapeći namirnice, i možete spremati brza jela ili obroke za celu porodicu.

Možete ga koristiti kao klasičan tiganj, duboki tiganj ili tiganj sa poklopcem, a opet na sopstveni jedinstven i specifičan način.

A zašto je tako jedinstven, saznajte u nastavku… 

Wok tiganj ili wok – u čemu je razlika?

Tradicionalni Wok napravljen je za kuvanje na otvorenoj vatri. Dno mu je ovalnog oblika a kosi zidovi olakšavaju prženje na visokoj temperaturi uz brzo mešanje da hrana ne zagori – što je tradicionalan način kuvanja u mnogim azijskim zemljama.

Wok tiganj spaja glavne karakteristike wok-a i tiganja – kose zidove i ravno dno. To mu omogućava kuvanje na ringli šporeta što wok nije u stanju, uz mogućnost brzog mešanja hrane zbog kosih zidova.

Najbolji wok tiganj na tržištu

Šta čini Red granit wok tiganj tako izuzetnim?

Trudili smo se da napravimo proizvod koji će odgovoriti na sve potrebe savremenog kuvanja.

Postoji sedam razloga koji ga zajedno izdvajaju od konkurencije.

wok tiganj

Glavne odlike naših Wok tiganja

KOSE IVICE

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Kose ivice veće površine omogućavaju namirnicama da ne zagore na visokim temperaturama. Dovoljno je varjačom ili drvenom kašikom brzo mešati sastojke i oni će se fino ispržiti bez rizika da izgore.

Kose zaobljene ivice olakšavaju i “bacanje” hrane jednom kada podignete svoje kuvanje na viši nivo.

RAVNO DNO

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Za razliku od klasičnog wok-a, ravno dno omogućava korišćenje na ringli šporeta, ne samo na otvorenoj vatri. Dodatno, debelo dno ravnomerno raspoređuje toplotu po čitavoj površini kako jela ne bi zagorela tokom pripreme.

VISOKI ZIDOVI

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Visoki zidovi = više hrane koja se istovremeno može pripremati. Poput dubokih tiganja, hrana se može lagano dinstati i krčkati u sopstvenim sokovima i začinima, stvarajući pravu harmoniju ukusa.

delovi wok tiganja

NELEPLJIVI (NON-STICK) POVRŠINSKI SLOJ SA ČESTICAMA GRANITA

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Površinski sloj sa česticama granita sprečava lepljenje namirnica za wok tiganj čak i pri korišćenju vrlo malo ulja. Olakšava čišćenje i održavanje nakon korišćenja, a Vama pomaže da se hranite zdravije i manje kalorično!

STAKLENI POKLOPAC SA OTVOROM ZA PARU

Macht duboki tiganj sa poklopcem i nelepljivim granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Ukoliko kuvate, dinstate ili krčkate namirnice, stakleni poklopac omogućava jelu da ne gubi višak vode. Idealan je za pripremu sosova, preliva, umaka, dokuvavanje pirinča i testenina u sosu i sl.

INDUKCIONO DNO

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Indukciono dno omogućava korišćenje na svim izvorima toplote, uključujući na savremenim indukcionim pločama koje ravnomerno greju čitavu površinu tiganja bez obzira na veličinu ringle.

ERGONOMSKA DRŠKA

Macht duboki tiganj sa granitnim premazom 26cm x 7cm – Red Granite Wok
Udobna ergonomska bakelitna drška meka na dodir olakšava držanje i rukovanje tiganjem pre, za vreme i nakon prženja. Posebno su značajni poprečni urezi koji sprečavaju tiganj da sklizne iz ruke čak i ukoliko je mokra.

Najbolji Wok tiganj je dobar početak…

…ali za savršena brzo ispržena jela primenite i ove savete

DOBRO ZAGREJTE WOK TIGANJ

Za brzo prženje hrane (stir-fry) potrebno je dobro, DOBRO usijati tiganj.
Hrana u njemu ne treba da se lagano krčka i postane meka. Ideja je da se brzo zaprži i ostane još uvek sveža i sočna iznutra.

UNAPRED PRIPREMITE NAMIRNICE

Unapred pripremite sve namirnice – povrće, meso, začine…

Sve treba da bude spremno jer kad prženje krene zahteva svu Vašu pažnju!

Namirnice iseckajte na što manje komade ili na tanke štapiće.

Još jednom – ideja je brzo zapržiti namirnice i što su tanje to će biti lakše.

NE KORISTITE MASLINOVO ULJE ZA PRŽENJE

Maslinovo ulje na visokim temperaturama lako izgori.

Slično je i sa puterom, kao i sa mašću.

Potrebno Vam je ulje koje se dobro ponaša na visokim temperaturama a za to je suncokretovo ulje nenadmašivo.

Ukoliko pripremate azijsku kuhinju možete pokušati i sa sojinim uljem ili uljem od kikirikija za dodatni ukus i aromu ali u 99% slučajeva obično suncokretovo će biti više nego dovoljno.

MEŠAJTE, MEŠAJTE, MEŠAJTE

Jela se na ovako visokoj temperaturi pripremaju jako brzo, bukvalno za nekoliko minuta.

Druga strana medalje je ta da im morate posvetiti punu pažnju a to znači mešanje, mešanje, MEŠANJE!

Stalnim mešanjem ne samo da postižete željeni efekat teksture hrane već je i sprečavate da zagori što je realna mogućnost.

NE PRIPREMAJTE VIŠE OD DVE PORCIJE ISTOVREMENO

Za već pomenuti efekat brzog prženja hrana mora biti u kontaktu sa tiganjem.

Iako je zbog dubine lako doći u iskušenje da se pripremi više hrane odjednom, krajnji ukus neće biti isti.

Povrće će se ukuvati i postati meko a meso žilavo.

Zato pripremajte najviše po dve porcije istovremeno, pa po dva ili tri puta, koliko god da je potrebno.

Manje namirnica olakšava i mešanje hrane “bacanjem” jednom kada steknete dovoljno iskustva.

Najukusniji recept za goveđi odrezak u Wok tiganju

Spremni ste za prvo brzo prženo jelo u Vašem Wok tiganju? Onda navalite!

SASTOJCI

450 g goveđeg odreska
1 veći čen belog luka, sitno iseckan
3 kašike ulja
2 srednje paprike, jedna crvena i jedna zelena, isečene na tanke trake
1/2 crnog luka, tanko isečenog uzdužno
Desetak čeri paradajza ili jedan veliki paradajz grubo isečen
2 kašike seckanog korijandera (opciono)
1 kašika soja sosa
2 kašičice ulja od susama
So i biber

PRIPREMA


Začinite govedinu solju, biberom i belim lukom pa tanko ulupajte (na oko pola centimetra debljine).

Ostavite je oko 10 minuta da upije aromu belog luka.

Isecite odrezak na trake.

Zagrejte 2 kašike ulja na jakoj vatri. Dodajte luk i papriku i propržite dok blago ne omekša, oko 1-2 min. Prebacite u drugu posudu.

Zagrejte dodatnu kašiku ulja na jakoj vatri. Dodajte meso i prvo pustite da blago potamni sa jedne strane, a zatim počnite da mešate. Ne pržite duže od 1-2 min.

Dodajte paprike i luk, paradajz, korijander, soja sos i susamovo ulje i pržite još pola minuta uz stalno mešanje. Uklonite sa ringle.

Servirajte samostalno ili sa kuvanim pirinčem.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna