Vesti

Mrsni recepti za Uskrs

Mresni recepti za slavu

Mrsni recepti koje smo izdvojili za  Vas prestavljaju pravi odabir pikatnih, tradicionalnih jela koje možete da napravite za predstojeće uskršnje praznike. Posle posta, vreme je da počastite sebe i svoje najmilije ukusnim obrokom. Mrsni recepti za Uskrs prestavljaju pravi mini kuvar koji će Vam služiti i onda kada Vam bude trebala inspiracija za kuvanje.

KROKETI OD KROMPIRA SA KAČKAVALJEM I SUSAMOM

Mrsni recept koji nije tako čest na trpezi i zato je idealan da se u prazničnim danima nađe na Vašem stolu. Rumeni, hrskavi i slani kroketi su ukusno predjelo i savršen prilog glavnom jelu od mesa. Spolja su hrskavi, a iznutra mekani i divno kremasti.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • ½ kg belog krompira
  • 200 g brašna
  • 40 g putera
  • 1 jaje
  • 150 g kačkavalja
  • 200 g susama
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Krompir operite, oljuštite, isecite u manje komade i skuvajte. Kuvan, još vruć, krompir ocedite od vode i u dubljoj posudi ugnječite u pire. Dodajte toplom krompiru puter, začinite po ukusu i mešajte dok se puter ne otopi i ne sjedini sa krompirom. U prohlađenu smesu polako dodajte brašno i razmutite jaje. Mutite polako dok se svi sastojci ne sjedine. Od smese napravite testo. Testo prebaciti na površinu posutu brašnom i podeliti u više manjih delova. Na svaki komad testa stavite kocku kačkavalja i oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u susam i propržite u dosta ulja dok susam ne dobije zlatnu boju. Gotove krokete prebacite na papirne ubruse da ne upiju višak masnoće.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Kroketi od krompira služe se kao prilog, grickalica ili brza hrana širom sveta. Kroketi su izuzetno popularna ulična hrana u Italiji.

JAFA KOLAČ

Za sve ljubitelje jafa keksa, jednostavan, lak, brz recept i prilika da napravite divan i mekan jafa kolač nezaboravnog ukusa.Fantastičan jafa kolač na koji ste sigurno zaboravili, neka se nađe što pre na Vašem stolu i sugurno će Vas podsetiti na prelepe dane detinjsta. Recept koji treba da bude obavezan na uskršnjoj trpezi.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 3 jajeta
  • 24 kašike mleka
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike ulja
  • 24 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g vode
  • 3 kašike džema od kajsije
  • sok i narendana kora 1 pomorandže
  • 1 margarin
  • 200 g čokolade

PRIPREMA:

Penasto umutite 2 jajeta. Uz stalno mućenje dodajte mleko, šećer, ulje i brašno sa praškom za pecivo. Mutite dok se sastojci ne sjedine. Smesu sipajte u veći pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok kora ne porumeni. Kada se kora ispeče podelite je na dva dela. Jedan deo izdrobite i pomešajte sa vodom. Dodajte džem, koru, sok od pomorandže i ½ margarina. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Smesu ravnomerno rasporedite na neizdrobljenu koru. Dobro umutite belance, pa dodajte žumance. Na tihoj vatri istopite čokoladu sa preostalim margarinom, sastavite sa umućenim jajetom i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Glazurom premažite kolač, sačekajte da se ohladi i isecite na kocke.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Jafa keks je mekan biskvit sa voćnim želeom od pomorandže i čokoladnim prelivom koje proizvodi naša Jaffa fabrika iz Crvenke. Jedan je od najomiljenijih

slatkiša svih uzrasta već 46 godina u čijoj se proizvodnji svakoga dana iskoristi 38.000 svežih jaja i iscedi 2.800 svežih pomorandži.

JAGNJETINA

Poslužite mladu jagnjetinu u lepinji uz paradajz i seckani crni luk i uživajte u mekanom jagnjećem mesu.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 800 g jagnjećeg buta bez kosti
  • 200 g crnog luka
  • ½ kg paradajza
  • 4 lepinje ili somuna
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • so, biber i origano po ukusu
  • maslinovo ulje

PRIPREMA:

Jagnjeći but iseći na kockice, začiniti po ukusu i malo nauljiti maslinovim uljem. Iseckanu jagnjetinu peći u tiganju oko 10 minuta. Lepinje preseći i zagrejati. Na svaku lepinju staviti pečene komadiće mesa, posuti peršunom, dodati paradajz i luk isečen na režnjeve i pokriti drugim delom lepinje.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Jagnjetina je cenjena u mnogim kuhinjama širom sveta. Jagnjeći but je omiljeno nacionalno jelo u Grčkoj, Turskoj, Severnoj Africi, Jordanu, Pakistanu, Srbiji. Način začinjavanja prilikom pripreme jagnjetine je veoma važan kako bi se istakao specifičan ukus mlade jagnjetine. Na Mediteranu se koriste začini kao što su ruzmarin, majčina dušica, a orijentalni začini su seme korijandera i kima ili kari u Indiji.

KORNFLEKS KUGLICE

Udovoljite sebi danas i pripremite brze, jednostavne, a neverovatno ukusne kornfleks kuglice sa nazaboravnom kombinacijom meda i čokolade.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 150 g šećera
  • 8 kašika meda
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 150 g seckanih pečenih lešnika
  • 250 g kornfleksa

PRIPREMA:

Na tihoj vatri uz stalno mešanje otopiti šećer, med, čokoladu i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine, dodati lešnik i kratko nastaviti mešanje, pa dodati kornfleks. Mešati dok se sastojci ne sjedine. Kada se smesa ohladi, oblikovati kuglice i ređati u ukrasne korpice.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Ideja o kornfleksu, kukuruznim pahuljicama, nastala je slučajno 1894. godine kada su braća Kelog ostavili kukuruz da se kuva planirajući da nastave njegovu preradu kroz valjak kako bi dobili dugačke listove testa. Na njihovo iznenađenje nakon izvesnog vremena zatekli su pahuljice.

MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA

Umesto uobičajene musake od krompira, danas iznenadite svoje ukućane i pripremite nesvakidašnju musaku od plavog patlidžana.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 5 patlidžana
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 150 g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3-4 sveža paradajza
  • svež peršun
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • maslinovo ulje

SASTOJCI ZA BEŠAMEL SOS:

  • 40 g putera
  • 30 g brašna
  • ½ l mleka
  • 1 kašika parmezana
  • 2 jajeta

 

PRIPREMA:

Patlidžan oprati, iseći na kriške, posoliti i ostaviti da malo odstoje, a zatim ih isprati vrućom vodom i prosušiti kuhinjskom krpom. Kriške patlidžana poređati po dnu pleha nauljenim maslinovim uljem. Patlidžan peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta. Na maslinovom ulju prodinstati seckani crni luk dok ne omekša, pa dodati meso. Nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni. Dodati seckani paradjz, usitnjen beli luk i začiniti po ukusu. Uz mešanje nastaviti dinstanje dok sastojci ne omekšaju, dodati svež peršun, promešati i skinuti sa vatre. Na puteru kratko propržiti brašno. Uz stalno mešanje polako dodavati brašno i kuvati mešajući oko 5 minuta. Dodati parmezan i promešati. U prohlađen bešamel sos umešati prethodno umućena jaja. Na dno vatrostalne posude poređajte kriške patlidžana, red mesa, red patlidžana, red mesa dok ne utrošite sve sastojke tako da poslednji red bude red patlidžana. Musaku preliti pripremljenim bešamel sosom i peći u zgrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Musaka (грч. Μουσακάς) se prvi put pominje u iračkom kuvaru iz 13. veka i to pod nazivom “magmuma”. Na zapadu se smatra da je musaka isključivo grčko tradicionalno jelo koje se sprema od plavog patlidžana, mlevenog ovčijeg mesa, prelivena belim umakom i zapečena u rerni. U srpskoj, bosanskoj, bugarskoj i rumunskoj kuhinji musaka se uglavnom pravi od krompira prelivena umećenim jajima. Grci navode da musaka zahteva salatu i vino kao prilog. Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake. Postoji i musaka od tikvica, karfiola, sapanaća, kelja, boranije, pasulja, prokelja, mladog vinovog lišća i slično.

PESAK TORTA

Pesak torta je kremasta torta divnog ukusa koja se ne peče, brzo se sprema i kao takva čini božanstveni spoj mlevenog keksa, kokosa i oraha.

Pesak torta - Recept za ukusan dezert

SASTOJCI

  • 5 pudinga od vanile
  • ½ l mleka
  • 24 kašike šećera
  • 2 margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 250 g kokosa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 2-3 kesice šlaga

PRIPREMA:

U mleku sa šećerom skuvati pudinge od vanile. Kada se smesa malo prohladi dodati i razmutiti margarin. Masu podeliti u 3 dela. U prvi deo dodati plazmu, u drugi deo dodati kokos, a u treći deo dodati orahe. Mutiti dok se sastojci ne sjedine. Deo sa mlevenim keksom ravnomerno rasporedite po dnu kalupa za tortu, preko rasporediti deo sa kokosom i na kraju deo sa orasima. Umutiti šlag. Šlagom premažite tortu, sačekajte da se ohladi i poslužite.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Vanila je plod biljke orhideje penjačice, ima obliku izdužene zelene mahune, potiče iz Meksika i raste poput loze. Pre nego što sazru, mahune se beru ručno, potapaju u vrelu vodu, suše 2-6 meseci i menjaju boju od žute do smeđe. Vanila spada u najskuplje začine, pored šafrana i zelenog bibera zbog dugotrajnog procesa proizvodnje i fermentacije. Vanila se upotrebljavala još u doba Maja i Asteka kao važan sastojak carskog čokoladnog napitka koji su nazivali tlilxochitl. Danas se koriste vanilini ekstrakti ili vanila u prahu koja se dobija sušenjem i usitnjavanjem mahuna vanile. Mahune se koriste cele ili rasečene uzduž u kuvanju mleka, pudinga i sosova za dodatke kolačima i jelima, a češće kao ekstrakt ili esencija u pripremi kolača, torti, sladoleda i drugih poslastica.

ĆUFTICE SA SOSOM OD JOGURTA

Umesto tradicionalnih ćufti u paradajz sosu, pripremite i oduševite sve neobičnim ćufticama sa sosom od jogurta.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 300 g mlevenog goveđeg mesa
  • 50 g seckanih oraha
  • 1 kašika prezli
  • 1 jaje
  • 2 kašika seckanog peršuna
  • 7 čenova belog luka
  • 2-3 kriške starog hleba
  • so i biber po ukusu
  • 5 paradajza
  • 200 g ovčijeg sira
  • 7-8 listova zelene salate
  • 2 kriške hleba
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ čaše jogurta
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašičica ljute tucane paprike

 

PRIPREMA:

Krišku starog hleba potopiti u vodu da omekša, a potom ocediti. U dublju posudu staviti mleveno meso, orahe, 1 kašiku peršuna, oceđenju krišku starog hleba, 2 čena usitnjenog belog luka, prezle i umućeno jaje. Začiniti po ukusu. Smesu rukom dobro umešati da se svi sastojci dobro sjedine, pa od smese praviti loptice jednake veličine. Ćuftice propržiti u tiganju na zagrejanom ulju dok ne porumene, pa ih prebaciti na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Listove zelene salate oprati, prosušiti i poređati po dnu vatrostalne činije. Na zelenu salatu poređati ćuftice i preliti ih sosom od jogurta pomešanog sa preostalim gnječenim belim lukom, limunovim sokom, tucanom paprikom i kašikom seckanog peršuna. Svaku ćufticu preliti sa po jednom kašikom sosa. Oko ćuftica poređati kriške sečenog paradajza, ovčiji sir i preosatli stari hleb propržen na ulju i isečen na kockice. Po želji dodati masline.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Naziv ćufte potiče od turske reči köfte i persijske reči kūfte u značenju loptica od seckanog ili mlevenog mesa sa biberom i lukom. Postoje brojni recepi za ćufte širom Evrope i Azije, kao i mnogo vrsta ćufti od različite vrste mesa, začina, povrća ili ribe. Na primer, persijske ćufte su od jagnjećeg mesa, veličine su pomorandže i glazirane su žumancetom.

PITA SA MESOM

Rumena i mirisna pita sa mesom, prelivena pavlakom i jajima savršena je kao predlog današnjeg doručka ili večere.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • ½ kg tankih kora za pitu i gibanicu
  • 2 glavice crnog luka
  • ½ kg mlevenog mešanog mesa
  • 1 krompir
  • so, vegeta, biber i origano po ukusu
  • 1 pavlaka
  • 2-3 jajeta

PRIPREMA:

Na zagrejanom ulju prodinstati seckani crni luk dok ne omekša. Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni. U smesu narendati krompir, začiniti po ukusu, promešati i skloniti sa vatre. Blago podmazati pleh i ređati kore. Svaku drugu ili treću koru nafilovati filom. Kore ređati i filovati dok ne utrošite sve kore i sav fil. Pitu u plehu iseći na kocke. Preliti razmućenom pavlakom pomešanom sa jajima. Ostaviti oko pola sata da kore upiju preliv. Peći na 180-200°C dok pita ne porumeni. Pitu sa mesom poslužiti vruću uz čašu jogurta.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Pita je slatko ili slano jelo koje se pravi od različitih vrsta testa i sa različitim nadevima od mesa, sira, voća i povrća. Najpopularnije slane pite su pita sa sirom (sirnica), pita sa mesom, pita sa zeljem (zeljanica), pita sa krompirom (krompiruša), pita sa pečurkama i druge. Najomiljenije slatke pite su pita sa jabukama, pita sa višnjama, pita sa bundevom (bundevara) i druge.

FAŠIRANE ŠNICLE

Faširane šnicle su ukasan ručak za celu porodicu, nezaobilazne na svakoj trpezi i jelo koje svi obožavaju. Savršeno se kombinuju sa raznim povrćem, salatama, krompirom ili paradajz sosom.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 seckana glavica crnog luka
  • 2-3 usitnjena čena belog luka
  • 3 jajeta
  • 2 dl vode
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1-2 kašike sveže seckanog peršuna
  • so, vegeta i biber po ukusu

PRIPREMA:

Sve sastojke dobro sjediniti. Između dlanova formirati manje pljeskavice od smese i peći u tiganju na umerenoj vatri dok ne porumene. Faširane šnicle poslužite uz zelenu salatu i krompir pire.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Faširano meso je fino usitnjeno ili meso  samleveno mašinom za mlevenje mesa. Uobičajen tip faširanog mesa je faširana junetina, svinjetina i jagnjetina. U Južnoj Aziji se, na primer, nožem, nemašinski faširaju ovčetinu, kao i kozetinu.

PITA SA JABUKAMA

Ukusna pita sa jabukama čiji se mirisi pečenih jabuka i cimeta šire celom kućom vraćaju nas sve u divne dane detinjstva.

Mresni recepti za slavu

SASTOJCI

  • ½ kg tankih kora za pitu i gibanicu
  • 2 jajeta
  • 2 čaše jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 1 ½ kg jabuke
  • cimet
  • 180 g kisele pavlaka sa 20% mlečne masti

PRIPREMA:

Umutiti jaja i uz stalno mućenje dodati jogurt, ulje, šećer i brašno sa praškom za pecivo. Mutiti dok se sastojci ne sjedine. Ovim filom filovati po 3 kore, koru po koru i ređati jednu koru preko druge. Po ivici treće, poslednje kore staviti narendane jabuke sa malo cimeta i uviti u rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama i filom. Rolate ređati u podmazan pleh, premazati pavlakom i peći u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok rolati ne porumene. Toplu pitu sa jabukama iseći i poslužiti.

Prijatno!

ZANIMLJIVOST:

Prve pite su pravili stari Egipćani, recepte su oplemenili stari Rimljani da bi se umeće pravljena pita usavršilo i razgranalo se po Evropi. Prvi recepti za pite na engleskom jeziku pominju se u 14. veku u doba Čosera. Pita u zemljama engleskog govornog područja nema mnogo sličnosti sa pitama (slatkom ili slanom poslasticom) koju mi nazivamo tim imenom. Britanci i Holanđani imaju sopstvnu verziju pite od jabuke čiji se recept spominje još 1390. godine. Nekad se pita sa jabukama servirala sa šlagom ili sladoledom na vrhu (pita od jabuka a la mod) ili sa čedar sirom.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *