Krofnice iz aparata: Najlepši recepti i prelivi (10 recepata)

recept

Krofnice iz aparata su fenomenalna poslastica koja se jako brzo i lako sprema. Gotove su za samo nekoliko minuta a mogu uvek biti drugačije i originalne. Promenite samo malo preliv ili namaz i dobili ste potpuno drugačiji dezert. I znate šta – Vaši namiliji će to obožavati!

Poznate su pod mnogim imenima. Često ih nazivaju i mini krofnice ili američke krofnice. Iako se svi ovi nazivi koriste kao sinonimi, u praksi se termin krofnice iz aparata koristi da se naglasi to da su pripremljene u specijalnim aparatima bez ili uz minimalnu upotrebu ulja.

Recepti pred Vama su provereni u praksi i predstavljaju najlepši sklad ukusa i aroma. Sa deset recepata za krofnice i 10 preliva imate čak 100 različitih kombinacija koje možete praviti svakoga dana a da nikada ne dosade.

Zato odaberite omiljeni recept, pripremite sastojke, zagrejte aparat za krofnice i spremite se za harmoniju najslađih ukusa!

Krofnice iz aparata: Najlepši recepti i prelivi (10 recepata)

NAPOMENA: Vreme pečenja krofnice iz aparata zavisi od veličine i dubine kalupa. Što je kalup veći, to ih je potrebno duže peći, i dodatno ukoliko je kalup dubok pa treba da narastu. U suprotnom će ostati žive na gornjoj površini i nepravilnog oblika.

Vreme pečenja u receptima prilagođeno je našim Coral aparatima za krofnice koji imaju najveće i najdublje kalupe na tržištu i zato je duže od vremena u drugim receptima. Ukoliko imate aparat sa manjim kalupom, skratite vreme pečenja kako krofnice ne bi izgorele.

Ili… naručite aparat sa većim kalupom 😉

Saveti za pripremu i pečenje

SAVET I: Nemojte preterivati sa količinom testa. Sasvim je dovoljno popuniti samo donji kalup i ostaviti testo da naraste. U suprotnom će testo krenuti da izlazi van aparata tokom pečenja.

SAVET II: Normalno je da gornja površina krofnice bude svetlija od donje. Dok se donja peče od trenutka spuštanja testa u kalup, gornja se peče tek kad testo dovoljno naraste. Ali ne brinite – ukoliko je oblik krofnice iz aparata pravilan i ne izgleda ulegnuto, provela je dovoljno vremena u aparatu da bude dobro pečena.

SAVET III: Najlakši način da proverite da li je krofnica iz aparata gotova je da je ubodete čačkalicom. Ukoliko se čačkalica lako izvuče i ne lepi za testo – sve krofnice u toj turi su spremne. Rupicu od čačkalice ćete lako maskirati kasnije prelivom.

SAVET IV: Možete koristiti meko brašno za kolače ili mešavinu brašna za kolače i za peciva. Tvrda brašna sadrže dosta glutena koji je bolji za gusta testa koja se ostavljaju da narastu.

Saveti za posluženje i ukrašavanje

SAVET I: Krofnice možete posluživati tople ili hladne ali neki prelivi zahtevaju da se ohlade pre posluženja kako bi se stvrdnuli, poput šećernih glazura i sl. Vodite računa ne samo o receptu za testo već i o receptu za preliv ukoliko uskoro očekujete goste!

SAVET II: Želite da Vaše krofnice iz aparata budu još bogatije? Šta mislite o trećem sastojku? Gotove krofnice sa prelivom možete dodatno ukrasiti šećerom u prahu, šlagom, jestivim ukrasima, ljuspicama čokolade, kandiranim voćem, mlevenim bademima ili rendanom korom limuna. Odjednom, umesto 100 kombinacija imate punih 1.000!

Klasične krofnice iz aparata sa šećernom glazurom i ukrasima

Klasične krofnice iz aparata sa šećernom glazurom i ukrasima​

SASTOJCI:

  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 125 g putera (smekšanog)
  • 1 jaje
  • 3/4 šolje mleka

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj posudi izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.

Dodajte puter, jaje i mleko i umutite dok smesa ne postane gusta, glatka i kremasta.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte 2 kašičice testa u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 2 kašike vrele vode
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 1 kašika mleka
  • ½ kašičice vanilinog šećera

PRIPREMA ŠEĆERNE GLAZURE:

Izmešajte sve sastojke u manjoj dubokoj posudi dok ne dobijete homogenu smesu. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte još malo mleka.

Gotove krofnice umočite do pola i pospite sitnim ukrasima za kolače. Ostavite da se glazura stegne pre posluženja. Boju glazure možete izmeniti dodatkom jestive boje za kolače.

Proizvodi za Vas

Osnovni recept za krofnice iz aparata sa jogurtom

Osnovni recept za krofnice iz aparata sa jogurtom​

SASTOJCI:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 16 punih kašika brašna

PRIPREMA KROFNICA:

Penasto umutiti jaja, a potom dodati šećer i uz stalno mućenje dodati jogurt, ulje i brašno sa praškom za pecivo. Mutiti dok se ne dobije glatka i ujednačena masa.

Ostaviti smesu da odstoji par minuta. Kašikom punite kalupe prethodno zagrejanog aparata za krofnice.

Kada punite kalupe vodite računa da stavite dovoljnu količinu smese, da donji kalupi budu do vrha puni kako bi, kada narastu, gornje stranice američe krofnice mogle da se ispeku.

Pecite ih u aparatu nekoliko minuta, dok ne zamirišu i ne porumene (oko 3-4 min.). Gotove američke krofnice hitro izvadite iz kalupa, najlakše viljuškom.

Premažite ih džemom ili euro kremom i pospite šećerom u prahu ili mlevenim keksom.

Vaše mini američke krofnice su spremne za degustaciju.

Proizvodi za Vas

Čokoladne krofnice iz aparata sa glazurom od kafe

Čokoladne krofnice iz aparata sa glazurom od kafe​

SASTOJCI:

  • 1 1/2 šolja brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 3/4 kašičice soli
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 šolje kafe, na sobnoj temperaturi
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 veće jaje

PRIPREMA KROFNICA:

Umutite brašno, šećer, kakao, so, prašak za pecivo i vanilin šećer u većoj posudi. U drugoj posudi umutite kafu, mleko, ulje i jaje dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte tečne sastojke u suve i umutite dok ne postane glatko.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne narastu i postanu meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašike kafe (ili više ukoliko je potrebno)
  • 1 kašika mleka
  • 1 šolja izlomljenih lešnika

PRIPREMA GLAZURE OD KAFE:

Za glazuru od kafe pomešajte šećer u prahu, kafu i mleko dok ne dobijete glatku mešavinu. Ukoliko je previše gusta dodajte još malo kafe.

Umočite svaku krofnicu do pola u glazuru i dozvolite da se višak ocedi. Pospite odozgo lešnikom i ostavite da se stegne oko 30 min.

Proizvodi za Vas

Krofnice iz aparata sa bananama

Krofnice iz aparata sa bananama​

SASTOJCI:

  • ⅔ šolje (84 g) brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ šolje (50 g) šećera
  • ¼ šolje (50 g) smeđeg šećera
  • 1 veće jaje na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanilinog šećera kao zamena)
  • ¼ šolje (57 g) neslanog putera
  • 2 veće (200 g) prezrele banane, izgnječene

PRIPREMA KROFNICA:

U plićoj posudi (sosijeri, kaseroli ili tiganju) istopite puter na nižoj vatri, mešajući povremeno. Puter će promeniti boju iz žute, u zlatnu, do svetlo braon. Puter će se karamelizovati i osetiće se orašasta aroma što je signal da se ukloni sa ringle i ostavi da se malo ohladi.

U posudi srednje veličine izmešati brašno, cimet, prašak za pecivo i so.

U većoj posudi dobro umutiti šećer, smeđi šećer, jaje, vanilu, karamelizovani puter i izgnječene banane. Dodajte suve sastojke i varjačom nežno izmešati dok se ne iskombinuju. Izgrebite dno posude da odvojite gromuljice brašna ali izbegnite preterano mešanje.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI

  • 1 šolja (120 g) šećera u prahu
  • 1-2 kašike mleka, (punomasnog)
  • ¼ šolje (57 g) neslanog putera

PRIPREMA GLAZURE SA PUTEROM:

Istopite još 1/4 šolje putera na isti način kao za krofnice i ostavite da se malo ohladi.

Izmešajte karamelizovani puter, šećer u prahu i kašiku mleka. Ukoliko je previše gust preliv, dodajte još malo mleka.

Umočite toplu krofnicu do pola u glazuru i ostavite na tanjir. Pospite cimetom ili muskatnim oraščićem i ukrasite komadićima banane ili oraha.

Proizvodi za Vas

Krofnice iz aparata sa cimetom

Krofnice iz aparata sa cimetom​

SASTOJCI:

  • 1 šolja mekog brašna
  • 1/4 šolje šećera
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/8 kašičica soli
  • 1/8 kašičice cimeta
  • 2/3 šolje mleka
  • 1/4 šolje putera (istopljenog)
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera

PRIPREMA KROFNICA:

U posudi srednje veličine izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i cimet. Dodajte mleko i puter i dobro umutite.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 2 kašike putera (istopljenog)

PRIPREMA PRELIVA:

U plitkoj posudi ili tanjiru izmešajte šećer i cimet. Umočite gotove krofnice u istopljeni puter i urolajte ih u šećernu mešavinu.

Proizvodi za Vas

Krofnice iz aparata sa narandžom i čokoladom

Krofnice iz aparata sa narandžom i čokoladom

SASTOJCI:

  • 1/4 šolje putera
  • 1/4 šolje ulja
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/3 šolje smeđeg šećera
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje ceđene pomorandže
  • 1/2 šolje mleka
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 2 2/3 šolje brašna
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 3/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje izlomljene crne čokolade
  • 1 kašika izrendane kore narandže

PRIPREMA KROFNICA:

Umutite puter, ulje, šećer i smeđi šećer dok ne postane kremast. Dodajte jaja jedno za drugim. Umutite i 1/2 šolje soka i mleko.

U odvojenoj posudi izmešaje brašno, prašak za pecivo, so i vanilin šećer. Dodajte u tečnu smesu i izmešajte trudeći se da ne umutite previše. Dodajte čokoladu i koru narandže.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 1 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1/4 šolje ceđene pomorandže

PRIPREMA PRELIVA:

Sipajte šećer u prahu u posudu. Umešajte 3 kašike soka dok ne postane glatko. Dodajte još malo soka ukoliko treba dodatno da razblažite.

Umočite ili prelijte svaku krofnicu prelivom. Po želji narendajte malo kore od narandže kao ukras.

Proizvodi za Vas

Posne krofnice iz aparata bez mleka

Krofnice iz aparata bez mleka​

SASTOJCI:

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice cimeta u prahu
  • 3/4 šolje plus 1 kašika šećera
  • 2 kašike margarina (ili bilo koje druge zamene za puter), smekšanog
  • 2 velika jajeta, umućena
  • 3/4 šolje punomasnog mleka od kokosa (ili bilo koje druge zamene za mleko)
  • 1 kašičica vanilinog šećera

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i cimet.

U drugoj srednjoj posudi umutite šećer i omekšani margarin dok se ne sjedine. Dodajte jaja i umutite, a zatim dodajte kokosovo mleko i vanilin šećer.

Dodajte tečne sastojke u suve i umutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 1/2 šolje margarina
  • 4 šolje (oko 450 g.) šećera u prahu
  • 1/4 šolje kokosovog mleka sa ukusom vanile
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera

PRIPREMA PRELIVA:

U posudi stonog miksera (ili posudi srednje veličine ručnim mikserom) umutite margarin dok ne postane kremast.

Smanjite brzinu miksera na najnižu i postepeno dodajte polovinu šećera u prahu.

Dodajte kokosovo mleko i vanilin šećer a zatim i ostatak šećera u prahu.

Kada je većina šećera u prahu umućeno, pojačajte brzinu miksera na srednju pa na maksimum i umutite dok smesa ne postane glatka i kremasta (2-4 min.)

Kada su krofnice gotove, zagrejte preliv u mikrotalasnoj pećnici dok ne postane tečan (iz više kraćih sesija, uz mešanje između), a zatim umačite krofnice do pola, pospite jestivim ukrasima (ukoliko su posni!) i ostavite da se preliv ohladi i stvrdne.

Proizvodi za Vas

Šarene krofnice iz aparata

Šarene krofnice iz aparata​

SASTOJCI:

  • ¼ šolje vode
  • ¼ šolje mleka
  • ¼ šolje putera
  • ½ šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • ½ kašičice soli
  • 2 velika jajeta, umućena

PRIPREMA KROFNICA:

U posudi zagrejte vodu, mleko i puter dok ne proključa.

Smanjite vatru i dodajte šećer, so i brašno. Mešajte dok se ne spoji i formira testo.

Isključite ringlu. Ručnim mikserom na maloj brzini mutite 1 minut dok se testo ne ohladi.

Polako dodajte umućena jaja i nastavite mućenje dok testo ne postane glatko, sjajno i homogeno.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • ½ šolje putera (omekšanog)
  • Prstohvat soli
  • ½ kašičice vanilinog šećera
  • 2½ šolje šećera u prahu
  • 1½ kašike mleka
  • Jestive boje za kolače

PRIPREMA PRELIVA:

Umutite puter sa solju i vanilinim šećerom. Dodajte 1 šolju šećera u prahu i umutite. Dodajte mleko i umutite. Postepeno dodajte preostali šećer u prahu i umutite.

Umućeni preliv zagrejte u mikrotalasnoj rerni dok ne postane tečan (iz više kraćih sesija, uz mešanje između).

U manju posudu odvojite 2-3 kašike toplog preliva i dodajte 1-2 kapi boje za kolače. Izmešajte. Učinite isto za dodatne boje ukoliko želite.

Sipajte po 2 kašičice obojenog preliva u glavnu posudu kružnim pokretom, umočite krofnu do pola, izvadite je i dozvolite višku preliva da se ocedi pa prebacite na žicu da se ohladi i stegne.

Pre toga posuti i ukrasiti kristal šećerom.

Po potrebi dodavati još boje kružnim pokretima i ne mutiti preliv u glavnoj posudi.

Proizvodi za Vas

Crveno-bele krofnice iz aparata

Crveno-bele krofnice iz aparata​

SASTOJCI:

  • ½ šolje putera, otopljenog
  • 1 šolja šećera
  • 2 veća jajeta na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1-2 kašičice crvene boje za kolače
  • 1 ¾ šolje brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 ¼ kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičica soli
  • ½ kašičice sirćeta
  • ½ šolje punomasnog mleka + 2 kašičice sirćeta

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj posudi umutite istopljeni puter i šećer dok ne postane gladak. Dodajte jaja i vanilin šećer i nastavite mućenje. Na kraju dodajte i crvenu boju za kolače i umutite.

U odvojenoj posudi izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so.

Izmešajte pola suvih sastojaka u mešavinu sa jajima, zatim dodajte mleko i sirće. Kada se sjedine dodajte ostatak suvih sastojaka i izmešajte dok se ne sjedine.

Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

SASTOJCI:

  • 120 grama krem sira na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 4-6 kašika šlaga

PRIPREMA PRELIVA:

U manjoj posudi ručnim mikserom umutite smekšani krem sir i šećer u prahu. Lagano umešajte šlag dok ne dobijete željenu glazuru. Glazura bi trebalo biti gusta ali i dalje tečna.

Umočite krofnice u glazuru i ostavite na žici da se ohladi i stegne. Prethodno pospite jestivim ukrasima u crvenoj i beloj boji.

Možete i poslužiti uz jagode ili maline.

Proizvodi za Vas

Slane krofnice iz aparata sa sirom

Slane krofnice iz aparata​

SASTOJCI:

  • 115 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 160 ml mleka
  • 1 jaje
  • 15 g istopljenog putera (+ dodatnog putera da podmažete kalupe)
  • 190 g fino izrendanog gauda sira
  • 4 kašike sitno iseckanog vlašca (ili mladog luka)
  • 1-1½ kašičica mlevenog crnog bibera

PRIPREMA KROFNICA:

U većoj posudi izmešajte četiri suva sastojka – brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U odvojenoj posudi umutite jaje i sjedinite sa mlekom pa dodajte puter i umutite.

Dodajte tečnu mešavinu u suvu i umutite dobro dok ne dobijete homogenu smesu.

Podelite smesu na dva dela, pa u svaki dodajte po pola sira i vlašca (ili mladog luka). Dobro umutite pa dodajte u svaku i po pola bibera i umutite. Razlog što ovo radite je jer se smesa mnogo bolje umuti i kremastija je kada je manja količina.

Namažite kalupe puterom (ili ih nauljite). Zagrejte aparat 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i zatvorite poklopac.

Pecite 3-4 minuta ili dok krofne ne postanu zlatnobraon i meke na dodir.

Pažljivo izvadite vrele krofne iz aparata za krofnice i ostavite ih na rešetki da se ohlade.

Slane krofnice iz aparata ne treba prelivati već ih možete poslužiti sa umakom. Možete odabrati neku od komercijalno dostupnih namirnica – kečap, pavlaku, tartar sos, meksički preliv ili preliv za cezar salatu – ili napraviti sopstveni umak – salsa sosajoli, gvakamoli ili nešto četvrto.

Izbor je samo Vaš a šta god da odaberete sa ovakvim krofnicama ne možete pogrešiti!

Proizvodi za Vas

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti