Američke krofnice: Recept, priprema i način služenja (10 recepata)

recept

Američke krofnice su izuzetno popularna poslastica, verzija severnoameričkih krofni koje praktično imaju status nacionalnog jela. Ono što američke krofnice razlikuje od običnih su pre svega oblik, veličina i način služenja, iako postoje brojne razlike i u tome u različitim delovima Amerike i Kanade.

Američke krofne inače dosta podsećaju na domaće, osim po obliku koji je prstenast. Oblik čini neefikasnim punjenje krofni, tako da su američke krofne uglavnom premazane glazurom i tako se služe. To im je i glavna karakteristika – šarene glazure, prelivi i ukrasi koje svaku čine originalnom i jedinstvenom.

Što se tiče samog ukrašavanja, priprema se posebna glazura u koju se američke krofnice umaču sa gornje strane dok su još uvek tople. Kako se hlade glazura očvrsne, tako da se mini krofnice mogu jesti bez straha od pravljena nereda. Osim ovoga popularan je i običan šećer u prahu, razni prelivi i premazi, mada su mini krofnice slatke i same po sebi i mogu se služiti i kao takve.

Američke krofnice? Mini krofnice? Krofnice iz aparata?

Američke krofnice? Mini krofnice? Krofnice iz aparata?​

Američke krofnice, mini krofnice, krofnice iz aparata… u čemu je zapravo razlika? U praksi se sve koriste kao sinonimi mada postoje minimalne tehničke razlike.

Američke krofnice su minijaturna verzija američkih krofni i pripremaju se u vrelom ulju, mada je u kućnoj varijanti mnogo lakši način u specijalno dizajniranim aparatima za njih. Pripremljeno testo se sipa u aparat, peče se nekoliko minuta, a potom se krofnice ukrašavaju po želji. Nije neobično ni pečenje u rerni šporeta, u specijalnim kalupima i sl.

Mini krofnice su minijaturna verzija bilo koje vrste krofne – američke ili klasične. Iako se najčešće izraz koristi za prvu vrstu, neretko se mogu sresti i recepti za potpuno okrugle krofnice. Mogu se pržiti u ulju, peći u kalupima ili u rerni šporeta.

Krofnice iz aparata se peku isključivo u posebno dizajniranim aparatima sa grejnim pločama u obliku kalupa za krofnice. Recepti za krofnice iz aparata imaju uvek tečno (iako gusto) testo, a vreme pečenja im je zbog prirode aparata za krofnice značajno kraće od onih pečenih u šporetu.

NAPOMENA: Na vreme pečenja utiče i vrsta testa ali više oblik i dubina kalupa aparata koji koristite. Ukoliko su američke krofnice veće, duže će biti i vreme pečenja kako bi imale dovoljno vremena da narastu i ispeku se i sa gornje strane.

Ponosni smo što možemo reći da naš Coral aparat za krofnice ima najveće kalupe na tržištu i zbog toga su vremena pečenja nešto duža jer su prilagođena njemu. Ukoliko Vaš aparat pravi manje krofnice, vremena pečenja će biti nešto kraća ali će biti potrebno više tura da ispečete celokupno testo.

Ili Vam je prosto vreme za novi aparat 😉

Saveti za pripremu i pečenje

Američke krofnice: Recept, priprema i način služenja (10 recepata)​

SAVET I: Trudite se da ne prepunite kalup. Oko 3/4 donjeg kalupa je sasvim dovoljno testa kako bi imalo prostora da naraste. U suprotnom se može desiti da testo počne da curi van aparata.

SAVET II: Ako Vam gornja površina krofnice deluje svetlije od donje, ne bojte se – niste napravili grešku niti je krofnica ostala živa. Donja polovina krofnice je u stalnom kontaktu sa grejnom pločom od trenutka nalivanja dok je gornja u kontaktu tek kad dovoljno naraste. Ali ako je pravilnog oblika, ne izgleda uleglo ili “ispumpano”, provela je dovoljno vremena u aparatu da bude dobro ispečena.

SAVET III: Ako i dalje niste sigurni da li su krofnice dovoljno pečene, evo jednostavnog trika: ubodite je čačkalicom. Ako se čačkalica lako izvlači i testo se ne lepi za nju, vreme je za sledeću turu. Rupicu ćete svakako lako sakriti prelivom ili glazurom.

SAVET IV: Ukoliko nije drugačije navedeno, koristite meko brašno za kolače, eventualno mešavinu mekog i tvrdog brašna u odnosu 3:1. Tvrda brašna više su za testa koja se ostavljaju da narastu i koriste kvasac, ne prašak za pecivo.

Saveti za posluženje i ukrašavanje

SAVET I: Ukoliko planirate posluženje za goste, imajte na umu da pojedine glazure zahtevaju dovoljno vremena da se ohlade i stegnu, ne mogu se posluživati direktno iz aparata. Ako odaberete takav recept, počnite sa pripremom nešto ranije.

SAVET II: Ljudi obično razmišljaju o prelivima, glazurama i prilozima kao o alternativama ali jedna ne isključuje drugu. Šećerne glazure sa ukusom vanile idu sjajno sa svežim jagodama. Čokoladni prelivi odlično se slažu sa lešnicima ili bademima. Puter od kikirikija i džem savršeno upotpunjuju jedno drugo. Što više komplementarnih ukusa, to će američke krofnice biti bogatije i ukusnije!

Američke krofnice iz aparata sa mlekom i čokoladnom glazurom

Američke krofnice iz aparata sa mlekom i čokoladnom glazurom​

SASTOJCI:

  • jedna i po šolja brašna
  • pola šolje šećera u prahu
  • jedna i po kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • tri četvrti čaše mleka

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj činiji izmešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. Dodajte puter, jaje i mleko i umutite dok masa ne postane gusta i kremasta.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte 2 kašike smese u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu zlatno-braon boje i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 100 g tamne čokolade, izlomljene
  • 5 g glukoze
  • 100 ml slatke pavlake
  • 15 g šećera

PRIPREMA PRELIVA:

Zagrejte slatku pavlaku, šećer i glukozu. Sklonite sa ringle, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Dozvolite da se malo ohladi pre nego što ukrasite američke krofnice tako što ćete umočiti gornju polovinu.

Po želji dodatno ukrasite šlagom ili jestivim ukrasima.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Američke krofnice sa glazurom od maline

Američke krofnice sa glazurom od maline​

SASTOJCI:

  • 1 1/4 šolje brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje mlaćenice (ili 1/2 šolje mleka + 1 kašičica sirćeta)
  • 1 jaje (lagano umućeno)
  • 1 1/2 kašika putera (otopljenog)

PRIPREMA KROFNICA:

U posudi stonog miksera izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte mlaćenicu i puter i izmešajte dok se ne iskombinuju ali ne mutite preterano. Ukoliko nemate mlaćenicu, sipajte kašičicu sirćeta u mleko i ostavite 5-10 minuta dok se ne iskombinuju pa nastavite po receptu.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu zlatno-braon boje i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašičice sirupa od maline
  • 1-2 kapi crvene boje za kolače

PRIPREMA PRELIVA:

Izmešajte sve sastojke dok se šećer ne rastvori. Mešavina će biti tečna.

Umočite krofnice do pola i ostavite na rešetki 5-10 minuta da se glazura stegne.

Umočite još jednom, pospite ukrasima po želji i ostavite da se stegne.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Pikantne američke krofnice

Pikantne američke krofnice​

SASTOJCI:

  • 1 šolja brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašike cimeta
  • 1/4 kašičice đumbira
  • 1/8 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/8 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje šećera
  • 4 kašike putera, istopljenog i blago ohlađenog
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1/3 šolje mleka

PRIPREMA KROFNICA:

U manjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, začine i so. Ostavite sa strane. Mikserom sa mutilicom za srednja testa umutite jaje i šećer. Umutite i istopljeni puter i vanilin šećer.

Dodajte pola brašna i izmešajte. Potom dodajte mleko pa drugu polovinu brašna i umutite dok ne dobijete glatku mešavinu.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu zlatno-braon boje i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 3 kašike putera, istopljenog i blago ohlađenog
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/2 kašičice cimeta

PRIPREMA PRELIVA:

Dok se krofnice hlade, istopite oko 3 kašike putera u mikrotalasnoj pećnici i ostavite da se malo ohladi. U odvojenoj posudi pomešajte šećer i cimet.

Kada su se krofnice ohladile, umočite ih u puter pa u mešavinu šećera i cimeta. Pospite dodatno šećerom i cimetom po želji.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Čokoladne američke krofnice

Čokoladne američke krofnice​

SASTOJCI:

  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1/3 šolje kakao praha
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 1/4 šolje ulja
  • 1/2 šolje soka od narandže

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj posudi pomešajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i so i promešajte. Dodajte jaja, ulje i sok od narandže i dobro umutite.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu elastične i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 1 kašičica ulja
  • 1/4 šolje tamne čokolade u komadicima
  • 1/4 šolje svetle čokolade u komadicima
  • jestivi ukrasi

PRIPREMA PRELIVA:

Svaku vrstu čokolade stavite u sopstvenu kesu za smrzavanje sa po pola kašičice ulja i potopite u vrelu vodu. Kada se čokolada istopi (nekad je potrebno malo stiskati kesu da se sadržaj izmeša), isecite ugao kese i prelijte ohlađene krofnice. Pospite ukrasima po želji i poslužite kada se preliv stegne.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Voćne američke krofnice

Voćne američke krofnice​

SASTOJCI:

  • 2 1/3 šolje brašna
  • ½ šolje šećera
  • 2 ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1/8 kašičice muskatnog oraščića
  • 1 ½ šolja mlaćenice (ili mleka + kašičica sirćeta)
  • 1 veće jaje
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašičice vanilinog šećera

PRIPREMA KROFNICA:

U većoj posudi izmešajte suve sastojke. U odvojenoj posudi umutite tečne sastojke. Ukoliko nemate mlaćenicu sipajte kašičicu sirćeta u mleko i ostavite 10 min. poklopljeno pre nego što iskoristite u receptu.

Sipajte tečnu smesu u suvu i umutite dok ne dobijete glatko i homogeno testo.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu elastične i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 2 šolje šećera u prahu
  • 4-5 kašika mleka
  • ½ kašičice vanilinog šećera
  • Sveže voće po izboru za ukras

PRIPREMA PRELIVA:

Izmešajte sastojke za glazuru dok ne dobijete glatku i homogenu smesu. Ohlađene krofnice umočite do pola i ostavite na rešetki. Pre nego što se glazura stegne, dodajte sveže voće po izboru – seckane banane, jabuke, breskve, kajsije, kruške, kivi, očišćene trešnje ili višnje, ribizle, maline, kupine, jagode, crno ili belo grožđe…

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Američke krofnice sa čokoladom i kafom

Američke krofnice sa čokoladom i kafom​

SASTOJCI:

  • 1 šolja brašna
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/2 šolje mlaćenice (ili 1/2 šolje mleka + kašičica sirćeta)
  • 1 veće jaje
  • 4 kašike putera, otopljenog
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 kašika instant kafe, istopljena u par kapi vrele vode
  • 3 kašike izrendane čokolade

PRIPREMA KROFNICA:

U posudi srednje veličine, izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, so, vanilin šećer i šećer.

U manjoj posudi umutite mlaćenicu, kafu, jaje i istopljeni puter dok se potpuno ne spoje. Ukoliko nemate mlaćenicu, sipajte kašičicu sirćeta u mleko, promešajte i ostavite poklopljeno 10 minuta pre nego što umutite sa ostalim tečnim sastojcima.

Sipajte tečnu smesu u suve sastojke i izmešajte dok se ne spoje. Dodajte i rendanu čokoladu.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup (nepun donji kalup) i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu elastične i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

ZA GLAZURU:

  • Sok od 1/4 šolje malina, izgnječenih i oceđenih
  • 1 1/2 šolja šećera u prahu
  • 1/4 šolje vrele vode

ZA UKRAS:

  • So
  • Nar
  • Čokolada za rendanje

PRIPREMA GLAZURE:

Pre pripreme glazure, u manjoj posudi iscedite nar preko soli i izmešajte dok ne postane blago ružičasta.

U posudi srednje veličine izmešajte šećer u prahu, vodu i sok od ceđenih malina. Koristite tek dovoljno soka da dobijete boju glazure koju želite. Vodu dodajte postepeno uz stalno mešanje dok ne dobijete gustinu koju želite.

Umočite krofnice do pola u glazuru pa ostavite na rešetki da se stegne. Prethodno narendajte preko čokoladu i pospite prstohvatom mešavine soli i soka od nara.

Kada se glazura stegne možete poslužiti.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Posne američke krofnice

Posne američke krofnice​

SASTOJCI:

  • 1 šolja brašna
  • ⅓ šolje šećera
  • 1 ¼ kašičice praška za pecivo
  • ⅛ kašičice muskatnog oraščića
  • 1 ½ kašičice vanilinog šećera
  • ⅔ šolje biljne zamene za mleko (sojino/bademovo/kokosovo)
  • 2 kašike margarina, otopljenog
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta

PRIPREMA KROFNICA:

U velikoj posudi izmešajte sve suve sastojke. U srednjoj posudi umutite sve tečne sastojke. Sipajte tečne sastojke u suve i izmešajte dok se ne sjedine ali nemojte previše mutiti.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu rumene i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

SASTOJCI:

  • 2 šolje šećera u prahu
  • 3-5 kašika biljne zamene za mleko

PRIPREMA PRELIVA:

Izmešajte šećer u prahu sa tri kašike zamene za mleko. Ukoliko je smesa previše gusta dodajte još 1-2 kašike biljnog mleka dok ne dobijete homogenu glazuru željene gustine. Umočite krofnice do pola i ostavite ih na rešetki da se glazura stegne pre posluženja.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Slane američke krofnice sa krompirom i sirom

Slane američke krofnice sa krompirom i sirom​

SASTOJCI:

  • 150 g belog krompira, oljuštenog i isečenog na kockice od 1 cm (oko 1 šolja)
  • ¼ šolje grčkog tipa jogurta
  • 1 krupnije jaje, blago umućeno
  • ½ šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ⅜ kašičice soli
  • Cayenne pepper
  • ⅛ kašičice ljute paprike
  • Reduced fat cheddar cheese
  • ⅓ šolje kačkavalja, izrendanog
  • 2 kašike seckanog mladog luka

PRIPREMA KROFNICA:

U manjoj posudi prelijte krompir hladnom vodom, zagrejte do ključanja, smanjite vatru i kuvajte dok krompir ne omekša (10-12 min.). Sačuvajte 2 kašike vode a ostatak ocedite.

Prebacite krompir u posudu srednje veličine. Izgnječite viljuškom dok ne postane pire, dodajući sačuvane 2 kašike proključale vode. Umešajte jogurt, potom i jaje.

U manjoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i papriku. Dodajte mešavinu brašna, sir i mladi luk u krompir i izmešajte.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte testo u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 3-4 minuta ili dok mini krofnice ne budu rumene i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

Poslužiti sa umakom poput tsatsiki sosa, preliva za cezar salatu, kečepa, pavlake, salsa ili gvakamoli sosa.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Američke krofnice bez aparata

Ukoliko nemate aparat, možete iskoristiti svaki od prethodno izlistanih recepata i američke krofnice bez aparata ispeći u rerni. Sve što Vam je potrebno je kalup za krofnice, ili improvizovani napravljen od aluminijumske folije. Priprema testa je apsolutno ista, a jedino po čemu se razlikuju je vreme pečenja koje je u rerni duže (8-12 min. na 175-200°C).

Alternativa su američke krofnice od nešto gušćeg testa sa kvascem, koje se ostavlja da naraste a potom se razvlači i šoljom ili sečivom za kolače okruglog oblika iseca u oblik krofnica. Recept u nastavku je upravo takav!

Američke krofnice bez aparata​

SASTOJCI:

  • 3 1/4 šolje (460g) brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1/4 šolje (50g) šećera
  • 2 1/4 kašičice suvog kvasca
  • 4 kašike (57g) putera
  • 1 šolja (225ml) mleka
  • 1/3 šolje (80ml) vode
  • 1 kašika vanilinog šećera

PRIPREMA KROFNICA:

U posudi stonog miksera, sa mutilicom za mešenje, izmešajte brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer i so. U manjoj posudi na niskoj vatri zagrejte mleko, vodu i puter dok se puter ne istopi. Uključite mikser na nisku brzinu i lagano dodajte mešavinu mleka. Mutite 2 minuta lagano da aktivirate kvasac. Podignite brzinu na srednju i mutite dok testo ne postane sjajno i glatko, 6-8 min. Testo treba biti rastegljivo i ne previše suvo.

Namažite posudu uljem i prebacite testo u nju. Okrenite jedanput da se blago naulji sa obe strane. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da testo dvostruko naraste, 1 ½ – 2 sata. Kada naraste, naprašite brašnom radnu površinu i izručite testo na nju. Oklagijom izrolajte na 1-1,5 cm debljine pa šoljom, čašom ili okruglim sečivom za kolače isecite krofnice. Ukoliko planirate da ih kasnije nafilujete džemom ili nutelom, ostavite ih tako, a ukoliko želite glazuru, manjom čašom za rakiju u svakoj isecite rupu po sredini. Ostatak testa spojite, izrolajte još jednom i ponovite proces. Pokrijte krofnice plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da dodatno narastu 20-30 min.

Zagrejte rernu na 180°C. Uklonite foliju i četkicom nauljite krofnice po površini otopljenim puterom. Poprskajte pleh sa 2 kašike vode kako se ne bi osušile tokom pečenja. Pecite 13 minuta. Ukoliko je potrebno da se ujednačeno ispeku, na pola pečenja zarotirajte pleh. Pecite dok ne postanu zlatno rumene, ukoliko dobiju previše boje, mogu ostati suve.

SASTOJCI:

  • 2 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1/4 šolje otopljenog putera
  • 1/4 šolje šlaga
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • boja za kolače po izboru

FILOVANJE KROFNICA

Ukoliko ste se u prvom koraku odlučili za filovanje krofnica i niste izrezali rupu, sada to možete učiniti. Za filovanje koristite krem, džem, tečnu čokoladu ili drugi fil po želji. Potrebno je samo prebaciti fil u špric ili kesu za filovanje i na krofnici iseći manji otvor nožem kroz koji ćete to učiniti.

Nakon filovanja možete po želji pripremiti i glazuru, samo ne zaboravite da preko nje namažete malo fila kako biste znali šta je unutra.

PRIPREMA GLAZURE:

Izmešajte sastojke u manjoj posudi i zagrejte u mikrotalasnoj pećnici u segmentima od 30 sekundi dok glazura ne postane tečna. Umočite krofnice do pola, okrenite i odmah pospite ukrasima po želji. Možda će biti potrebno dodatno zagrejati glazuru svakih nekoliko minuta.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Recept za američke krofnice u ulju

Američke krofnice u ulju​

SASTOJCI:

  • 450 g rikota sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 280 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

PRIPREMA KROFNICA:

Izmešajte sve sastojke osim brašna dok ne dobijete homogenu smesu.

Dodajte brašno. Izmešajte ponovo dok se i brašno ne sjedini.

Naprašite brašnom radnu površinu pa izručite testo na nju. Naprašite i testo pa rukama ili oklagijom razvucite na debljinu od oko 2 cm.

Iskoristite šolju da pritiskom isečete testo na jednake krofnice, pa čašicom za rakiju u svakoj isecite i rupu u sredini. Ostatak testa spojite pa ponovite proces dok ne potrošite sve testo.

Sipajte oko 2-3 cm ulja u posudu i zagrejte. Pazite da ulje ne bude previše vrelo da krofnice ne izgore, idealno je oko 175 C.

Pržite krofnice sa jedne strane dok ne postanu zlatno-rumene pa ih okrenite i ponovite.

Ostavite krofnice da se potpuno ohlade na rešetki pa ih ukrasite glazurom po želji ili prelijte nutelom ili šećerom u prahu.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti