Postoji bukvalno bezbroj načina da ih pripremite i svaki put biće drugačije. Ali ono na šta uvek možete da računate je njihov savršeni, prepoznatljivi oblik, bez obzira na odabrani recept ili način posluženja.
Mini krofnice: Recepti za najukusnije poslastice (10 recepata)
Mini krofnice, krofnice iz aparata ili američke krofnice kako se nekada popularno zovu, su jedne od najuniverzalnijih, najpraktičnijih i najzanimljivijih poslastica koje postoje. Pripremaju se izuzetno brzo, možete ih praviti na, bukvalno, stotine različitih načina, a neverovatno su ukusne, slasne i primamljive.
Krofnice se pripremaju tako što se smesa koju po receptu sami napravite izlije u dobro zagrejani, blago zauljeni kalup aparata za krofnice. Nakon nekoliko minuta mini krofnice su gotove i ostaje samo da ih poslužite na način koji želite.
Krofnice možete filovati, glazirati, posipati šećerom u prahu, cimetom ili mlevenim orasima. Možete ih ukrašavati perlicama, izmrvljenom čokoladom ili lešnikom. Možete praviti slane ili slatke. Posluživati ih kao dezert ili umesto obroka. Možete iznenaditi neočekivane goste ili porodicu nakon ručka. Možete ih jesti tople ili hladne, direktno iz aparata ili nakon što odstoje. Jednostavno ne postoji ograničenje na koje sve načine ih možete pripremati!
Recepti pred Vama predstavljaju samo sugestiju, osećajte se slobodno da ih prilagodite Vašem ukusu i potrebama.
NAPOMENA: Koliko dugo treba peći mini krofnice je nešto što ćete najverovatnije naučiti iz iskustva. U raznim receptima ćete naići na vremena od 1-2 min. do čak 7-8 min., pa i preko 10. Ovo najčešće zavisi od Vašeg aparata, veličine i dubine kalupa, kao i temperature na kojoj se peku.
U receptima pred Vama, vremena pečenja su prilagođena našim Coral aparatima za krofnice koji (neskromno tvrdimo) imaju najveće i najdublje kalupe na tržištu, i zato su nešto duža. Ukoliko Vaš aparat ima manje (i naročito pliće) kalupe, potrebno je da i vreme pečenja prilagodite tome kako krofnice ne bi zagorele.
Saveti za pripremu i pečenje
SAVET I: Vodite računa da ne preterate sa količinom testa. Obično je dovoljno popuniti donji kalup do 3/4 kako bi imale dovoljno prostora da narastu. U suprotnom se mogu izliti iz aparata tokom pečenja.
SAVET II: Ukoliko je gornja polovina krofnice svetlija od donje, ne brinite, to ne znači da nije dovoljno pečena. Dok je donja polovina u kontaktu sa grejnom pločom sve vreme, gornja je tek kad krofnica naraste. Ukoliko je pravilnog oblika tj. testo je dovoljno naraslo da popuni kalup, možete ih slobodno izvaditi.
SAVET III: Ako i dalje niste sigurni, možete jednostavno čačkalicom proveriti da li su mini krofnice pečene. Ukoliko ih u bodete i testo se ne lepi za čačkalicu i lako se izvuče – spremne su. Rupicu od čačkalice ćete svakako lako sakriti prelivom.
SAVET IV: Za krofnice iz aparata se najčešće preporučuje meko brašno za kolače mada neki recepti (posebno za slane krofnice) mogu zahtevati i mešavinu brašna za kolače i peciva. Ukoliko nije drugačije naznačeno, sa mekim brašnom za kolače ne možete pogrešiti.
Saveti za posluženje i ukrašavanje
SAVET I: Krofnice možete posluživati tople ili hladne ali neki prelivi zahtevaju da se ohlade pre posluženja kako bi se stvrdnuli, poput šećernih glazura i sl. Vodite računa ne samo o receptu za testo već i o receptu za preliv ukoliko uskoro očekujete goste!
SAVET II: Znate šta je bolje od jednog preliva? Dva! Ili preliv i dodatak. Ukoliko želite da Vaše mini krofnice budu što bogatije, nemojte se ograničavati samo jednim prelivom. Ista glazura može izgledati potpuno drugačije sa dodatkom čokoladnih ljuspica, oraha, jestivih ukrasa, kandiranog voća, kokosa, šlaga, svežeg voća…
Osnovni recept za mini krofnice
SASTOJCI:
- 300 g brasna
- 150 g secera
- 125 g butera
- 3 jajeta
- 200 ml mleka
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilin secer
PRIPREMA KROFNICA:
Sve sastojke umutiti u glatku masu. Prvo izmešajte suve u jednoj posudi a zatim u drugoj umutite tečne. Spojite ih i mutite dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
Zagrejte aparat nekoliko minuta a zatim kašikom punite nauljene kalupe oko 2/3 do 3/4. Spustite poklopac i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne narastu i postanu zlatnorumene.
Ispečene krofnice hitro i pažljivo izvadite iz kalupa, najlakše viljuškom, i ostavite da se ohlade. Nauljite kalup i pripremite sledeću turu.
NAPOMENA
Mi Vam preporučujemo ovaj iskustveni recept, a Vi možete i sami da pripremite i maštovito dodate: limun, čokoladu, vanilu, korijander, džem… i tako dobijete izuzetnu poslasticu spremljenu na sopstveni način.
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Oreo mini krofnice
SASTOJCI:
- 1 1/4 šolje brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje mlaćenice (buttermilk)*
- 1 jaje, blago umućeno viljuškom
- 2 kašike putera ili margarina, otopljenog i blago ohlađenog
- 1/2 šolje izdrobljenog oreo keksa
* da napravite mlaćenicu, stavite kašičicu sirćeta u šolju i dopunite do pola mlekom. Ostavite par minuta da odstoji pa možete koristiti za pripremu mini krofnica.
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke – brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte tečne sastojke – mlaćenicu, jaje i puter – i izmešajte dok se ne iskombinuju. Testo će biti gusto.
Umešajte i mrvice keksa. Što su finije, to će i mini krofnice biti finije nakon pečenja. Možete iskoristiti blender ili seckalicu koja će fino usitniti keks.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- 1 1/2 šolje šećera u prahu
- 3 kašike krem sira
- 1 kašika vode
- 1 kašika kukuruznog sirupa ili meda
- dodatno izmrvljenog Oreo keksa za dekoraciju
PRIPREMA GLAZURE:
Izmešajte sve sastojke osim mrvica keksa dok glazura ne postane homogena.
Umočite ohlađene krofne u glazuru i odmah pospite mrvicama keksa. Ostavite dok se glazura ne stvrdne (oko 30 min.).
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Vanila mini krofnice
SASTOJCI:
- 2 šolje brašna
- ⅓ šolje šećera
- ⅓ šolje smeđeg šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 2 veća jajeta
- 4 kašike ulja
- ¾ šolje mleka
- 1 ½ kašičica vanilinog šećera
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke. U odvojenoj posudi izmešajte i umutite tečne sastojke. Dodajte tečne sastojke suvima uz stalno mućenje i nastavite dok ne dobijete glatku i homogenu smesu.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- 2 šolje šećera u prahu
- 2 kašike otopljenog putera
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 2-4 kašike mleka
- Ukrasi po želji
PRIPREMA GLAZURE:
Izmešajte šećer u prahu, vanilin šećer i puter pa dodajte mleko kašiku po kašiku uz stalno mešanje dok ne dobijete glazuru željene gustine.
Umočite mini krofnice do pola u glazuru i pospite jestivim ukrasima, ljuspicama bele čokolade ili iseckanim jagodama. Ostavite dok se glazura ne stegne pa poslužite.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Čoko-krofnice
SASTOJCI:
- 2 šolje brašna
- ⅓ šolje šećera
- ⅓ šolje smeđeg šećera
- ⅓ šolje kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 2 veća jajeta
- ⅓ šolje + 1 kašičica ulja
- ¾ šolje mleka
- 1 ½ kašičice vanilinog šećera
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke. U odvojenoj posudi izmešajte i umutite tečne sastojke. Dodajte tečne sastojke suvima uz stalno mućenje i nastavite dok ne dobijete glatku i homogenu smesu.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- ½ šolje izlomljene čokolade za kuvanje ili tamne čokolade (oko 90 g)
- 2 kašike mleka
PRIPREMA GLAZURE:
Istopite čokoladu na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko to činite u mikrotalasnoj, koristite vatrostalnu staklenu činiju, zagrejte je na 1 min., promešajte nakon dok se svi komadići ne otope i po potrebi zagrejte još 10 sekundi.
Dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete sjajnu kremastu glazuru. Prespite u plitku posudu za umakanje čoko-krofnica.
Umočite svaku krofnicu do pola, dozvolite da se višak ocedi, pa pospite čokoladnim ukrasima ili izlomljenim bademom (lešnikom). Ostavite da se glazura stegne pa poslužite.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Mini krofnice sa čokoladom i kikiriki-puterom
SASTOJCI:
- ¾ šolje šećera
- ½ šolje kremastog putera od kikirikija
- 1 veće jaje (umućeno, na sobnoj temperaturi)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 ½ kašičica vanilinog šećera
- ¾ kašičice soli
- 2 šolje brašna
- 1 šolja čokolade u zrnu (ili izlomljene čokolade)
- 1 šolje mleka (na sobnoj temperaturi)
PRIPREMA MINI KROFNICA:
Umutite kremasto šećer i puter od kikirikija. Dodajte umućena jaja, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Umutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte po malo brašna i mleka naizmenično nastavljajući mućenje. Čim su se sastojci sjedinili, prestanite sa mućenjem i lagano dodajte komadiće čokolade.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašika putera od kikirikija (kremastog)
- 1-2 kašike mleka
PRIPREMA GLAZURE:
Izmešajte puter od kikirikija sa kašikom mleka i mešajte dok ne postane glatko i kremasto. Po potrebi dodajte još jednu kašiku mleka.
Umešajte šećer u prahu dok i ta mešavina ne postane glatka i kremasta. Po ukusu možete dodati i prstohvat soli.
Umočite krofnice do pola a potom ih polako okrenite i dopustite višku preliva da se ocedi. Po želji pospite ukrasima ili izlomljenim kikirikijem. Ostavite na rešetki dok se glazura ne stegne pre posluženja.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Mini krofnice sa borovnicama
SASTOJCI:
- ½ šolje šećera
- ⅓ šolje smeđeg šećera
- ¼ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
- ¼ šolje ulja
- 2 veća jajeta (umućena, na sobnoj temperaturi)
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1½ kašičica vanilinog šećera
- 1 kašičica muskatnog oraha (opciono)
- ¾ kašičice soli
- 2⅔ šolje brašna
- 1 šolja mleka (na sobnoj temperaturi)
- 1½ šolja borovnica (svežih ili odmrznutih)
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U posudu dodajte ¼ šolje putera, ¼ šolje ulja, ½ šolje šećera i ⅓ šolje smeđeg šećera. Mikserom umutite pa dodajte 2 umućena jajeta, prašak za pecivo, vanilin šećer, so i (opciono) muskatni oraščić. Umutite dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
Dodajte naizmenično brašno i mleko u manjim količinama uz stalno mešanje. Želite da testo bude homogeno ali ne preumućeno.
Na kraju dodajte borovnice u testo.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo kašikom vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- 1 šolja šećera u prahu
- 1-2 kašike mleka
- 1 kašičica vanilinog šećera
- prstohvat soli (po ukusu)
- boja za kolače (opciono)
PRIPREMA GLAZURE:
Izmešajte šećer u prahu, vanilin šećer i so pa dodajte mleko kašiku po kašiku uz stalno mešanje dok ne dobijete glazuru željene gustine. Na kraju opciono možete dodati ljubičastu boju za kolače.
Umočite mini krofnice do pola u glazuru i pospite jestivim ukrasima ili šećerom u prahu. Ostavite dok se glazura ne stegne pa poslužite uz sveže borovnice, maline ili kupine.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Posne mini krofnice
SASTOJCI:
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- ¼ šolje kašice od jabuke
- 2 šolje mleka od kokosa (ili drugo mleko biljnog porekla)
- 1 kašika sirćeta
- 2 kašike ulja
PRIPREMA MINI KROFNICA:
Pomešajte mleko od kokosa i sirće u posudi i ostavite sa strane.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer u drugoj posudi. Ostavite sa strane.
Pomešajte sok od jabuke i ulje sa mlečnom mešavinom.
Spojite tečne i suve sastojke i umutite dok testo ne postane glatko.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
ZA GLAZURU:
- 1 ¼ šolje (150 g) šećera u prahu
- 3-4 kašike soka od cvekle
- jestivi ukrasi
PRIPREMA GLAZURE:
Prosejte šećer u prahu u posudu. Dodajte sok od cvekle i mešajte dok se ne formira glatka glazura. Ukoliko je previše gusta dodajte više soka, ukoliko je previše retka više šećera.
Umočite polovinu svake krofnice u glazuru. Pospite jestivim ukrasima i ostavite na rešetki da se glazura stegne.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Slane mini pica krofnice
SASTOJCI:
- ½ šolje mleka
- ½ šolje sosa za picu ili špagete
- ½ šolje kačkavalja (izrendanog)
- ½ šolje mocarela sira (usitnjenog)
- 1 kašičice soli
- ⅛ kašičice bibera
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- 2 jajeta
- ¾ šolje brašna
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U velikoj posudi izmešajte mleko, sir, so, biber, začin i jaja
Dodajte brašno i izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejte aparat za krofnice oko 5 min. U zauljene kalupe aparata sipajte testo vodeći računa da ne prepunite. Zatvorite i pecite 3-4 min. odnosno dok krofnice ne postanu zlatno-rumene i pravilnog oblika.
Izvadite krofnice iz aparata i ostavite na rešetki da se ohlade dok pripremate sledeću turu.
Poslužite sa kečapom ili nekim drugim umakom.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Mini krofnice bez aparata
- NAPOMENA Za mini krofnice bez aparata možete koristiti bilo koji od recepta za aparat ukoliko posedujete kalup odgovarajućeg oblika, uz nešto modifikovano (duže) vreme pečenja. Kao alternativu možete koristiti kalup za mafine uz jednostavnu modifikaciju uz pomoć folije (video u prilogu). Ovaj recept pretpostavlja da to nemate i da krofnice morate peći na običnom, ravnom plehu.
SASTOJCI:
- 100 g (97 ml) punomasnog mleka
- 4 g instant (suvog) kvasca
- 215 g brašna
- 40 g šećera
- 1/2 kašičice muškatnog oraščića ili cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašike vanilin šećera
- 2 veća žumanca na sobnoj temperaturi
- 50 g putera, isečenog na kockice, omekšanog
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U blago mlako mleko umešajte kvasac i ostavite poklopljeno 5-10 minuta. Vodite računa da mleko ne bude previše toplo kako ne bi neutralisalo kvasac.
U posudi stonog miksera izmešajte suve sastojke, pa dodajte žumanca i mleko i mutite uz odgovarajuću mutilicu na sporoj brzini dok se sve lepo ne umesi (3-4 min.).
Postepeno dodajte puter, kockicu po kockicu, čekajući da se prethodna lepo umuti pre nego što dodate sledeću. Rezultat bi trebalo da bude glatko i elastično testo.
Oblikujte testo u kuglu pa ostavite da odstoji u blago nauljenoj posudi dok ne naraste u duplo veću zapreminu (oko 1,5-2h).
Na radnoj površini oklagijom istanjite testo do debljine od oko 1 cm pa koristeći čašu ili šolju isecite okrugle komade testa što bliže jedno drugom. Koristite čašicu za rakiju da napravite rupe u svakoj pa višak testa ponovo umesite i ponovite proces.
Krofne prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte celofanskom folijom i ostavite da narastu nekih 30-45 minuta na sobnoj temperaturi.
Zagrejte renu na 190°C i pecite krofne na srednjoj polici oko 9 min., dok ne postanu rumene. Najbolje je proveriti ih par minuta do minut ranije kako se ne bi previše zapekle i tako osušile.
ZA GLAZURU:
- 100 g crne čokolade (53% kakao)
- 60 g šlaga
- 50 g šećera u prahu
PRIPREMA GLAZURE:
Istopite čokoladu na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko to činite u mikrotalasnoj, koristite vatrostalnu staklenu činiju, zagrejte je 20 sekundi, promešajte pa ponovite dok se svi komadići ne otope.
U odvojenoj posudi zagrejte šećer i šlag dok se ne zagreju ali ne i proključaju.
Sipajte šlag u čokoladu i izmešajte.
Umočite svaku krofnicu do pola, dozvolite da se višak ocedi, pa pospite čokoladnim ukrasima ili izlomljenim bademom (lešnikom) ili šećerom u prahu. Ostavite da se glazura stegne pa poslužite.
Prijatno!
Proizvodi za Vas
Aparat za galete – WMD-1200
Mini krofnice u Air Fryer-u
SASTOJCI:
- 1 šolja mlakog punomasnog mleka (240mL)
- 1 paket (7g) suvog kvasca (ili 2 1/4 kašičice)
- ¼ šolje + 1 kašičica šećera (62g)
- 6 kašika istopljenog putera (85g)
- 1 veće jaje na sobnoj temperaturi
- 3 šolje brašna + dodatno za mešenje (360g)
- ½ kašičice soli
- Ulje ili sprej za pečenje sa prskalicom
PRIPREMA MINI KROFNICA:
U manjoj posudi umutite mlako mleko, kvasac i kašičicu šećera. Ostavite poklopljeno dok ne postane puno mehurića, 5-10 min.
U posudi stonog miksera sa odgovarajućom mutilicom za mešenje, izmešajte istopljeni puter, jaje i ostatak šećera dok ne postane glatko. Umešajte mešavinu sa mlekom dok se ne iskombinuju pa dodajte brašno i so i mutite na niskoj brzini dok se ne formira homogeno testo. Podignite brzinu na srednje i mesite dok testo ne postane glatko i elastično, oko 5 min. (testo će biti blago lepljivo).
Prebacite testo u veću, blago nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu dok ne naraste na dvostruku veličinu, oko 75 min.
Obložite pleh papirom za pečenje i naprašite brašnom. Utucite testo i na brašnom naprašenoj površini razvijte ga na debljinu od oko 1 cm. Okruglim sečivom ili šoljom isecite 12 krofni i 12 rupa u sredini, ponavljajući proces sa ostacima testa.
Ostavite krofne na papiru za pečenje, pokrijte i ostavite da narastu 15-20 min.
Zagrejte Air Fryer na 175 stepeni oko 10 min. Naprskajte korpu Air Fryer-a sprejem za pečenje. Iz nekoliko tura, pažljivo spustite krofne u korpu Air Fryer-a, na oko 2,5 cm udaljenosti. Blago nauljite sprejem po površini.
Pecite oko 8 minuta ili dok ne postanu zlatno-rumene.
ZA GLAZURU:
- 3 šolje šećera u prahu (120g)
- ½ šolje punomasnog mleka (120mL)
- 2 kašike istopljenog putera
- ½ kašičice vanilinog šećera
PRIPREMA GLAZURE:
U posudi srednje veličine umutite šećer u prahu, mleko, istopljeni puter i vanilin šećer dok ne dobijete glatku glazuru. Umočite tople krofne u glazuru do pola, pospite ukrasom po želji i ostavite na rešetki da se stvrdne oko 5 min. pre serviranja.
Prijatno!