Recept dana, Recepti

Ajoli sos

Ajoli sos - Recept

Ajoli sos je sos severozapadnog Mediterana, pravi se sve od Valensije do Kalabrije. Bez obzira da li ste u Portugalu, Španiji, Francuskoj ili Italiji, vrlo lako ćete ga pronaći u restoranima. Poreklom je iz Provanse. Ime dolazi od reči aglio (beli luk) i olio (ulje). Ajoli sos je izuzetno jednostavan za spremanje. Vrlo je sličan majonezu i neki ga zovu majonez sa belim lukom. Ajoli je zato savršen za sve ljubitelje majoneza i neodoljivo ide uz sveže pečeni roštilj i meso, salatu od krompira, prepečen hleb ili kao namaz u sendviču, gde se može kombinovati sa paradajzom. Ako želite laganiju varijantu ovog sosa, možete izostaviti majonez i dobiti neku vrstu veganskog sosa.

Ajoli je savršen začin za glavno jelo, kao i dip za grickalice. Sličan je majonezu, i neki ga poistovećuju s njim. Po želji ga možete spremati sa ruzmarinom, šafranom ili mirođijom. 

SASTOJCI

  • 500 g kiselog mleka
  • 500 g majoneza
  • oko 10 čenova belog luka ili po ukusu
  • limun
  • so po ukusu

PRIPREMA:

U dubljoj posudi pomešati kiselo mleko i majonez. Dodati izgnječen beli luk i par kapi limuna. Posolite po ukusu. Dobijenu smesu dobro promešati da se svi sastojci lepo sjedine.

Preporuka: Ajoli bi trebalo da bude nešto ređi od kupovnog majoneza. Ukoliko postane previše lepljiv, dodajte mu malo tople vode. Pripremljen umak najbolje je iskoristiti odmah nakon pripreme, ali može se konzumirati do 24 sata od momenta pripreme.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi za ovaj recept:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *