Ćevapčići

Ćevapčići su jedno od jela koja su zaštitni znak naših prostora. Najpoznatiji su Banjalučki i Sarajevski ćevap. Ćevapčići se najčešće služe sa lukom i kajmakom u restoranima brze hrane, ali mogu se služiti i sa drugim dodacima, kao što su kečap, majonez, kupus salata i drugo. Namenjeni su za ,,velike gladi” i u restoranima se služe u porcijama od deset komada. Ćevapčići su rasprostranjeni po celom Balkanu, uostalom, svuda gde su vladali Turci.

SASTOJCI
- 500 g svinjskog mesa od buta
- 500 g junećeg mesa od vrata
- 3-4 čena belog luka
- 2 dl kisele vode
- so i biber po ukusu
- na vrh noža sode bikarbone
PRIPREMA:
Meso iseći na kockice i samleti u mašini za mlevenje mesa. Mlevenom mesu dodati gnječeni beli luk, sodu bikarbonu, kiselu vodu i začiniti po ukusu. Smesu za ćevape odložiti u frižider da prenoći. Sutradan, oblikovati ćevape po želji. Ćevapčiće peći na ulju u dubljem tiganju, roštilju ili na grileru. Gotove ćevapčiće poslužiti u lepinji sa dosta luka.
Zanimljlivosti: Do XX veka, ćevapčići su pravljeni tako što se meso seckalo na sitno na panju. Tvrdi se da je to još uvek najbolji način usitnjavanja jer meso ostaje sočnije i ne može da zagori. Reč ćevap zapravo potiče iz Persije i izvorno ime im je kebab. Homer ih pominje u Ilijadi i Odiseji, a ima ih i u spisima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.
Prijatno!