Gurmanska pljeskavica

Gurmanska pljeskavica je vrsta pljeskavice, koja ostaje zaštićeni srpski brend i često nas predstavlja u svetu. Gurmanska pljeskavica je najpopularnije prodavana pljeskavica. Svoje ime duguje bogatstvu raznim sastojcima neodoljivog ukusa. Sadrži kačkavalj i slaninu ili šunku uz sitno iseckane ljute paprike. Zavodljiv ukus istopljenog kačkavalja i slanine gurmanske pljeskavice, daće svakom Vašem zalogaju slast, a Vašem telu puno energije za naporan dan. Oproban recept naših kuvara, upotpuniće Vašu trpezu na svakoj vrsti slavlja, uklopivši se savršeno svojim pikantnim ukusom u slavljeničku atmosferu.

SASTOJCI
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 sitno seckani crni luk
- 1 čen usitnjenog belog luka
- 100 g šunke iseckane na kockice
- 150 g kačkavalja iseckanog na kockice
- na vrh noža sode bikarbone
- ½ kašičice ljute tucane paprika po ukusu
- so, biber i vegeta po ukusu
PRIPREMA:
Sve sastojke dodati mlevenom mesu. Smesu dobro umešati rukom kako bi se dobila ujednačena masa. Smesu pokriti folijom i ostaviti u frižideru oko pola sata, a potom oblikovati pljeskavice. Pecite pljeskavice oko 10 minuta sa obe stane na prethodno zagrejanom grileru ili u tiganju na zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno braon boju.
Zanimljivosti: Gurmanska pljeskavica servira se na različite načine. Pored naseckanog luka, belog luka i ljute papričice, nekada se ubacuju čak i kockice sira. U Gardijanu je nedavno izašao članak o srpskoj pljeskavici kao broju jedan u svetu što se tiče brze hrane.
Prijatno!