Palenta
Palenta ili sirotinjsko jelo, kako ga često zovu, najzdraviji je dečji doručak. Palenta u sebi ne sadrži gluten, ali obiluje fosforom, magnezijumom, cinkom, vitaminima B6, K i E koji pozitivno utiču na normalan rad creva i celog organizma.
SASTOJCI
- 3 ½ šolje hladne vode
- 1 šolja kukuruzne palente
- prstohvat soli
- 1 kašika maslinovog ulje po želji
PRIPREMA:
U dublji sud sipati hladnu vodu, dodati palentu i posoliti. Na umerenoj vatri i uz stalno mešanje kuvati palentu dok palenta ne krene da se zgušnjava, skloniti sa vatre, dodati maslinovo ulje i sve dobro promešati. Palentu poslužiti sa kajmakom, domaćim sirom, pavlakom ili jogurtom po želji.
Prijatno!
Namaz od leblebija
Leblebije su izuzetno bogate proteinima i zato humus, namaz od leblebija, sadrži dosta omega 3 masnih kiselina koje su odlične za poboljšanje inteligencije kao i vitamine i amino kiseline koje utiču na dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje.
SASTOJCI
- 800 g leblebija
- 4 kašičice pečenog susama
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2-3 kašike limunovog soka
- morska so po ukusu
PRIPREMA:
Leblebije potopite u vodu i ostavite da nabubre tokom noći. Ujutru leblebije procedite, isperite i sipajte u Magefesa multikuker MGF-6601 i kuvajte oko 45 minuta dok zrna ne budu potpuno mekana skoro da se raspadaju. Kuvane leblebije procedite i sačekajte da se malo prohlade. Sipajte leblebije u Coral Blender Bullet BS-2000 Premium, dodajte susam, maslinovo ulje, so i limunov sok. Blendirajte dok smesa ne postane kompaktna. Humus namažite na domaći integralni hleb pripremljen u našoj mini pekari BM-2000, pospite sveže seckanim peršunom i servirajte sa rotkvicama.
Prijatno!
Domaća pašteta od tunjevine
Pašteta, namazana na svež vruć hleb hrskave korice uz čašu hladnog jogurta, oduvek je bila svima omiljena i dobra ideja za brz doručak pred školu kome se svi radujemo. A, još ako je domaća pašteta, napravljena od zdravih i ukusnih namirnica u čiji sastav i kvalitet ne sumnjamo, zadovoljstvo je još veće!
SASTOJCI
- 1 konzerva tunjevine u komadima
- 1 manja glavica crvenog luka
- sok od pola limuna
- 1-2 kašike maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
PRIPREMA:
Tunjevinu dobro ocedite od viška ulja, a potom sve sastojke dobro izmiksajte Coral štapnim blenderom HBP-610 PUREE. Čuvajte paštetu u frižideru u staklenoj teglici. Umesto tunjevine u paštetu možete staviti kuvanu piletinu ili junetinu sa dodatkom belog luka i drugih začina po želji.
Prijatno!
Omlet sa sirom u tortilji
SASTOJCI
- 1 jaje
- 2 kašike sitnog mladog sira
- 1 tortilja
- so po ukusu
PRIPREMA:
Dobro umutiti jaja, dodati sir, posoliti po ukusu i dobro promešati sastojke. Jaja za omlet možete umutiti i u Coral Blender Bullet-u! Umućena jaja kratko propržiti u tiganju na zagrejanom ulju, pa preko kajgane staviti tortilju. Peći par minuta dok se omlet ne zalepi za tortilju, pa jaje sa tortiljom okrenuti i zapeći tortilju sa donje strane. Gotovu tortilju preklopite na pola i poslužite uz kolutove svežeg paradajza.
Prijatno!