Velika subota – Fagor.rs – Tradicija i običaji za Uskrs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

 

Blog

Fagor.rs / Recept dana  / Velika subota
Uskršnja nedelja

Velika subota

Velika subota je dan tišine i molitve. Toga dana nema liturgije. Ne radi se u polju i žene ne rade kućne poslove. Velika subota podseća na dan kada je Isusovo telo ležalo u grobnici. Na Veliku subotu se pripremamo za radost vaskrsnuća. U crkvama se pali vatra kao simbol Isusa i nade koja najavljuje Isusovo vaskrsnuće i naše spasenje od grehova. Bogoslužje počinje pred crkvom blagoslovom ognja na kojem vernici pale svoje sveće. Pepeo iz žara posvećene vatre se čuva i koristi za lečenje bolesnih ili se razbacuje po kući i njivama.

Žene i deca uzimaju osveštane zapaljene grančice i nose ih kući kojim pale vatru na svom ognjištu. Zapaljene grančice nisu se smele ugasiti na putu do kuće jer se verovalo da to donosi nesreću. Ova noć naziva se i „noć bdenja“. Vernici se umivaju osveštanom vodom u crkvi i nose vodu kući da ih štiti cele godine od bolesti i zla. Predveče se zvona „vraćaju“ iz Rima i u crkvi sva zvona počinju da zvone. Prema običaju, nakon prvog zvona domaćini istrčavaju u baštu, protresu voćke da bi opao loš plod i da novi plodovi ne bi bili crvljivi. Na Veliku subotu završava se uskršnji post i već za večeru dozvoljeno je služiti šunku i barena jaja. Negde subotom vernici nose hranu u crkvu kako bi je sveštenik osveštao. Osveštana hrana kao što su jaja, šunka, kobasice, ren uveče je na trpezi.

Velika subota : Sirnice – Pince

Sirnice, pince ili mirisni slatki hleb priprema se pre Uskrsa kako bi se na Veliku subotu zajedno sa jajima posvetio na misi. Posvećene sirnice (pince) jedu se za uskršnji doručak.

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica svežeg kvasca
  • 200 g putera
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 jaja
  • 3 dcl toplog mleka
  • narendana kora limuna i jedne pomorandže

Priprema:

U 1 dcl toplog mleka dodati kašiku šećera i razmutiti kvasac. Kvasac ostaviti na toplo mesto oko 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. U međuvremenu, u dubljoj posudi dobro umutiti 3 belanca, pa dodati 5 žumanaca. Umućenim jajima uz stalno mućenje dodati otopljeni puter, toplo mleko, narendanu koru limuna i pomorandže, vanillin šećer i kvasac. Uz stalno mućenje polagano dodavati brašno dok se sastojci ne sjedine i ne dobije glatko testo.

Testo ostaviti na toplom mestu 3-4 sata. Na površini posutoj brašnom premesiti testo. Oblikovati četiri lopte od testa, staviti ih na podmazan hleb i ostaviti da odstoje još pola sata kako bi se testo udvostručilo. Sirnice premazati preostalim razmućenim belancima i posuti šećerom.  Makazama ili nožem iseći sirnice u obliku krsta i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata ili dok ne porumene.

Prijatno!

Zanimljivost:

Postoji verovanje da su sirnice simbol Isusove muke jer svojim oblikom podsećaju na sunđer kojim su Isusu vlažili usne poslednjih sati života. Naziv sirnica ostajo je još odavnina kada se u ovo uskršnje pecivo stavljalo 5 komadića starog sira kao simbol Isusovih rana. Međutim, kasnije, sir se prestao stavljati u pecivo ali je ime sirnica ostalo.