Uskršnja nedelja – Fagor.rs Tradicija i svečana trpeza za Uskrs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

 

Blog

Fagor.rs / Recept dana  / Uskršnja nedelja

Uskršnja nedelja

Uskršnja nedelja-Uskrs

Uskršnja nedelja- Uskrs je dobio ime po anglo-saksonskoj boginji plodnosti Ostari (Easter/Ostern). Evropski narodi i plemena slavili su početak prolećne ravnodnevice tako što su obojena jaja stavljali na oltar blagosiljajući semena raznih plodova i žitarica. Prema jednoj legendi, boginja plodnosti Ostara, pretvorila je pticu u zeca.

Zec je tada postao brz kao ptica, ali je bio razočaran što ne leže jaja. Boginja mu je omogućila da jedan dan u godini leže jaja zbog čega se za Uskrs vezuje i uskršnje gnezdo u koje zeka donosi šarena jaja. Uskršnji zec, pored uskršnjih jaja, simbol je Uskrsa. Na dan praznika deci donosi šareno ofarbana uskršnja jaja. Zec kao simbol Uskrsa ne spominje se u Bibliji.

Nekada su ljudi smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju, a da ne izgube nevinost. Vremenom zečevi su počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem, a na kraju i sa Uskrsom. Prvi dokument u kojem se zec spominje kao uskršnji simbol datira iz 1500. godine, a pronađen je u Nemačkoj. Uskršnja jaja su simbol plodnosti i rađanja novog života, a zečevi simbol plodnosti i bezgrešnog začeća. Čokoladni zečevi često se poklanjaju uz uskršnja jaja. Na Uskršnju nedelju vernici praznuju najveći hrišćansk praznik Uskrs, dan Isusovog ponovnog rođenja i vaskrsnuća. Dan počinje veselim pozdravom „Sretan Uskrs“. Uskrs je dan velikog slavlja kada je porodica na okupu za bogatom trpezom na
kojoj dominira korpa sa šarenim uskršnjim jajima. Na prepodnevnu misu nose se korpe sa šunkom, jajima, jagnjetinom, uskršnjim kolačima, vinom kako bi se osveštana hrana jela na prazničnoj uskršnjoj trpezi. Na dan Uskras se ne radili, ne kuva, ne čisti, niti se životinje uprežu.

Zanimljivost:

Postoje brojne priče zašto se jaja boje u crveno. Jedna priča kaže da kada je Marija Magdalena došla u Rim caru Tiberiju sa vešću da je Isus vaskrsao donela je i korpu jaja. Car joj nije poverovao rekavši da bi to bila istina isto kao kada bi jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je izgovorila “Hristos vaskrese” i jaja su postala crvena. Po drugoj legenda stanovnici Jerusalima su se rugali Hrišćanima da Isus nije vaskrsao, jer bi to bilo isto kao da kokoške nose crvena jaja. Sledeće godine na dan Uskrsa upravo to se i dogodilo.

Uskršnja nedelja i svečana trpeza:Jagnjeći but sa ruzmarinom i belim lukom

Sastojci

  • 2 kg jagnjećeg buta
  • 2 usitnjena čena belog luka
  • 2 kašike svežeg ruzmarina
  • 1 kašika ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Oštrim nožem zasecite jagnjetinu sa obe strane. Useke pospite belim lukom i svežim ruzmarinom. Premažite jagnjetinu uljem i začinite po ukusu. Prebacite začinjenu jagnjetinu u dublju posudu za pečenje, prelijte sa ¾ šolje vode i ubacite u zagrejanu rernu. Jagnjetinu pecite oko 2, 2 ½ sata često prelivajući pečenje sokom i masnoćom koju je jagnjetina pustila dok meso ne omekša. Zatim, izvadite jagnjetinu iz rerne i umotajte je u aluminijumsku foliju. Sačekajte oko 15 minuta pre sečenja kako bi meso dodatno omekšalo i ostalo sveže i sočno. Jagnjetinu poslužite uz belo ili crno vino.

Prijatno!

Zanimljivost:

Na dan Uskrsa nakon crkvene službe, članovi porodice polaze u zabavnu potragu za skrivenim uskršnjim slatkišima i jajima po bašti. Ovaj običaj omiljen je mališanima koji veruju da uskršnji zec donosi i skriva šarena jaja po dvorištu. Čokoladna jaja predstavljaju svojevrsnu nagradu za onog ko ih pronađe. Ovaj zabavan običaj u Americi nazivaju egg hunt (lov na jaja). Nakon potrage za jajima organizuje se veliki porodični ručak, a uskršnja trpeza ne može proći bez jagnjećeg pečenja i veselog kucanja jajima.

Jagnjeći but sa ruzmarinom i belim lukom savršen je izbor za prazničnu uskršnju trpezu. Meki i sočni zalogaji jagnjećeg buta sa ruzmarinom i belim lukom doneće u Vaš dom nezaboravne mirise i prijatnu porodičnu atmosferu.