Glavno jelo, Recepti

Šatobrijan

Recept za šatrobrijan-francuski odrezak

Šatobrijan ili francuski odrezak je francuski specijalitet koji nas vraća u drevno doba Napoleona i francuskog književnika Šatobrijana po kome ovo posebno jelo nosi ime. Šatobrijan se najčešće sprema za dvoje. Šatobrijan (Chateaubriand) je centralni, najkvalitetniji deo bifteka. Biftek meso je jedno od najkvalitetnijih mesa koje možete priuštiti svojim nepcima i stomaku. Šatobrijan ima izuzetno nutritivan sastav i nisku kalorijsku vrednost.

Recept za šatrobrijan-francuski odrezak

SASTOJCI

  • 400 g goveđeg bifteka u komadu
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Sa mesa pažljivo skinuti opnu, isprati meso vodom, komad mesa prosušiti krpom i posoliti i pobiberiti po ukusu. U tiganju na vreloj masti ili ulju propržiti meso sa obe strane 5 do 10 minuta dok meso ne porumeni. Meso možete staviti i na roštilj ili griler, premazati sa malo masti ili ulja i peći na jakoj vatri 5 do 10 minuta dok ne porumeni. Meso treba da je spolja pečeno, a iznutra ružičasto, mekano i sočno. Gotovo meso ostavite da odstoji i da se prohladi oko 10 minuta. Prohlađeno meso secite na kriške i poslužite sa prženim krompirićima, kuvanim graškom, šargarepom, grilovanim paradajzom, pečurkama ili po želji.

Zanimljivost: Šatobrijan je široj javnosti poznatiji po kulinarskom specijalitetu koji je njegov lični kuvar Monmiraj, osmislio kada je vikont Šatobrijan trebalo da večera sa gospođom Rekamije, čuvenom lepoticom tog vremena. Šatobrijan je i danas jedno od najpoznatijih svetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *