Uskršnji ponedeljak – Fagor.rs – Tradicija i običaji za Uskrs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

 

Blog

Fagor.rs / Recept dana  / Uskršnji ponedeljak
Uskršnji ponedeljak

Uskršnji ponedeljak

Uskršnji ponedeljak je dan kada po običaju momci idu kod devojaka od vrata do vrata pevajući i svirajući. Pesmom i muzikom dozivaju devojke. Sa sobom nose posude sa vodom ili parfeme, pozivaju ih napolje i polivaju vodom i mirisima kako bi u narednoj godini bile zdrave i lepe. Zauzvrat devojke ih daruju šarenim uskršnjim jajima i kolačima. Ovaj običaj, pun je radosti i pesme. Tradicija za uskršnji ponedeljak  kaže da su nekada momci na ovaj način sebi birali devojku, a sada je to samo deo svetkovanja. Za polivanje se po selima i dalje tradicionalno koristi voda sa bunara, dok se po gradovima i varošicama koriste mirisne toaletne vode. Ovaj običaj se vezuje za događaj kada su žene Jerusalima obaveštavale narod o Isusovom vaskrsnuću, a vojnici pokušavajući da ih ućutkaju polivali su ih vodom.

Snikers kolač 

Uskršnji ponedeljak je idealan za snikers kolač je pravo uživanje za sve ljubitelje čokolade, kikirikija i poznate snikers čokladice.

Sastojci

  • 300 g šećera
  • 250 dcl vode
  • 250 g margarina
  • 400 g lomljenog keksa
  • 300 g seckanog pečenog kikirikija
  • 200 g čokolade

Priprema:

U dubljoj posudi uz stalno mešanje prokuvati šećer i vodu dok se šećer ne istopi. Dodati 200 g margarina isečenog na krupnije kocke i nastaviti mešanje dok se margarin ne istopi. Skinuti posudu sa vatre, dodati izlomljen keks, kikiriki i varjačom mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Prebaciti toplu smesu u pleh i ravnomerno je rasporediti. U međuvremenu, pripremiti glazuru od čokolade. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa preostalim margarinom, po potrebi dodati par kapi ulja i glazurom preliti kolač. Hladan kolač iseći na štanglice.

Prijatno!

Zanimljivost:

Popularna Snikers čokoladica dobila je ime po omiljenom konju Frenka Marsa. osnivača kompanije Mars. Postojao je desert, preteča Snikersa, koji se sastojao od nugata, kikirikija i karamele. Mars je došao na ideju da doda i čokoladu i da ovaj desert prodaje u obliku štanglice.  Snikers je ubrzo posao najpopularnija čokoladica na svetu. Godišnja prodaja Snikersa vredna je oko dve milijarde dolara, a svakoga dana se na svetu proizvede oko 15 miliona komada.