Recept dana, Recepti

Pekmez od šljiva

Recept za pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva neodoljivo miriše i podseća nas na bezbrižno detinjstvo. Pripremljen po tradicionalanom receptu naših baka izuzetno je zdrav, bez dodatka konzervanasa, sa malo šećera, prirodan i veoma ukusan u kom možete uživati više od godinu dana.

Recept za pekmez od šljiva

SASTOJCI

  • 7 kg zrelih šljiva
  • oko 1 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • narendana kora i sok od 1 limuna
  • cimet po ukusu

PRIPREMA:

Šljive operite, ocedite od vode i pažljivo izvadite košpice iz njih. Prepolovite ih na pola, ako volite da se u pekmezu oseti kožica šljiva, ili ih dobro usitnite seckanjem ili blendiranjem. Usitnjene šljive sipajte u veću, dublju šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez. Pospite šljive šećerom i vanilin šećerom. Na 1 kilogram šljiva ide oko 100-150 gr šećera. Sve dobro promešajte i ostavite preko noći da šljive puste svoj sok. Pekmez od šljiva možete kuvati na ringli uz stalno mešanje ili ga možete spremati u rerni. Rernu zagrejte na 200°C, stavite posudu sa šljivama u rernu, pa smanjite temperaturu rerne na 150°C. Priprema pekmeza traje oko dva i po sata. Povremeno drvenom varjačom promešajte pekmez da ne zagori. Oko sredine kuvanja dodajte rendanu koricu, sok od limun i cimet po želji i ukusu. Pekmez kuvajte dok se ne dobije ujednačena gušća masa.

Ako volite jako gust pekmez kuvajte ga sve dok varjača, kada se povuče, ne ostavi trag po dnu posude. Isključite rernu i ostavite pekmez u rerni još desetak minuta, a potom izvadite pekmez iz rerne i prekrijte ga vlažnom krpom. U rernu koja se prohladila stavite oprane tegle kako bi se sterilisale i ugejale i time se sprečilo njihovo pucanje prilikom sipanja vrućeg pekmeza. U sterilisane tegle sipati pekmez do vrha. Tegle sa pekmezom vratite u rernu da se zapeče korica, pa zatvorite metalnim poklopcima ili ih odmah zatvorite metalnim poklopcima, okrenite naopako i uvijte u ćebe dok se ne ohlade i ne vakuumiraju.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *