Fagor.RS

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Kolač sa višnjama: dezert našeg detinjstva

Kolač sa višnjama: dezert našeg detinjstva

Kolač sa višnjama

Kolač sa višnjama je jedan od onih jednostavnih recepata koji se mogu jako brzo spremiti ukoliko imate goste, a opet su toliko ukusni da ih možete poslužiti bez straha da li će im se svideti. Uz kolač sa višnjama odrasle su čitave generacije kojima je to bio omiljeni dezert, a njegov recept se u porodicama prenosi sa kolena na koleno.

Kolači sa višnjama mogu se pripremati bez obzira na godišnje doba zahvaljujući činjenici da se višnje lako čuvaju u zamrzivaču. Takođe, kolači sa višnjama ne zahtevaju egizotične sastojke, i sve što vam je potrebno verovatno se već nalazi u vašoj kuhinji.

Testo kolača prepoznatljivo je žute boje koja potiče od žumanaca, a obično se služi isečen na kockice i posut šećerom u prahu.

Potrebne namirnice:

  • 5 jaja
  • jedna i po šolja šećera
  • jedna čaša jogurta
  • jedna šolja ulja
  • dve šolje brašna
  • jedna kesica praška za pecivo
  • oko pola kilograma višanja
  • malo šećera u prahu

Način pripreme

Kolač sa višnjama priprema se tako što se prvo odvoje belanca od žumanaca, belanca se umute u čvrst sneg, a potom im se postepeno dodaje šećer. Nakon toga muti se još malo pre nego što se odloži mikser, a zatim se dodaju žumanca, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo uz lagano mešanje.

Smesa se izlije u pleh koji je nauljen i posut brašnom kako se kolač sa višnjama ne bi zalepio za podlogu, i u nju se ravnomerno prespu očišćene višnje. Ukoliko ste višnje odledili, potrebno ih je prethodno malo ocediti od viška tečnosti.

Kolač sa višnjama pecite deset minuta na 200°C, a potom još petnaestak minuta na 180°C. Kolač je gotov kada se lako vadi iz pleha i ne lepi za nož kojim ga sečete.

Pošto ste ga izvadili iz rerne, pospite kolač šećerom u prahu i poslužite isečen na kocke.

Preporučeni proizvodi – Pekači: