Mini pekara, Recepti

Testo za kifle

Testo za kifle je osnova dobro napravljenih slanih ili slatkih kifla, koje su postale jedno od glavnih recepata za užinu, doručak ili laganu večeru u mnogim domovima i pekarama. Kifle možete praviti i prazne, jer su odlične i bez fila. Mogu se konzumirati uz čaj, kafu, s nogu ili iz fotelje. Najveći izazov u pravljenju testa za kifle je pronaći testo koje će svaki put uspeti, a da pritom kifle ne budu tvrde i gumene. Idealne su mekane, a opet malkice žilave kada se grizu, rastresite ali ipak čvrste.

SASTOJCI

  • 3 šolje toplog mleka ½ l
  • 6 šolja brašna 1 kg
  • ¼ šolje šečera ½ srednje kafene šoljice
  • ½ šolje ulja 2 ½ srednje kafene šoljice
  • 3 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 kesica suvog kvasca

PRIPREMA:

Strogo po navedenom redu sipajte namirnice u posudu za pečenje hleba. Zatvorite pekaricu, izaberite TESTO program i pritisnite dugme START. Gotovo testo ostavite da odstoji oko 30 minuta. Potom, testo podelite na 5 istih delova, svaki deo istanjiti oklagijom i rezati na 8 delova. Po želji, umutiti 400 g feta sira sa 2 belanca i flovati kifle. Svaku kiflu premazati žumancetom. Na svaku kiflu staviti po komadić margarina ili putera. Peći kifle na 200 stepeni oko 20-tak minuta ili dok ne porumene.

Zanimljivost: Nekada davno, kada je hleb bio osnovna hrana i u centralnoj Evropi, vekne hleba su bile dugaljste i ne mnogo debele, pravilnijeg oblika nego danas. Nemački izraz za takvu veknu hleba je bio der Kipf. Iz nje se razvila kifla, čije je ime na nemačkom jeziku der Kipfler.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *