Testo za kifle

Testo za kifle je osnova dobro napravljenih slanih ili slatkih kifla, koje su postale jedno od glavnih recepata za užinu, doručak ili laganu večeru u mnogim domovima i pekarama. Kifle možete praviti i prazne, jer su odlične i bez fila. Mogu se konzumirati uz čaj, kafu, s nogu ili iz fotelje. Najveći izazov u pravljenju testa za kifle je pronaći testo koje će svaki put uspeti, a da pritom kifle ne budu tvrde i gumene. Idealne su mekane, a opet malkice žilave kada se grizu, rastresite ali ipak čvrste.

SASTOJCI
- 3 šolje toplog mleka ½ l
- 6 šolja brašna 1 kg
- ¼ šolje šečera ½ srednje kafene šoljice
- ½ šolje ulja 2 ½ srednje kafene šoljice
- 3 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 kesica suvog kvasca
PRIPREMA:
Strogo po navedenom redu sipajte namirnice u posudu za pečenje hleba. Zatvorite pekaricu, izaberite TESTO program i pritisnite dugme START. Gotovo testo ostavite da odstoji oko 30 minuta. Potom, testo podelite na 5 istih delova, svaki deo istanjiti oklagijom i rezati na 8 delova. Po želji, umutiti 400 g feta sira sa 2 belanca i flovati kifle. Svaku kiflu premazati žumancetom. Na svaku kiflu staviti po komadić margarina ili putera. Peći kifle na 200 stepeni oko 20-tak minuta ili dok ne porumene.
Zanimljivost: Nekada davno, kada je hleb bio osnovna hrana i u centralnoj Evropi, vekne hleba su bile dugaljste i ne mnogo debele, pravilnijeg oblika nego danas. Nemački izraz za takvu veknu hleba je bio der Kipf. Iz nje se razvila kifla, čije je ime na nemačkom jeziku der Kipfler.
Prijatno!