Čips
Čips je jedna od najrasprostranjenijih grickalica, ali često se pitamo o kvalitetu i kaloričnosti koje donose kesice koje kupujemo na trafici. Čips se može spremiti i kod kuće na zdraviji način, sa manje ulja. Zaboravite na veštačke sastojke i mast i brzo napravite kvalitetne, hrskave, pikantne listiće krompira. Ove grickalice su ekonomične, brzo se pripremaju, ukus se bira po želji i možete se pohvaliti gostima svojim domaćim proizvodom.
SASTOJCI
- 2 srednja krompira
- 1 kašičica maslinovog ili suncokretovog ulja
so po ukusu
PRIPREMA:
Oljuštite, operite i nasecite krompire po dužini na tanke listiće u obliku čipsa koristeći rende. Potopite isečen krompir u vodu oko 30 minuta, menjajući povremeno vodu, a zatim ih procedite i prosušite na kuhinjskoj krpi ili ubrusima. Zagrejte Air fryer na 200 stepeni. Ubacite porciju čipsa u posudu aparata, vodeći računa da se kriške krompira što manje preklapaju, pospite krompir sa malo ulja i promešajte. Podesite tajmer na 10 minuta i pecite seckan krompir dok ne porumeni. Da bi se čips ravnomerno ispržio, povremeno protresite posudu. Gotov čips posolite po ukusu. Postupak ponovite sa preosatlim kriškama krompira.
Preporuka: Uz čips možete pripremiti i neki umak, poput čili sosa, kečapa, umake od jogurta ili paradajza i dodati im kapar, sušeni paradajz ili neko voće kako biste dobili zanimljiv ukus. Čips će ostati hrskav nekoliko dana ako ga budete čuvali u vrećici s hermetičkim zatvaranjem.
Prijatno!