Uskršnja trpeza: Tsoureki – grčki uskršnji hleb

Tsoureki – grčki uskršnji hleb
Tsoureki nije jednostavan za pripremu ali to vraća višestruko svojim bogatim ukusom.

POTREBNE NAMIRNICE
(ZA DVE VEKNE):
2 šolje mleka
2 pakovanja aktivnog suvog kvasca
8-9 šolja brašna za hleb
1 i 3/4 čolje šećera
1 šolja badema, fino iseckanih (opciono)
1 kašičica soli
1 kora pomorandže, rendana
2 kašičice fino samlevenih semenki anisa
1/4 šolje putera, istopljenog
5 jaja, dobro umućenih
ZA GLAZURU:
1 žumance
2 -3 kašike mleka
1⁄2 šolje izlomljenih badema
Priprema:
Tsoureki nije jednostavan za pripremu ali to vraća višestruko svojim bogatim ukusom.
Zagrejte dve šolje mleka i sipajte ih u veliku posudu. Dodajte kvasac, šolju brašna i 1/4 šolje šećera. Pokrijte i ostavite da odstoji jedan sat.
U drugoj velikoj posudi pomešajte sedam šolja brašna, badem, so, ostatak šećera, koru pomorandže i seme anisa. Anis je egzotično seme ali je neophodno za originalni ukus tsoureki hleba. Napravite udubljenje u sredini i u to sipajte mešavinu sa kvascem, istopljeni puter i jaja. Od centra ka spolja dodajte postepeno brašno u tečnost, mešajući dok ne počne da se formira testo.
Pospite radnu površinu ostatkom brašna i mesite testo, dodajući još po potrebi, dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za prste, oko 12 min.
Stavite u nauljenu posudu, pokrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu da raste dok se ne udvostruči, oko dva sata. Utucite testo.
Podelite na 6 manjih lopti i izvaljajte svaku do dužine od oko 30-40 cm i prečnika oko 5 cm. Položite po tri testa jedno pored drugog, spojite ih na početku i upletite kao pletenicu. Kad završite spojite ih i na drugom kraju. Ponovite i za drugu veknu.
Ostavite vekne na papiru za pečenje, pokrivene, oko dva sata dok se ne narastu. Zagrejte rernu na 180°C, sa postoljem na donjoj polici rerne.
Umutite žumance sa preostalim mlekom, premažite vekne i pospite lomljenim bademom.
Pecite 40-45 minuta, ili dok ne postanu zlatno-braon boje. Izvadite i ostavite da se ohladi na postolju.
Vaš tsoureki hleb je spreman.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Mini pekara – BM-2000
Slični recepti iz kategorije:
Integralni ražani hleb sa lanenim semenom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Testo za picu iz mini pekare
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Kiflice sa sirom prema bakinom receptu
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Domaći hleb sa orahom i ribizlom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Palačinke sa orasima
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 1 komentar
Komisbrot sa suvim grožđem
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Brioche sa čokoladom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Francuski hleb sa belim lukom
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari