Halogena pećnica, Mikseri, Mini pekara, Pyrex, Recepti, Testo, Uskršnja trpeza

Uskršnja trpeza: Tsoureki – grčki uskršnji hleb

tsoureki

Tsoureki – grčki uskršnji hleb

Tsoureki nije jednostavan za pripremu ali to vraća višestruko svojim bogatim ukusom.

tsoureki

POTREBNE NAMIRNICE
(ZA DVE VEKNE):

2 šolje mleka
2 pakovanja aktivnog suvog kvasca
8-9 šolja brašna za hleb
1 i 3/4 čolje šećera
1 šolja badema, fino iseckanih (opciono)
1 kašičica soli
1 kora pomorandže, rendana
2 kašičice fino samlevenih semenki anisa
1/4 šolje putera, istopljenog
5 jaja, dobro umućenih

ZA GLAZURU:

1 žumance
2 -3 kašike mleka
1⁄2 šolje izlomljenih badema

Priprema:

Tsoureki nije jednostavan za pripremu ali to vraća višestruko svojim bogatim ukusom.

Zagrejte dve šolje mleka i sipajte ih u veliku posudu. Dodajte kvasac, šolju brašna i 1/4 šolje šećera. Pokrijte i ostavite da odstoji jedan sat.

U drugoj velikoj posudi pomešajte sedam šolja brašna, badem, so, ostatak šećera, koru pomorandže i seme anisa. Anis je egzotično seme ali je neophodno za originalni ukus tsoureki hleba. Napravite udubljenje u sredini i u to sipajte mešavinu sa kvascem, istopljeni puter i jaja. Od centra ka spolja dodajte postepeno brašno u tečnost, mešajući dok ne počne da se formira testo.

Pospite radnu površinu ostatkom brašna i mesite testo, dodajući još po potrebi, dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za prste, oko 12 min.

Stavite u nauljenu posudu, pokrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu da raste dok se ne udvostruči, oko dva sata. Utucite testo.

Podelite na 6 manjih lopti i izvaljajte svaku do dužine od oko 30-40 cm i prečnika oko 5 cm. Položite po tri testa jedno pored drugog, spojite ih na početku i upletite kao pletenicu. Kad završite spojite ih i na drugom kraju. Ponovite i za drugu veknu.

Ostavite vekne na papiru za pečenje, pokrivene, oko dva sata dok se ne narastu. Zagrejte rernu na 180°C, sa postoljem na donjoj polici rerne.

Umutite žumance sa preostalim mlekom, premažite vekne i pospite lomljenim bademom.

Pecite 40-45 minuta, ili dok ne postanu zlatno-braon boje. Izvadite i ostavite da se ohladi na postolju.

Vaš tsoureki hleb je spreman.

Prijatno! 

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *