Halogena pećnica, Mikseri, Mini pekara, Pyrex, Recepti, Testo

Domaći hleb sa orahom i ribizlom

Domaći hleb sa orahom i ribizlom

Domaći hleb sa orahom i ribizlom lako može postati hit u Vašem domu. Najbolji način da osvežite svoju trpezu je da od nečega što je “dosadno” i “uobičajeno” napravite poslasticu. Hleb je sastavni deo svakog obroka, a uz malo truda on može postati i glavni deo vašeg posluženja. Čak i običan sendvič može delovati bogato i delikatesno ukoliko je hleb od kojeg je napravljen i sâm izvanredan.

Domaći hleb sa orahom i ribizlom

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 160ml mlake vode
  • 1 1/2 kašičica suvog kvasca
  • 40ml svežeg soka od ceđene pomorandže
  • 250g integralnog brašna
  • 65g brašna od heljde, plus još malo za mešanje
  • 1 kašičica soli
  • 50g suvih ribizli
  • 50g ljuštenih oraha, grubo iseckanih

PRIPREMA

U činiju miksera stavite vodu i kvasac i ostavite deset minuta, dok ne počne da penuša. Dodajte sok od pomorandže i obe vrste brašna i mešajte na niskoj brzini oko 5 minuta. Dodajte so i mešajte još 5 minuta. Dodajte ribizle i orahe i još malo mešajte dok se sve ne iskombinuje.

Izručite testo na površinu poprskanu brašnom i mesite par minuta. Uobličite testo u loptu i stavite u posudu. Pokrijte folijom i ostavite na toplom mestu sat i po dok se ne duplira zapreminski.

Uoblikujte hleb, pokrijte folijom i ostavite da naraste još 45 minuta.

Zagrejte rernu na 220C. Stavite mali limeni tanjir sa malo vode na dno rerne. Izručite testo u pleh i oštrim nožem napravite tri dijagonalne linije na njemu.

Pecite 20-25 minuta. Ostavite da se ohladi pre posluženja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *