Džem od jagoda

Džem od jagoda je idealan namaz uz parče hleba, ili uz palačinke, a može se jesti za doručak, večeru ili užinu. Može poslužiti i kao sastavni deo nekog slatko-kiselo-ljutog sosa. Domaći džem od jagoda je izvrsno ukusan ako je dobro pripremljen i podseća nas na kulinarske tajne naših mama i baka, koje su ih pakovale u simpatične tegle sa lepo dizajniranim omotima. Iako postoji uverenje da se džemovi teško i dugo prave, pred Vama je recept koji Vam neće oduzeti mnogo vremena, a zbog kojeg ćete dobiti epitet najbolje moderne domaćice ili domaćina.

SASTOJCI
- 4 šolje dobro ugnječenih svežih jagoda
- 1 šolja šećera (230g)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 šolja gustina (150g)
PRIPREMA:
Operite i očistite sveže jagode. Jagode isecite na komade ili ih ispasirajte. Strogo po navedenim merama i navedenom redu sipajte namirnice u posudu za pečenje hleba, zatvorite pekaricu, izaberite DžEM program i pritisnite dugme START.
Preporuka: Džem je najbolje sipati u male tegle, jer jednom načet džem postaje sklon kvarenju, a manja količina će se brže potrošiti. Za spremanje ovog džema, voda koju ocedite od jagoda nije potrebna! Naprotiv, vodu, tj, sok koji jagode puste u toku kuvanja treba odliti – od toga može da se napravi dobar, koncentrisani sok na razređivanje. Ako volite džem bez komadića voća, pre nego što ga sipate u tegle možete ga kratko izmiksati štapnim mikserom.
Prijatno!