Pica testo
Pica testo i njegov kvalitet su jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kada pripremamo ovaj rasprostranjeni italijanski specijalitet.
Postoji mnoštvo recepata za pica testo, od najednostavnijeg hlebnog pa sa raznim dodacima i raznim vrstama brašna. Tajna dobrog recepta je u malim tehnikama, ali i u kvalitetnim sastojcima.
Najbolje rezultate daje italijansko brašno tipa “00”, koje je finije od domaćeg brašna, i čini da testo bude neverovatno super-glatke teksture. Ako koristite obično belo brašno, pobrinite se da ima gluten, jer će ga on pretvoriti u fino, elastično testo.
SASTOJCI
- 1 1/3 šolje vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ½ kašičica soli
- 5 šolja belog brašna
- 1 ½ kašičica suvog kvasca
PRIPREMA – PICA TESTO:
Strogo po navedenim merama i navedenom redu sipajte namirnice u posudu za pečenje hleb. Zatvorite pekaricu, izaberite TESTO program i pritisnite dugme START. Testo dobro rastanjite oklagijom, oblikujte, nafilujte namirnicama po želji i pecite u Multigrill aparatu.
Istorijat: U vreme vladavine persijskog cara Darija Velikog, nakon velikih vojničkih pohoda, pečena je neka vrsta hleba, poput današnjeg pica testa, i dodavane su mu urme i sir. Ovo je bio kaloričan obrok za vojnike umorne od bitke.
Iz iskopina Pompeje, koju je Vezuv zatrpao 79. godine, pronađeni su ostaci okruglog peciva.
U kuvaru Marka Gavija Apija popisani su sastojci koji se dodaju na podlogu od peciva: pileće meso, pinoli (semenke šišarki bora, važan sastojak mediteranske kuhinje i danas), sir, beli luk, menta, biber i ulje, što su sastojci današnjih pica.
Prijatno!