Mini pekara, Recepti

Pica testo

Pica testo i njegov kvalitet su jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kada pripremamo ovaj rasprostranjeni italijanski specijalitet. Postoji mnoštvo recepata za pica testo, od najednostavnijeg hlebnog pa sa raznim dodacima i raznim vrstama brašna. Tajna dobrog recepta je u malim tehnikama, ali i u kvalitetnim sastojcima. Najbolje rezultate daje italijansko brašno tipa “00”, koje je finije od domaćeg brašna, i čini da testo bude neverovatno super-glatke teksture. Ako koristite obično belo brašno, pobrinite se da ima gluten, jer će ga on pretvoriti u fino, elastično testo.

SASTOJCI

  • 1 1/3 šolje vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 ½ kašičica soli
  • 5 šolja belog brašna
  • 1 ½ kašičica suvog kvasca

PRIPREMA:

Strogo po navedenim merama i navedenom redu sipajte namirnice u posudu za pečenje hleb. Zatvorite pekaricu, izaberite TESTO program i pritisnite dugme START. Testo razvucite, oblikujte i nafilujte pice namirnicama po želji.

Istorijat: U vreme vladavine persijskog cara Darija Velikog, nakon velikih vojničkih pohoda, pečena je neka vrsta hleba, poput današnjeg pica testa, i dodavane su mu urme i sir. Ovo je bio kaloričan obrok za vojnike umorne od bitke. Iz iskopina Pompeje, koju je Vezuv zatrpao 79. godine, pronađeni su ostaci okruglog peciva. U kuvaru Marka Gavija Apija popisani su sastojci koji se dodaju na podlogu od peciva: pileće meso, pinoli (semenke šišarki bora, važan sastojak mediteranske kuhinje i danas), sir, beli luk, menta, biber i ulje, što su sastojci današnjih pica.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *