Posna pita sa višnjama
Posna pita sa višnjama, kakvu su pravile Vaše bake i mame, može se spremiti u toplini Vašega doma, izuzetno jednostavno i od jeftinih sastojaka. Za fil možete koristiti i sveže i zamrznute višnje. Ukoliko stavljate zamrznute višnje, najpre ih ocedite od soka. Pre služenja, posna pita sa višnjama može se dodatno posuti i sa malo šećera u prahu. Sočna i hrskava, a u isto vreme posna, ova pita idealan je izbor ako u vreme posta želite laganu poslasticu posle ručka.
SASTOJCI
- Pakovanje kora za pitu
- 100 ml ulja
FIL:
- 400 g zamrznutih očišćenih višanja
- 6 kašika pšeničnog griza (ili mlevenih oraha)
- 5 kašika šećera
PRELIV:
- 200 ml vode
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
PRIPREMA:
Višnje odmrznite i blago ocedite. Dodajte im griz (ili orahe) , šećer i lagano promešajte. Vodu, šećer i vanilin šećer prokuvajte oko 10-ak minuta kako bi se dobio sirup.Ostavite sirup da se ohladi. Odvojte 4 puta po 3 kore. Za jednu jufku/rolat slažite po 3 kore između poprskane sa malo ulja. Preko poslednje kore rasporedite ¼ ukupne količine fila i urolajte. Postupak ponovite i sa preostale tri jufke. Na dno Multigrila stavite papir za pečenje i slažite jufke u krug. Premažite ih sa malo ulja, poklopite i pecite dok kora ne porumeni. Pečenu pitu prelijte ohlađenim prelivom, šećerom u prahu ili sirupom od višanja.
Zanimljivosti: Iako je ovaj recept namenjen pre svega ljubiteljima višanja, na isti način možete praviti pitu s jabukama, kao i pitu sa šljivama. Zbog slatkoće šljiva samo malo smanjite količinu šećera. Praveći bilo koju od ovih pita, postarajte se da ocedite što više soka, jer će u suprotnom on teći iz pite prilikom konzumiranja.
Prijatno!