Mikseri, Recept dana, Recepti

Sladoled kolač sa borovnicama

Sladoled torta sa borovnicama

Sladoled kolač sa borovnicama je brz, mekan i ukusan kolač iznenađujućeg osvežavajućeg ukusa. Sladoled kolač sa borovnicama je ujedno i zdrav desert pun vitamina, koji okrepljuje, popravlja krvnu sliku i pojačava imunitet. Vaši ukućani će ga prosto obožavati!

Sladoled torta sa borovnicama

SASTOJCI

  • 1 šolja mascarpone sira
  • ¾ šolje šećera u prahu
  • 2 kašike rendane limunove kore
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 ½ šolje milerama
  • keks sa cimetom (speculaas keks)
  • 1/3 šolje borovnica

SASTOJCI ZA SOS

  • 2 šolje svežih ili smrznutih borovnica
  • ½ šolje vode
  • 1 kašičica limunove kore
  • ¾ šolje soka od pomorandže
  • 1/3 šolje soka od limuna
  • ¾ šolje šećera
  • 3 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat cimeta

PRIPREMA:

Napravite sos od borovnica. U dublju posudu sipajte borovnice, pola količine vode, sok od pomorandže i limuna. Dodajte narendanu koru limuna, šećer i vanilin šećer. Na laganoj vatri polako mešajte dok sos sa borovnicama ne provri. Gustin razmutite u preostaloj vodi.

Dodajte gustin borovnicama uz stalno mešanje oko 5 minuta. Kada sos počne da se zgušnjava sklonite ga sa vatre, dodajte cimet, promešajte i sklonite sa strane da se ohladi. 

Napravite kolač. Penasto umutite mascarpone sir sa šećerom u prahu. Uz stalno mućenje dodajte šećer u prahu, limunov sok i koru od limuna. Polagano, uz mućenje, dodajte mileram. Kada se sastojci sjedine, odvojte 1/3 gotovog krema i u frižideru u zatvorenoj posudi ga ohladite.

Obložite plastičnom folijom dublju pravougaonu posudu za pečenje hleba tako da folija prekrije dno i strane posude. Preko folije poređajte jedan do drugog sloj keksa sa cimetom (speculaas keks).

Preko keksa namažite sloj krema sa sirom, a preko krema dodajte sloj sosa od borovnica. Preko borovnica ponovo namažite sloj krema sa sirom i sve ponovite, keks-krem-borovnivce-krem, tako da završite sa slojem keksa na vrhu. Ostavite kolač u zamrzivaču preko noći.

Okrenite naopako posudu sa zaleđenim kolačem, polako izvadite kolač iz posude na tacnu ili tanjir i skinite foliju sa kolača. Premažite kolač preostalim kremom sa sirom i vratite ga u zamrzivač još 15 minuta. Pomešajte borovnice sa preostalim sosom od borovnica i ukrasite slojem sosa vrh kolača. Kolač secite na tanke parčiće i poslužite.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *