Sladoled kolač sa borovnicama
Sladoled kolač sa borovnicama je brz, mekan i ukusan kolač iznenađujućeg osvežavajućeg ukusa. Sladoled kolač sa borovnicama je ujedno i zdrav desert pun vitamina, koji okrepljuje, popravlja krvnu sliku i pojačava imunitet. Vaši ukućani će ga prosto obožavati!
SASTOJCI
- 1 šolja mascarpone sira
- ¾ šolje šećera u prahu
- 2 kašike rendane limunove kore
- 2 kašike limunovog soka
- 2 ½ šolje milerama
- keks sa cimetom (speculaas keks)
- 1/3 šolje borovnica
SASTOJCI ZA SOS
- 2 šolje svežih ili smrznutih borovnica
- ½ šolje vode
- 1 kašičica limunove kore
- ¾ šolje soka od pomorandže
- 1/3 šolje soka od limuna
- ¾ šolje šećera
- 3 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
- prstohvat cimeta
PRIPREMA:
Napravite sos od borovnica. U dublju posudu sipajte borovnice, pola količine vode, sok od pomorandže i limuna. Dodajte narendanu koru limuna, šećer i vanilin šećer. Na laganoj vatri polako mešajte dok sos sa borovnicama ne provri. Gustin razmutite u preostaloj vodi.
Dodajte gustin borovnicama uz stalno mešanje oko 5 minuta. Kada sos počne da se zgušnjava sklonite ga sa vatre, dodajte cimet, promešajte i sklonite sa strane da se ohladi.
Napravite kolač. Penasto umutite mascarpone sir sa šećerom u prahu. Uz stalno mućenje dodajte šećer u prahu, limunov sok i koru od limuna. Polagano, uz mućenje, dodajte mileram. Kada se sastojci sjedine, odvojte 1/3 gotovog krema i u frižideru u zatvorenoj posudi ga ohladite.
Obložite plastičnom folijom dublju pravougaonu posudu za pečenje hleba tako da folija prekrije dno i strane posude. Preko folije poređajte jedan do drugog sloj keksa sa cimetom (speculaas keks).
Preko keksa namažite sloj krema sa sirom, a preko krema dodajte sloj sosa od borovnica. Preko borovnica ponovo namažite sloj krema sa sirom i sve ponovite, keks-krem-borovnivce-krem, tako da završite sa slojem keksa na vrhu. Ostavite kolač u zamrzivaču preko noći.
Okrenite naopako posudu sa zaleđenim kolačem, polako izvadite kolač iz posude na tacnu ili tanjir i skinite foliju sa kolača. Premažite kolač preostalim kremom sa sirom i vratite ga u zamrzivač još 15 minuta. Pomešajte borovnice sa preostalim sosom od borovnica i ukrasite slojem sosa vrh kolača. Kolač secite na tanke parčiće i poslužite.
Prijatno!