Pica Kaprićoza

Pica Kaprićoza postala je praktično sinonim za picu, zbog učestalosti njenog konzumiranja. Pica Kaprićoza je uvek dostupna, jednostavna, a bogata ukusnim sastojcima i starim, prepoznatljivim ukusom. Savršen je izbor nakon napornog dana na poslu, večernjeg izlaska, u restoranima brze hrane, kao i tokom vikenda, u okrilju porodice, uz kriglu piva, a potom i neizostavni dezert , što je običaj u samoj Italiji.

SASTOJCI
- 1 kesica suvog ili 20g svežeg kvasca
- 400 g mekog brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 150 ml tople vode
- Oko 70 ml paradajz soka
- Origano po ukusu
- 1 prstohvat soli
- Kačkavalj
- Šunka
- Šampinjoni
PRIPREMA:
Stavite kvasac da nadođe (pomešajte kvasac sa 1 kašičicom šećera, 2 kašičice brašna i malo mlake vode. Posudu sa kvascem poklopite ili prekriijte kuhinjskom krpom i ostavite par minuta).
Nakon toga, dodajte brašno, so, ulje, toplu vodu i umesite testo (testo treba da bude meko i lepljivo). U pokrivenoj posudi ostavite testo da odstoji na toplom oko 30 min. Podelite ga na dva dela, za dve pice, i razvucite na papiru za pečenje u obliku kruga. Na razvučeno testo sipajte paradajz sok, pospite origano i filujte po želji.
Picu na papiru za pečenje prebacite u Multigril i pecite oko 10 min ili duže po ukusu.
Zanimljivosti: Prvi pisani tragovi o pici datiraju iz trećeg veka pre nove ere, kada se ona opisuje kao ,,okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom, ispečeno na kamenu”. Pica Kaprićoza se može servirati na nekoliko načina: kao parče, pogodno za poneti, koje Italijani često presaviju na pola i jedu kao sendvič. Drugi je da se cela pica servira i seče u zalogaje viljuškom i nožem. Kada se servira na ovaj drugi način, kora je nešto tanja, da bi bila pogodnija za sečenje. Poznata je i koktel pica, koju možemo naći u skoro svakoj pekari, kada žurimo na posao, ili koju možemo naručiti kao neku vrstu predjela na rođendanima i drugim slavljima, gde nešto želimo da prezalogajimo.
Prijatno!