Esterhazi torta Recept
Esterhazi (Esterhazy) torta je čuvena mađarska, kremasta torta sa tankim koricama od pečenih lešnika i belanaca divne čokoladne glazure, svečana torta za sva Vaša slavlja.
Sastojci za koru:
- 3 belanceta
- 150 g šećera
- 75 g pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika gustina
- 1 dl vode
- malo soli
Napomena: Za Esterhazi tortu potrebno je napraviti 4 ovakve kore!
Sastojci za fil:
- 12 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 kašika gustina
- 50 g soka od ceđenje pomorandže
- 250 g putera sobne temperature
- 150 g slatke pavlake
Sastojci za glazuru:
- 80-100 g džema od kajsije
- 100 g bele čokolade
- 40 ml slatke pavlake
- 25 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Mikserom MX-500 umutiti belanca sa vodom i malo soli. Uz stalno mućenje belancima postepeno dodati šećer i umutiti belanca u čvrst sneg. Pomešati brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike, pa ih uz stalno mućenje postepeno dodavati belancima. Mutiti dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu sipati u PYREX pekač MG-35RR6 i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok kora ne porumeni. Ispeći 4 ovakve kore.
Uz stalno mešanje kuvati na pari i tihoj vatri 12 žumanaca sa šećerom. Pred kraj dodati gustin i sok od pomorandže i sve dobro promešati. Skloniti sa vatre. Ohlađen fil sastaviti sa puterom i umućenom slatkom pavlakom. Mutiti dok se sastojci ne sjedine, pa filovati kore. Ostaviti malo fila za spoljnje ivice torte. Poslednju koru premazati džemom od kajsija i staviti tortu u frižider.
U međuvremenu, na tihoj vatri i uz stalno mešanje otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom mešajući dok se ne dobije glatka glazura. Odmah otopite i čokoladu za kuvanje u mikrotalasnoj ili na pari i sipajte je u kesu za zamrzivač kojoj ćete odseći vrh, pazeći da rupa na kesi ne bude velika.
Izvadite tortu iz frižidera i na sredinu torte sipajte glazuru od bele čokolade. Sačekajte da se glazura sama razlije preko cele površine torte, pa je špatulom dodatno razvucite po celoj površini.
Polagano istiskajući istopljenu čokoladu iz kese, pažljivo iscrtajte krugove na torti počevši od centra ka ivicama torte. Čačkalicom napravite šaru u obliku paukove mreže. Tortu ostavite u frižideru, oko sat vremena da se ohladi i stegne, a potom premažite spoljne ivice torte preostalim filom i tortu oblepite mlevenim orasima.
Prijatno!







E jbg imam drugi mikser, ništa onda