Burek sa mesom
Burek sa mesom je jedan od najprimamljivijih recepata koji se biraju u pekarama. Spremite ga u toplini svog doma. Burek sa mesom je dobar za početak dana, kada želite da u svoje telo unesete što više energije za predstojeće poslove. Burek sa mesom je idealan uz jogurt, i vrlo često se tako konzumira.
SASTOJCI
- Pakovanje kora za pitu
- ½ kg mlevene govedine
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- Malo ulja
- So i biber po ukusu
PRIPREMA:
Na malo ulja propržite crni luk, pa dodajte meso i beli luk. Posolite, pobiberite i dinstajte uz povremeno mešanje dok meso ne potamni. Kada je gotovo, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U Multigril stavite papir za pečenje i jednu koru tako da njeni krajevi vire sa strane multigrilla. Premažite je sa malo umućenog jajeta, stavite drugu koru, premažite i nju, pa stavite i treću koru tako da njeni krajevi ne vire sa strane (možete je saviti ili zgužvati). Rasporedite deo fila od mesa, pa nastavite da ređate kore i meso po opisanom postupku. Na kraju burek zatvorite korama čiji su krajevi van Multigrila, premažite jajetom i pecite.
Zanimljivosti: Ime bureka najverovatnije dolazi od turske reči bur (savijati), slično kao u srpskom, gde reči savijača i gibanica takođe opisuju slojevito jelo od testa. Recept za moderni okrugli burek razvijen je u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu, iz Istanbula. U Beogradu nije bilo buregdžinica do početka 1990-ih pošto je burek od početka prodavan u svakoj pekari u širem smislu.
Prijatno!