SASTOJCI:
- 150 g heljdinog brašna
- 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
- 1 kašika mlevenog lanenog semena
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- sok od pola limuna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike meda
- 1 kašičica cimeta
Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju, ali isto tako i ljubomorno čuvao.
Bakini kolači su hladni hrskavi, topli mekani, sa neodoljivim slatkastim mirisom. Kao takvi, ukusni, mekani i mirisni, bakini kolači su savršeni za decu. Neodoljiva vazdušasta poslastica hrskave korice i nezaboravnog mirisa.
Bakin kolač može biti sladak i slan.
Sladak bakin kolač prelijte čokoladom, premažite kremom, džemom, obogatite ukus voćem i sladoledom po ukusu, pospite keksom, prah šećerom, orasima, bademima, kokosom, ukrasite šlagom ili jednostavno uz šolju kafe ili mleka uživajte u njihovom originalnom ukusu i mirisu.
Kombinacije za sladak i slan bakin kolač su mnogobrojne i zavise samo od Vaše mašte, potreba i želja.
Na slani bakin kolač namažite pavlaku, rusku ili urnebes salatu. Dodajte šunku ili kulen, kačkavalj, zelenu salatu, paradajz ili rukolu, na vrh stavite drugi slani bakin kolač i uz čašu jogurta Vaš savršen doručak je spreman.
Zamenite obrok hranljivim sendvičem od bakinih kolača! Između dva bakina kolača stavite prženu slaninicu i jaja ili pohovani pileći file i uz Vašu omiljenu salatu uživajte u ukusnom obroku.
Postoji zabluda da su vafli i bakini kolači ista stvar. U engleskom govornom području i jedni i drugi se zovu istim imenom ali na našim prostorima to nije slučaj. Bakini kolači ili galete su specifični vafli srcastog oblika i tanji su od klasičnih vafla.
Penasto umutiti 3 belanca.
Uz stalno mućenje dodati i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Mutiti dok se ne dobije glatka masa.
Peći bakin kolač u aparatu za galete. Filovati ih po sopstvenom ukusu. Preliti ih čokoladom, namazati kremom ili džemom, ukrasiti šlagom ili sladoledom.
U većoj posudi umutite mast, jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte brašno, prašak za pecivo a zatim i mleko. Sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
Ovako pripremljeno testo je gušće od testa za palačinke i testa iz drugih recepata za bakine kolače / vafle / krofnice. Potrebno je kašikom ga sipati u zagrejan aparat (otprilike jedna kašika za svako “srce” aparata).
Pecite dok bakini kolači ne budu rumeni sa obe strane i poslužite toplo.
Prijatno!
Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih dok ne postanu poput šlaga. Nastavljajući mućenje dodajte redom žumanca, pa šećer i vanilin šećer.
U pripremljenu smesu dodajte jogurt i ulje, promešajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno umutite dok ne dobijete homogenu mešavinu i tako sipajte u aparat za bakin kolač.
Pecite dok ne postanu rumeni sa obe strane i poslužite toplo.
Prijatno!
Umutiti jaja sa šećerom, pa postepeno dodavati ostale sastojke, kiselu vodu, ulje, koru limuna i brašno sa praškom za pecivo.
Testo ostaviti 30 minuta u frižider.
Kada se aparat za galete dovoljno ugreje, malo ga nauljiti, sipati testo i peći.
Filovati po želji.
Izmešajte brašno, kukuruzni skrob, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer u većoj posudi. U drugoj posudi izmešajte mleko, ulje i ekstrakt vanile.
Za lagane i vazdušaste bakine kolače odvojite žumance od belanca. Umutite žumance sa tečnom mešavinom (u suprotnom umutite celo jaje). U zasebnu posudu sipajte belance i utucite ga mikserom dok ne postane poput šlaga. Ostavite po strani.
Izmešajte tečnu mešavinu sa suvom dok ne ostanu samo male gromuljice. Nežno dodajte i belance i pažljivo izmešajte. Ostavite po strani 5-10 minuta dok pripremite aparat za galete.
Pecite bakin kolač dok ne postane rumen i hrskav. Poslužite odmah ili održavajte toplim u rerni na 100°C. Čuvanje van rerne će učiniti da postane sunđerast.
Prijatno!
Penasto umutiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer pa nastaviti mućenje. U smesu dodati rastopljenu čokoladu, kakao, cimet po želji i koru limuna i umutiti. U smesu sipati mleko i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.
Dobro umutiti smesu kako bi se izbegle grudvice od brašna. Na kraju dodati rastopljeni puter ili margarin i umutiti.
Peći vafle. Gotove vafle preliti čokoladnim prelivom.
Priprema čokoladnog preliva:
Ugrejati na šporetu slatku pavlaku sa šećerom. U zagrejanu slatku pavlaku dodati kockice čokolade i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka masa.
Skloniti sa šporeta i sačekati da se preliv ohladi. Preliti vafle.
Penasto razmutiti margarin. Dodati jaja, šećer i vanilin šećer uz konstantno mućenje.
Dodati cimet, limunovu koru, rendane jabuke, orahe, mleko i postepeno uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.
Sve dobro umutiti dok se masa ne ujednači.
Peći bakin kolač u aparatu za galete.
Gotovi bakini kolači najukusniji su posuti mlevenim orasima i prah šećerom.
Po želji ukrasiti šlagom.
U dubljoj činiji pomešajte heljdino brašno, ovsene pahuljice i laneno seme. Potom dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.
U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, med i limunov sok.
Sjedinite ovu smesu sa prethodno pripremljenom smesom uz stalno lagano mešanje.
Peći u prethodno zagrejannom aparatu za galete. Gotove poslužite uz sveže voće po izboru, premazane medom, džemom ili kremom.
Umutiti penasto puter, jaja i šećer.
Polako, uz stalno mešanje, dodavati brašno sa praškom za pecivo, mak i na samom kraju dodati koru limuna. Ukoliko je masa pregusta u smesu dodati 1-2 kašičice mleka.
Peći u zagrejanom aparatu za galete. Filovati bakine kolače rastopljenom čokoladom i ukrasiti svežim voćem i sladoledom.
U dubljem sudu pomešati integralno i belo brašno, dodati prašak za pecivo, semenke suncokreta, bundeve, lana i susam. Postepeno uz lagano mešanje dodavati ulje i pivo.
Kada se dobije ujednačena smesa peći u zagrejanom aparatu za galete.
Poslužiti uz čašu jogurta ili mleka.
Ne propustite popuste za april! Akcija se završava za:
Poslednja prilika da iskoristite popuste za april! Još samo:
Ne propustite popuste za april!
Poslednja prilika za popuste! Još samo:
Nemate nalog?
Napravite nalog