Bakin kolač: Omiljeni recept naših mama i baki (10 recepata)

bakini kolači

Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju, ali isto tako i ljubomorno čuvao.

Bakini kolači su hladni hrskavi, topli mekani, sa neodoljivim slatkastim mirisom. Kao takvi, ukusni, mekani i mirisni, bakini kolači su savršeni za decu. Neodoljiva vazdušasta poslastica hrskave korice i nezaboravnog mirisa.

Bakin kolač može biti sladak i slan. 

SLADAK BAKIN KOLAČ

Sladak bakin kolač prelijte čokoladom, premažite kremom, džemom, obogatite ukus voćem i sladoledom po ukusu, pospite keksom, prah šećerom, orasima, bademima, kokosom, ukrasite šlagom ili jednostavno uz šolju kafe ili mleka uživajte u njihovom originalnom ukusu i mirisu. 

SLANI BAKIN KOLAČ

Na slani bakin kolač namažite pavlaku, rusku ili urnebes salatu. Dodajte šunku ili kulen, kačkavalj, zelenu salatu, paradajz ili rukolu, na vrh stavite drugi slani bakin kolač i uz čašu jogurta Vaš savršen doručak je spreman.

Zamenite obrok hranljivim sendvičem od bakinih kolača! Između dva bakina kolača stavite prženu slaninicu i jaja ili pohovani pileći file i uz Vašu omiljenu salatu uživajte u ukusnom obroku.

Kombinacije za sladak i slan bakin kolač su mnogobrojne i zavise samo od Vaše mašte, potreba i želja. 

BAKINI KOLAČI ILI VAFLI?

Postoji zabluda da su vafli i bakini kolači ista stvar. U engleskom govornom području i jedni i drugi se zovu istim imenom ali na našim prostorima to nije slučaj. Bakini kolači ili galete su specifični vafli srcastog oblika i tanji su od klasičnih vafla. 

Osnovni recept za bakin kolač

SASTOJCI:

  • 3 jajeta
  • 9 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • manja šoljica ulja
  • 1/4 l mleka (250 ml)
  • 1/2 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • narendana kora limuna 

PRIPREMA:

Penasto umutiti 3 belanca.

Uz stalno mućenje dodati i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Mutiti dok se ne dobije glatka masa.

Peći bakin kolač u aparatu za galete. Filovati ih po sopstvenom ukusu. Preliti ih čokoladom, namazati kremom ili džemom, ukrasiti šlagom ili sladoledom.

Mekani bakin kolač

SASTOJCI:

  • 3 jajeta
  • 250 g kisele vode
  • 3-4 kašike ulja
  • 300 g šećera
  • 600 g brašna
  • prašak za pecivo
  • narendana kora limuna

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom, pa postepeno dodavati ostale sastojke, kiselu vodu, ulje, koru limuna i brašno sa praškom za pecivo.

Testo ostaviti 30 minuta u frižider.

Kada se aparat za galete dovoljno ugreje, malo ga nauljiti, sipati testo i peći.

Filovati po želji. 

Bakin kolač sa margarinom, jabukama i cimetom

SASTOJCI:

  • 2 rendane jabuke
  • 2 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g margarina
  • 100 ml mleka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • narendana kora limuna
  • 1-2 kašičice cimeta

PRIPREMA:

Penasto razmutiti margarin. Dodati jaja, šećer i vanilin šećer uz konstantno mućenje.

Dodati cimet, limunovu koru, rendane jabuke, orahe, mleko i postepeno uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Sve dobro umutiti dok se masa ne ujednači.

Peći bakin kolač u aparatu za galete.

Gotovi bakini kolači najukusniji su posuti mlevenim orasima i prah šećerom.

Po želji ukrasiti šlagom. 

Bakin kolač sa čokoladom

SASTOJCI:

  • 1/2 l mleka
  • 300 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g putera ili margarina
  • 2 kašičice kakaa u prahu
  • 3 kockice čokolade za kuvanje
  • narendana kora limuna
  • cimet po želji

Za preliv:

  • 100 g čokolade
  • 2 dl slatke pavlake
  • kašika šećera 

PRIPREMA:

Penasto umutiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer pa nastaviti mućenje. U smesu dodati rastopljenu čokoladu, kakao, cimet po želji i koru limuna i umutiti. U smesu sipati mleko i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Dobro umutiti smesu kako bi se izbegle grudvice od brašna. Na kraju dodati rastopljeni puter ili margarin i umutiti.

Peći vafle. Gotove vafle preliti čokoladnim prelivom.

Priprema čokoladnog preliva:

Ugrejati na šporetu slatku pavlaku sa šećerom. U zagrejanu slatku pavlaku dodati kockice čokolade i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka masa.

Skloniti sa šporeta i sačekati da se preliv ohladi. Preliti vafle. 

Bakin kolač sa heljdinim i ovsenim brašnom

SASTOJCI:

  • 150 g heljdinog brašna
  • 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica cimeta 

PRIPREMA:

U dubljoj činiji pomešajte heljdino brašno, ovsene pahuljice i laneno seme. Potom dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.

U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, med i limunov sok.

Sjedinite ovu smesu sa prethodno pripremljenom smesom uz stalno lagano mešanje.

Peći u prethodno zagrejannom aparatu za galete. Gotove poslužite uz sveže voće po izboru, premazane medom, džemom ili kremom. 

Slatki bakin kolač sa makom

SASTOJCI:

  • 150 g mlevenog maka
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 150 g putera
  • 3 jaja
  • narendana kora limuna
  • malo mleka po potrebi 

PRIPREMA:

Umutiti penasto puter, jaja i šećer.

Polako, uz stalno mešanje, dodavati brašno sa praškom za pecivo, mak i na samom kraju dodati koru limuna. Ukoliko je masa pregusta u smesu dodati 1-2 kašičice mleka.

Peći u zagrejanom aparatu za galete. Filovati bakine kolače rastopljenom čokoladom i ukrasiti svežim voćem i sladoledom. 

Bakin kolač sa celim zrnom

SASTOJCI:

  • 500 g integralnog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 50 g sirovih semenki suncokreta
  • 50 g susama
  • 50 g lanenog semena
  • 50 g bundevinih semenki
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g ulja
  • 250 g piva

PRIPREMA:

U dubljem sudu pomešati integralno i belo brašno, dodati prašak za pecivo, semenke suncokreta, bundeve, lana i susam. Postepeno uz lagano mešanje dodavati ulje i pivo.

Kada se dobije ujednačena smesa peći u zagrejanom aparatu za galete.

Poslužiti uz čašu jogurta ili mleka. 

Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna