logo-coral

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

deciji-meni-vecera

Back to school recepti za večeru

VEČERA

Zdrav večernji obrok treba da je sastavni deo Vašeg dana. Večera je vreme porodičnog okupljanja nakon napornog dana roditelja na poslu i dece u školi ili vrtiću. Uz opušten razgovor dok govorite o proteklom danu, uživajte u laganoj večeri sa svežim i zdravim namirnicama.

Za dečji stomačić preporučuje se manje mastan i obilan, lagan, ali hranljiv obrok. Obilna, začinjena hrana, kao i slatkiši puni šećera daju višak kalorija koje je teško sagoreti u toku noću i koje remete dečji san. Kriška hleba namazana domaćim džemom, puterom od kikirikija, pita od jabuka sa čašom mleka, gibanica ili proja uz čašu jogurta savršena su večera za kraj dana.

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva pripremljen po tradicionalanom receptu naših baka izuzetno je zdrav, bez dodatka konzervanasa, sa malo šećera, prirodan, mirisan i pre svega nezaboravnog ukusa. Podjednako je ukusan u kolačima, na palačinkama ili na parčetu domaćeg hleba pripremljenog u našoj mini pekari BM-2000.

dzem-od-sljiva

Sastojci

  • 7 kg zrelih šljiva
  • oko 1 kg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • narendana kora i sok od 1 limuna
  • cimet po ukusu

Priprema:

Šljive operite, ocedite od vode i pažljivo izvadite košpice iz njih. Prepolovite ih na pola, ako volite da se u pekmezu oseti kožica šljiva ili ih dobro usitnite seckanjem ili blendiranjem u Coral Blender Bullet-u. Usitnjene šljive sipajte u dublju šerpu, pa pospite šećerom i vanilin šećerom. Na 1 kilogram šljiva ide oko 100-150 g šećera. Sve dobro promešajte i ostavite preko noći da šljive puste svoj sok.

Rernu zagrejte na 200°C, stavite posudu sa šljivama u rernu, pa smanjite temperaturu rerne na 150°C. Priprema pekmeza traje oko dva i po sata. Povremeno drvenom varjačom promešajte pekmez da ne zagori. Oko sredine kuvanja dodajte rendanu koricu, sok od limun i cimet po želji i ukusu. Pekmez kuvajte dok se ne dobije ujednačena gušća masa. Ako volite jako gust pekmez kuvajte ga sve dok varjača, kada se povuče, ne ostavi trag po dnu posude. Isključite rernu i ostavite pekmez u rerni još desetak minuta, a potom izvadite pekmez iz rerne i prekrijte ga vlažnom krpom. Oko 10 minuta, u rerni koja se prohladila, sterilišite i ugejte oprane tegle.

U tegle sipajte pekmez do vrha i vratite u rernu da se zapeče korica, pa zatvorite opranim i prokuvanim metalnim poklopcima. Pekmez od šljiva namažite na palačinke ispečene na Coral aparatu za palačinke PK-1200 ili na parče domaćeg hleba pripremljenog u Coral mini pekari BM-2000 i poslužite uz čašu mleka.

Prijatno!

Džem od kajsija

Umesto nezdravih namaza i kremova punih šećera, pojačivača ukusa i raznih dodataka, deci ponudite zdrav, domaći džem od kajsija pripremljen u našoj mini pekari BM-2000 na opšte zadovoljstvo i iznenađenje svih.

dzem---pekmez-od-kajsija

Sastojci

  • 450 g kajsija
  • 1 ¾ šolje šećera
  • sok od ¾ limuna
  • 2 kašike gustina

Priprema:

Kajsije oprati, očistiti od košpica i iseći na krupnije komade. Strogo se pridržavajući zadatih količina sastojaka i redosleda dodavanja sastojaka, sipajte sastojke u posudu za pečenje hleba i zatvorite pekaricu, izaberite DŽEM program i pritisnite dugme START. Džem od kajsija namažite na palačinke ispečene na Coral aparatu za palačinke PK-1200 ili na parče domaćeg hleba pripremljenog u Coral mini pekari BM-2000 i poslužite uz čašu mleka.

Prijatno!

Puter od badema i kikirikija

Umesto industrijskih kremova punih šećera, zaslađivača i pojačivača ukusa ponudite svojoj deci za doručak, užinu ili večeru domaći puter od badema ili kikirikija. Bademi i kikiriki su izuzetno zdravi, puni proteina i zdravih nezasićeni masnih kiselina. Domaći puter od badema i kikirikija zdrav je kremasti namaz neodoljivog ukusa bez konzervansa, aditiva, šećera i sa 100% čistog badema ili kikirikija. Puter od badema ili kikirikija je tajni sastojak domaćih sladoleda i kolača, fantastičan dodatak ovsenim kašama i zdravim smoothy napicima. Idealna je užina na parčetu hleba nakon napornog dana ili treninga za povratak snage i energije Vaše dece.

Puter od badema

puter-od-badema

Sastojci

  • 200 gr neslanog sirovog badema

Priprema:

Bademe poređajte po plehu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 °C dok bademi ne porumene. Pečene tople bademe sipajte u Coral Food procesor FP-500 i meljite dok se ne dobije kompaktna masa koja podseća na puter. Trebaće Vam oko 10 minuta da napravite puter od badema sa povremenim otvaranjem i skupljanjem mrvica putera po ivicama posude Coral Food processor-a. Puter od badema možete čuvati u teglicama. Ukoliko ga držite u frižideru, trajaće Vam i do 3 nedelje. Puter od badema možete dodati domaćem sladoledu, kolačima, ovsenim kašama, smoothy-ju, namazati ga na parče hleba ili jesti u kombinaciji sa voćem. Ukoliko želite u puter od badema možete dodati malo soli, med, sirup od javora, kakao ili cimet po ukusu i time obogatiti njegov ukus.

Prijatno!

Puter od kikirikija

puter-od-kikirikija

Sastojci

  • 200 g blanširanog pečenog kikirikija
  • morska so po ukusu
  • suncokretovo ili maslinovo ulje po potrebi

Priprema:

Sipajte kikiriki u Coral Food procesor FP-500 i dodajte morsku so po ukusu. Meljite kikiriki dok se ne usitni, ne počne da pušta ulje i dok se ne dobije kompaktna masa koja podseća na puter. Povremeno otvorite Coral Food procesor i kašikom pokupite smesu sa ivica posude. Trebaće Vam oko 10 minuta da sameljete kikiriki i napravite puter od kikirikija. Ukoliko Vam se čini da je masa pregusta možete dodati 1-2 kašičicu ulja dok ne dobijete željenu gustinu. Sipajte puter u teglice i čuvajte u frižideru. Puter od kikirikija možete dodati domaćem sladoledu, kolačima, ovsenim kašama, smoothy-ju, namazati ga na parče hleba ili jesti u kombinaciji sa voćem. Ukoliko želite u puter od kikirikija možete dodati malo soli, med, sirup od javora, kakao ili cimet po ukusu i time poboljšati njegov ukus.

Prijatno!

Proja

Mirisna i mekana zlatno žuta proja uz čašu hladnog jogurta budi ukuse detinjstva i sećanja na zajednički nedeljni doručak ili večeru sa porodicom.

proja recept

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele vode
  • ½ čaše ulja
  • 2 čaše kukuruznog brašna
  • 1 čaša oštrog pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g sitnog sira
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Umutiti jaja, dodati kiselu vodu i ulje pa uz stalno mućenje postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti, posoliti, dodati sir i smesu dobro promešati kašikom. Multigril MG-400 obložiti papirom za pečenje. U zagrejan  multigrill  sipajte smesu za proju, zatvorite aparat i pecite dok proja ne postane zlatno-žute boje. Proju poslužite uz čašu jogurta.

Prijatno!

Pita sa sirom

Brza, a ukusna pita sa sirom od gotovih kora čiji se miris širi kućom, budi
uspomene na bakinu kuhinju i sećanja na davna vremena. Nezaboravna pita sa
sirom čije se parče uvek traži više.

pita-sa-sirom

Sastojci

  • 1 pakovanje tankih kora
  • ½ kg sitnog sira
  • 4 jajeta
  • 1 čaša ulja
  • 1 ½ čaša jogurta
  • 1 čaša griza
  • ½ čaše mleka
  • prstohvat soli
  • kisela pavlaka
  • susam

Priprema:

Posoliti jaja i dobro ih umutiti. Uz stalno mućenje polako dodavati ulje, jogurt, griz i mleko i mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Filovati po 3 kore, tako što ćete svaku koru premazati filom, staviti sir na poslednju koru duž jednog njenog kraja i uviti u rolat. Filovane rolate ređati u multigrill MG-400 obložen papirom za pečenje i ostaviti da odstoje 10-15 minuta, premazati ih pavlakom, posuti susamom i peći. Pitu sa sirom poslužite sa čašom jogurta ili toplog mleka.

Prijatno!

Najnoviji recepti dana

Podelite