Svetla (bela, garava) sreda – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Svetla (bela, garava) sreda

Prva sreda posle Uskrsa naziva se svetla ili bela sreda. Na današnji dan gleda se u nebo i i čeka se znak. Svetlo nebo i nebo bez oblaka predskazuje dobru, plodnu i bogatu godinu, a mračno i oblačno nebo ukazuje da sledi godina praćena bedom i oskudicom. Svetla sreda zove se još i garava sreda. Momci neženje stariji od trideset godina nagaravljenog lica, u pratnji svirača kroz selo vuku panjeve. Običaj da na garavu sredu neoženjeni budu ovako javno obeleženi govori o drevnoj potrebi i smislu braka. Cilj ovog običaja je da se prizove ženidba ovih momaka. Ponegde se mogu sresti i povorke devojaka takozvana povorka kraljica sa istim ciljem povorke.

Svetla sreda je i trapava sredu jer je u nedelji nakon Velikog posta u kojoj se sredom i petkom ne posti.

Sladoled sa puterom od badema

Domaći sladoled sa puterom od badema i bananama je zadovoljstvo kojem ne možete odoleti.

Sastojci za puter od badema:

  • 200 g neslanog sirovog badema
  • 1 kašika meda

Sastojci za sladoled:

  • 3 banane
  • med ili javorov sirup
  • cimet
  • mleveni badem ili keks

Priprema putera od badema:

Bademe poređajte po plehu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 °C dok bademi ne porumene. Pečene tople bademe sipajte u multipraktik ili seckalicu i meljite dok se ne dobije kompaktna masa koja podseća na puter. Trebaće Vam oko 10 minuta da napravite puter od badema sa povremenim otvaranjem i skupljanjem smese po ivicama posude. U ovu smesu dodajte med i kratko promešanje dok se sastojci ne sjedine. Puter od kikirikija čuvajte u teglicama u frižideru.

Priprema sladoleda:

Banane iseckajte na krupnije kolutove i stavite ih u zamrzivač da se blago zalede. Blago zamrznute banane stavite u blender i blendirajte dok se ne dobije glatka smesa. Bananama dodajte dve kašike domaćeg putera od badem, med ili javorov sirup i cimet po želji. Sve dobro izblendirajte. Na kraju, sladoledu dodajte mlevene bademe ili keks po ukusu i kratko blendirajte da se sastojci sjedine. Sladoled sipajte u duboke čaše i poslužite.

Zanimljivost:

Badem kao koštuničavo voće bio je omiljen na raznim dvorovima od davnina. Brojni kraljevi i kraljice imali su ga na trpezama, ali su ga koristili i za negu kože i kose. Puter od badema je čest sastojak krema za hidrataciju, a koristi se i kao maska za oštećenu i suvu kosu. Postoji slatki i gorki badem. U ishrani se koristisa mo slatki, dok je gorki nejestiv i od njega se dobija bademovo ulje. U ishrani se koristi i bademovo mleko, kao i bademovo brašno, tajni sastojaka čuvenih macaroonsa.

Najnoviji recepti dana

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA

Pečena piletina sa pečurkama

PEČENA PILETINA SA PEČURKAMA Pečena piletina sa pečurkama idealna je kao glavno jelo za ručak ili večeru ...

0
Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom

Biftek sa paprikom Biftek sa paprikom je savršen da iznenadite voljenu osobu egzotičnim jelom koje se izuzetn ...

0
Špagete Carbonara

Špagete Carbonara

Špagete Carbonara Pripremite špagete Carbonara i uživajte u ukusnom obroku za čitavu porodicu. ...

0

Baklava

Baklava (poslastica) Poslastica koja će oduševiti Vaše najmlađe je stara, dobra, baklava. Klinci će jedva ...

0
Veknica od mesa

Veknica od mesa

Veknica od mesa Veknica od mesa je idealna uz pekarski krompir i čašu hladnog piva nakon obroka! ...

0
Kolutići crnog luka - onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings

Kolutići crnog luka – onion rings Kolutići crnog luka (onion rings) idealni su kao ukusan prilog uz Va ...

0
Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca

Glazirana pileća krilca Grickajte sa prijateljima hrskava glazirana pileća krilca dok uz omiljeno piće prati ...

0
Slatki uštipci

Slatki uštipci

Slatki uštipci Slatki uštipci će zamirisati u Vašem domu neodoljivom aromom i osvežiti Vaše jutro! Sladak ...

0