Svetla (bela, garava) sreda

Prva sreda posle Uskrsa naziva se svetla ili bela sreda. Na današnji dan gleda se u nebo i i čeka se znak. Svetlo nebo i nebo bez oblaka predskazuje dobru, plodnu i bogatu godinu, a mračno i oblačno nebo ukazuje da sledi godina praćena bedom i oskudicom. Svetla sreda zove se još i garava sreda. Momci neženje stariji od trideset godina nagaravljenog lica, u pratnji svirača kroz selo vuku panjeve. Običaj da na garavu sredu neoženjeni budu ovako javno obeleženi govori o drevnoj potrebi i smislu braka. Cilj ovog običaja je da se prizove ženidba ovih momaka. Ponegde se mogu sresti i povorke devojaka takozvana povorka kraljica sa istim ciljem povorke.
Svetla sreda je i trapava sredu jer je u nedelji nakon Velikog posta u kojoj se sredom i petkom ne posti.
SLADOLED SA PUTEROM OD BADEMA
Domaći sladoled sa puterom od badema i bananama je zadovoljstvo kojem ne možete odoleti.

SASTOJCI ZA PUTER OD BADEMA:
- 200 g neslanog sirovog badema
- 1 kašika meda
SASTOJCI ZA SLADOLED:
- 3 banane
- med ili javorov sirup
- cimet
- mleveni badem ili keks
PRIPREMA PUTERA OD BADEMA:
Bademe poređajte po plehu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 °C dok bademi ne porumene. Pečene tople bademe sipajte u multipraktik ili seckalicu i meljite dok se ne dobije kompaktna masa koja podseća na puter. Trebaće Vam oko 10 minuta da napravite puter od badema sa povremenim otvaranjem i skupljanjem smese po ivicama posude. U ovu smesu dodajte med i kratko promešanje dok se sastojci ne sjedine. Puter od kikirikija čuvajte u teglicama u frižideru.
PRIPREMA SLADOLEDA:
Banane iseckajte na krupnije kolutove i stavite ih u zamrzivač da se blago zalede. Blago zamrznute banane stavite u blender i blendirajte dok se ne dobije glatka smesa. Bananama dodajte dve kašike domaćeg putera od badem, med ili javorov sirup i cimet po želji. Sve dobro izblendirajte. Na kraju, sladoledu dodajte mlevene bademe ili keks po ukusu i kratko blendirajte da se sastojci sjedine. Sladoled sipajte u duboke čaše i poslužite.
ZANIMLJIVOST:
Badem kao koštuničavo voće bio je omiljen na raznim dvorovima od davnina. Brojni kraljevi i kraljice imali su ga na trpezama, ali su ga koristili i za negu kože i kose. Puter od badema je čest sastojak krema za hidrataciju, a koristi se i kao maska za oštećenu i suvu kosu. Postoji slatki i gorki badem. U ishrani se koristisa mo slatki, dok je gorki nejestiv i od njega se dobija bademovo ulje. U ishrani se koristi i bademovo mleko, kao i bademovo brašno, tajni sastojaka čuvenih macaroonsa.